Judith Resnik, astronautja e vetme hebreje

Judith Resnik është astronautja e parë dhe e vetme amerikano-hebreje që ka kryer një mision në hapësirë dhe një nga 14 hebrenjtë, përfshirë dhe meshkujt.

Fundi i saj ishte tragjik, pasi anija kozmike Challenger u shkatërrua gjatë lëshimit të saj, më 28 janar 1986, në moshën 36-vjeçare.

Resnik u lind, më 5 prill 1949 në Akron, SHBA, nga dy prindër emigrantë hebrenj të ardhura nga Ukraina. Pasi shkëlqeu në matematikë në shkollën e mesme, ajo u diplomua si inxhiniere elektrike në Universitetin e Maryland.

Resnik u rekrutua në një program astronautësh në janar 1978 dhe misionin i parë i saj në hapësirë ishte me anije Discovery, gusht-shtator 1984.

Lexo më shumë

Shqiptarët e Izraelit festojnë Pavarësinë: shqiponjë dhe flamur kuqezi

Komuniteti shqiptaro-hebre që jeton në Izrael festoi Festën e Pavarësisë. Mori pjesë ambasadori Bardhyl Canaj