Eurovizioni në Izrael, 42 vende të pranishme në Tel Aviv

Festivali Europian i Këngës do të zhvillohet më 14-18 maj 2019. Merr pjesë edhe Shqipëria

Në vitin 2019, 42 vende do të udhëtojnë në Izrael për Koncertin e Këngës në Eurovision në Tel Aviv, njoftoi Bashkimi Europian i Transmetimeve (EBU). 36 vende do të performojnë në gjysmëfinalet më 14 dhe 16 maj, duke shpresuar që të kualifikohen për finalen më 18 maj.

Vendi pritës Izrael dhe vendet e ‘Big Five’ – Franca, Gjermania, Italia, Spanja dhe Britania e Madhe – kualifikohen automatikisht për finalen në Expo Tel Aviv (Qendra Ndërkombëtare e Konventës).

Të tre shfaqjet do të bashkëprodhohen nga EBU dhe Korporata e Transmetimit të Izraelit – KAN.

Me gjithë përpjekjet e lëvizjes BDS, asnjë vend nuk do ta bojkotojë ngjarjen. 43 vende morën pjesë në Eurovision Song Contest në majin e kaluar në Bullgari me Bullgarinë duke qëndruar larg Izraelit këtë maj për shkak të vështirësive financiare.

Kostoja totale e mbajtjes së Koncertit të Këngës në Eurovizion në Izrael në vitin 2019 do të jetë 35-45 milionë euro.

Izraelitja Neta Barzilai është fituesja e fundit e Eurovizionit, me këngën “Toy”.

Shqiptarët e Izraelit festojnë Pavarësinë: shqiponjë dhe flamur kuqezi

Komuniteti shqiptaro-hebre që jeton në Izrael festoi Festën e Pavarësisë. Mori pjesë ambasadori Bardhyl Canaj