Sonda e NASA me teknologjinë izraelite i afrohet Diellit

Parker Solar Probe është objekti më i shpejtë i ndërtuar ndonjëherë nga njeriu.

Parker Solar Probe është sonda e NASA-s, që për herë të parë, pak ditë më parë, i është afruar më shumë se kurrë më të Diellit, duke arritur më pak se 24 milionë kilometra nga sipërfaqja e saj, si dhe është objekti më i shpejtë i ndërtuar ndonjëherë nga njeriu.

Sensori i anijes që do të kapë imazhe me rezolucion të lartë të atmosferës diellore, duke përfshirë emetimet në masë të koronave (ECM) dhe era diellore, u hartua në Izrael.

Ky është sensori CMOS (metal-oksid komplementar gjysmëpërçues) i kualifikuar për hapësirën. Në zhvillimin CMOS, imager performancë të lartë, bashkëpunoi prodhuesi izraelit të qarqeve të integruara ToëerJazz, bazuar në Migdal Ha’emek në veri të Tel Avivit, dhe SRI International, një qendër e pavarur kërkimore jofitimprurëse.

Sensorët e imazhit dhe teknologjia pixel CMOS TowerJazz përdoren në aplikimet fotografike, industriale, mjekësore, automobilistike dhe të konsumit, duke përfshirë telefonat celularë të lartë dhe kamerat 3D.

Bashkëthemeluesi dhe inxhinieri SpaceIL, Kfir Damari, tha për portalin izraelit, NoCamels:

“Izraeli ka aftësi të mahnitshme teknologjike dhe njerëzit në të gjithë botën vlerësojnë zgjuarsinë e industrisë izraelite të hapësirës. Sensori shton një listë të gjatë të komponentëve izraelitë që përdoren në projektet hapësinore ndërkombëtare, siç është Schiaparelli Mars Lander 2016, i cili përdor një sistem shtytës të zhvilluar nga Rafael Advanced Defence Systems”.

Shqiptarët e Izraelit festojnë Pavarësinë: shqiponjë dhe flamur kuqezi

Komuniteti shqiptaro-hebre që jeton në Izrael festoi Festën e Pavarësisë. Mori pjesë ambasadori Bardhyl Canaj