Letra e Albert Anjashtajnit rreth Zotit shitet 3 mln dollarë në ankand

Letra është shkruar nga nobelisti i famshëm në vitin 1954, një vit para vdekjes së tij

Një letër me shkrim dore nga fizikanti i madh Albert Ajnshtajn, që merrej me konceptin e fesë, Judaizmin dhe besimin e tij hebre, u shit 3 milionë dollarë në ankandin e zhvilluar dje në Nju Jork.

“Letra e Zotit”, e shkruar nga Ajnshtajni në vitin 1954, kur ai ishte 74 vjeç , është një faqe e gjysmë e gjatë dhe e shkruar në gjermanisht dhe i drejtohet filozofit Eric Gutkind,.

Ajo konsiderohet si një dorëshkrim kryesor në debatin mbi shkencën dhe fenë dhe është deklarata më e qartë e pikëllimeve të Ajnshtajnit mbi kërkimin universal të jetës së kuptimit.

Shkencëtari dhe novelisti i famshëm e shkroi letrën një vit para vdekjes së tij në vitin 1955.

Ajnshtajni preku edhe judaizmin e tij, duke thënë se e admironte dhe e donte popullin e tij, por nuk besonte se ata ishin zgjedhur mbi të tjerët.

“Për mua, feja hebraike, ashtu si të gjitha fetë e tjera, është një mishërim i supersticionit më fëminor,” shkroi ai, duke shtuar “Nuk mund të shoh asgjë “të zgjedhur “për ta”.

Shtëpia e Ankandeve Christie, në vitin 2002, shtëpia e ankandit shiti një letër të shtypur drejtuar Presidentit të SHBA Franklin Roosevelt nga Ajnshtajni për 2 milionë dollarë.

Lexo më shumë

Shqiptarët e Izraelit festojnë Pavarësinë: shqiponjë dhe flamur kuqezi

Komuniteti shqiptaro-hebre që jeton në Izrael festoi Festën e Pavarësisë. Mori pjesë ambasadori Bardhyl Canaj