Metin dhe Shpresa Ruli, fisnikët shqiptarë që shpëtuan familjen Konforti nga Holokausti

Metin Azis Ruli dhe Shpresa Ruli janë njohur, më 3 qershor 1992, nga Yad Vashem si “Të Drejtë midis Kombeve”, titull që jepet për jo-hebrenjtë që kanë shpëtuar Hebrenjtë gjatë Holokaustit. Familja Ruli shpëtoi Solomon dhe Duduna Konforti, dhe vajzën e tyre, Iveta.

Kasmi: Përse shqiptarët i mbrojtën hebrenjtë nga gjermanët

Shqipëria është i vetmi shtet në Evropë që në përfundim të Luftës së Dytë Botërore numri i hebrenjve ishte më i madh se ai përpara luftës.

Historia e shpëtimit të hebrenjve, një muze në Vlorë

Një histori që nuk duhet harruar e që duhet rrëfyer. E tillë është ajo e shpëtimit të hebrenjve nga shqiptarët gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Si i shpëtoi komandanti i Ballit, Kadri Cakrani, familjet hebreje të strehuara në Berat, më 1943

Roli i Qarkkomandanti itë Beratit për Ballin Kombëtar, Kadri Cakrani, në shpëtimin e hebrenjve

“Kujtim nga Shqipnia”, dhurata e djaloshit hebre për Muzeun e Holokaustit në SHBA

Një nga dhuratat më interesante të bëra për Muzeun e Holokaustit në SHBA është kjo shami dore e një djaloshi 7-vjecar hebre (Jasa Altarec) të arratisur nga Beogradi drejt Shqipërisë nëpërmjet Kosovës, pikërisht në shtator 1941, kur Jugosllavia dhe Beogradi tashmë ishin pushtuar nga gjermanet.

I mbijetuar i Holokaustit, arkitekti i shquar hebre që ndërtoi falas memorialin në Tiranë

Stephen Jacobs është i njohur në botën e arkitekturës së Nju Jorkut, për krijimet e tij multimilion dollarëshe. Pandemia e koronavirusit e pengoi atë të marrë pjesë në përurimin e memorialit në Tiranë.

Deutsche Welle/ Memoriali i Holokaustit në Tiranë: Shqipëria, rast unikal

Memoriali më i ri në Tiranë përkujton Holokaustin dhe nderon shqiptarët që nuk i dorëzuan hebrenjtë tek nazistët. Ambasadori i Izraelit në Tiranë e vlerëson Shqipërinë si shembull unikal në botë.

Universiteti i Gjakovës i jep titullin “Doctor Honoris Causa” ish-Kongresmenit amerikano-hebre, Tom Lantos

Senati i Universitetit të Gjakovës “Fehmi Agani” merr vendimin për dhënien e titullit “Doctor Honoris Causa” – Post mortem për ish Kongresistin amerikan z. Thomas Peter ‘Tom’ Lantos

“The Jerusalem Post”: Shqipëria nderon vendasit që shpëtuan hebrenjtë gjatë Holokaustit me një Memorial

Gazeta e madhe izraelite “The Jerusalem Post” shkruan për Memorialian e Holokaustit të inauguruar pak ditë më parë në Tiranë: “Shqiptarët mbrojtën hebrenjtë pavarësisht forcave naziste gjermane që pushtuan vendin.”

Memoriali i Holokaustit/ Presidenti i American Jewish Congress, Jack Rosen: Një homazh i shkëlqyer i Shqipërisë

Jack Rosen, Presidenti i Kongresit Hebraik Amerikan (American Jewish Congress), përmes një mesazhi në Twitter, ka pëshëndetur inaugurimin e Memorialit të Holokaustit në Tiranë.