Albion Bikliqi: Rrjeti 5G, Kosova ka nevojë për Izraelin dhe SHBA-të më shumë se kurrë

Izraeli dhe SHBA-të vetëm se kanë implementuar një teknologji të tillë në vendet e tyre dhe përvoja e kësaj teknologjie është e pakrahasueshme më teknologjitë e deritanishme.

Fahri Xharra: Theodor Anton Ippen, dijetari hebre që i rizbuloi Europës thesaret e Shqipërisë!

Studimet e Ippenit kanë bërë të ndriçohen shumë aspekte të jetës fisnore në Shqipërinë e Veriut, të historisë së Lidhjes së Prizrenit etj, duke hyrë kështu në radhën e shkëlqyer të albanologëve të monarkisë austro-hungareze, që fillon me Hahnin e vijon me Gustav Meyerin, Hopfin, Franz Nopscan, Milan Shuflajn, Gustav Weigandin, Norbert Joklin.

Franc Nopça, hungarezi që e lartësoi kombin shqiptar në botë

Franc Nopça ishte baron dhe malësor, hebre hungarez (dhe austriak), hulumtues dhe udhëpërshkrues, doktor i paleontologjisë dhe entuziast i albanologjisë, gjeolog dhe antropolog. Fotograf, arkivist, ligjërues e drejtor në Akademitë e Shkencave dhe vizitues i guximshëm e kurreshtar i çdo pëllëmbe toke të Shqipërisë së Veriut.

Pakti i Zogut me hebrenjtë

Takimi me krerët e Shoqatës Anglo-Hebraike në Londër: Ju vendos në Shqipëri, më ndihmoni të kthehem Mbret i shqiptarëve.

Hebrenjtë e Shqipërisë në arkivat e Venecias në Itali

Prania e Hebrenjve në Shqipëri shkon thellë ndër shekuj duke filluar nga periudha kur janë bërë shkrimet e para për zona te ndryshme të Shqipërisë. Fakte interesante na japin dhe arkivat e Venecias ku shkruhet se një tregtar Venecian me 24 mars 1281 kishte bërë tregti me dy vëllezër hebrenj nga Durrësi, Leo dhe Michel.

Izraeli, si një shembull i shkëlqyer për Kosovën

Izraeli dhe Kosova kanë ngjashmëri. Por, ato të dekadave të para të Shtetit të Izraelit. Një Kosovë, që tashmë e njohur nga Izraeli – kur njohja tashmë është një formalitet burokratik – duhet të lexojë dhe kuptojë se si funksionin infrastruktura ekonomike e Izraelit, për ta shndërruar vendin në një fuqi ballkanike.

Një erë paqeje në Lindjen e Mesme

Data 15 shtator 2020, kur në lëndinën e Shtëpisë së Bardhë u firmosën Marrëveshjet e Paqes midis Izraelit me Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreinit, u shënua si data e një kursi të ri historik që po përfshin gjithë rajonin.

Kosova, dashuria e re e Izraelit

Kosova ishte vendi i vetëm i Ballkanit që nuk ishte njohur nga Izraeli, deri para 4 shtator 2020, kur Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, i vendosi në tavolinë për firmë kryeministrit kosovar, Avdullah Hoti, njohjen reciproke me të gjitha atributet që rrjedhin nga marrëveshjet diplomatike dypalëshe. Tashmë, Kosova është dashuria e re e Izraelit!

Hebrenjtë dhe shqiptarët në rrjedhë të shekujve

Studiuesi i njohur, akademiku Prof.Dr. Shaban Sinani, autor i disa librave në lidhje me hebrenjtë në Shqipëri, të botuar midis tyre në shqip (Hebrenjtë në Shqipëri, prania dhe shpëtimi) dhe anglisht (Albanian and Jews) mori pjesë dhe mbajti një fjalë në aktivitetin e organizuar në Prishtinë, Kosovë, me rastin e Rosh Hashanàh – Ditës së Vitit të Ri Hebraik 5781, të organizuar nga Jewish Community – Bet Israel Kosova dhe Rabinati i Shqipërisë.

Avni Dervishi: Izraeli-Kosova dhe shqiptarët. Diplomacia dhe lobimi

A fiton shumë edhe Izraeli nga njohja e ndërsjellë me Kosovës? PO. – Nga Avni Dervishi, këshilltar për Bashkëpunim Europian & Ndërkombëtar.