Fizikanti izraelit shpik çipin e parë në botë Teraherz, është 100 herë më i shpejtë

Kjo teknologji do të mundësojë kompjuterat standardë 8 deri 16 gigaherz për të operuar 100 herë më shpejt.


Pas tre vjet studimesh të gjera, fizikanti Dr. Uriel Levy i Universitetit Hebraik të Jeruzalemit  dhe ekipi i tij zhvilluan mikroçipin e parë të qëndrueshëm dhe të shkallëzuar Traherz (THz) në botë, të aftë për një shpejtësi deri në 100 herë më të shpejtë sesa mikroçipët e tanishëm në përdorim .

Një element thelbësor në matjen e kompjuterëve të fuqishëm është numri i udhëzimeve që trurin e tyre të mikroçipit, njësitë e tyre qendrore të përpunimit (CPU), janë në gjendje të përpunojnë për sekondë.

Shpejtësitë e CPU, gjithashtu referohen si “Clock Speed”, janë matur në njësi Hertz për ciklin për sekondë. CPU-të e gjeneratës së fundit, për shembull Intel Core ™ i9, me teknologji të posaçme Turbo Boost Max të Intel, arrin një shpejtësi orësh deri në 4.40 GHz; që do të thotë se është në gjendje të përpunojë 4.4 herë 109 udhëzime për sekondë!

Teknologjia e shpikur nga Prof. Levy është e aftë të përpunojë shpejtësinë e 1012 instruksioneve për sekondë. Kjo është më shumë se 100 herë më e shpejtë sesa CPU-ja më e shpejtë e Intel.

Kjo teknologji do të mundësojë kompjuterë standardë 8 deri 16 gigaherz për të operuar 100 herë më shpejt.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Kompozitori i famshëm izraelit, Boris Pigovat: “Lule Bore” e meriton të jetë himni i “IsraAlb”

Boris Pigovat është një nga emrat më të mëdhenj të muzikës izraelite dhe asaj botërore. Kënga e famshme shqiptare “Lule…

SPYZONE

Si u bë Izraeli një superfuqi kibernetike në botë

Ushtria izraelite rekruton koduesit më të mirë dhe më të shkëlqyer apo hakersat qysh në adoleshencë