Softueri izraelit evidenton pacientët në rrezik për kancerin e zorrës së trashë

Medial EarlySign kryen analizimin e analizave të gjakut dhe dhënien e shërbimeve të kujdesit shëndetësor që duhet të testohen

Medial EarlySign, një startap izraelit, ka zhvilluar softuerin e bazuar në “machine learning” që analizon rezultatet e testit të gjakut për të identifikuar pacientët me rrezik të lartë të kancerit të zorrës së trashë.

Produkti, i quajtur ColonFlag, nuk diagnostikon drejtpërdrejt kancerin e zorrës së trashë, por aktualisht përdoret nga mjekët në ofruesin e kujdesit shëndetësor izraelit, Maccabi, për të evidentuar pacientët me rrezik të lartë të kancerit, duke bërë të mundur që sistemi të jetë proaktive në lidhje me marrjen e këtyre pacientëve, shkruan “Times of Israel”.

Firma u krijua nga Ori Geva, Ofer Arieli dhe Nir Kalkstein në vitin 2009. Kalkstein është një ekspert i të dhënave të mëdha dhe algoritmeve të machine learning, i cili gjithashtu bashkë-themeloi Final Israel Ltd., një kompani tregtare me bazë algoritme.

Tregu i inteligjencës artificiale për aplikimet e kujdesit shëndetësor pritet të zgjerohet me shpejtësi në nivel global, me të ardhura që rriten në 40 për qind në vit deri në vitin 2021 dhe arritën 6.7 miliardë dollarë deri në atë vit, thotë një raport i firmës kërkimore dhe këshilluese të Frost & Sullivan.

Medial EarlySign cakton në bazat e të dhënave të organizatave të kujdesit shëndetësor për të skanuar testet e gjakut për shenjat e njerëzve që janë në rrezik të lartë të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë duke i krahasuar ato me modelet e gjakut të pacientëve të prekur nga sëmundja.

Startapi ka studiuar rekordet mjekësore të rreth 20 milionë individëve në Izrael, Britani të Madhe, SHBA dhe Azinë e Paqësorit përmes bazave të të dhënave që mbajnë informacionin dhe trajnuar algoritmet për të mësuar modelet dhe për t’i identifikuar ato në pacientët me rrezik të lartë.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Marie Van der Zyl: Populli shqiptar ka një respekt të madh për hebrenjtë

Presidentja e Bordit të Deputetëve të Hebrenjve Britanikë, intervistë në televizionin shqiptar News24

SPYZONE

Tri kompani izraelite renditen midis 100 shitësve më të mëdhenj të armëve

Elbit Systems Ltd, shiti 3.2 miliardë dollarë armë në vitin 2017, duke u renditur e 28-ta në listë.