Izrael, pajisje që prodhon ujë të pijshëm duke shfrytëzuar energjinë diellore

Kompania izraelite Tethys Desalination ka zhvilluar një pajisje inovative që transformon ujin e kripur ose të ndotur në ujë të pijshëm duke përdorur energjinë e diellit. Pajisja, e cila mund të instalohet lehtësisht, mund të prodhojë deri në 50 litra ujë të pijshëm çdo ditë dhe të plotësojë nevojat e një familjeje.


Kompania izraelite Tethys Desalination ka zhvilluar një pajisje inovative që transformon ujin e kripur ose të ndotur në ujë të pijshëm duke përdorur energjinë e diellit.

Pajisja, e cila mund të instalohet lehtësisht, mund të prodhojë deri në 50 litra ujë të pijshëm çdo ditë dhe të plotësojë nevojat e një familjeje. Për shembull, një grup i njësive të instaluara së bashku mund të sigurojnë ujë një fshati të tërë.

Teknologjia Tethys prodhon ujë të pastër dhe të pijshëm nga çdo burim uji: uji i detit, uji industrial dhe madje edhe uji i kontaminuar, duke ulur koston e prodhimit të ujit të pijshëm me 50%.

Sistemi, i cili nuk ka nevojë për një sistem elektrik për të operuar, do të ndihmojë miliona njerëz në mbarë botën që të kenë ujë të pastër, si dhe të mbështesë nevojat e bujqësisë dhe industrisë, duke reduktuar ndikimin në mjedis.

Themeluesit e kompanisë me bazë në Tel Aviv janë Moshe Tshuva, kreu i departamentit të energjisë në Afeka – Tel-Aviv, Kolegji i Inxhinierisë, i përkushtuar që nga vitet 80 në kërkimin dhe zhvillimin e projekteve të energjisë diellore dhe të gjelbër, dhe Joshua Altman, me 30 vjet përvojë në zhvillimin, menaxhimin dhe mbështetjen e projekteve në fushën e trajtimit të ujit, energjisë diellore, teknologjive infra të kuqe dhe pajisjeve elektronike dhe biomjekësore.

“Të gjitha proceset – shpjegon Joshua Altman – përdorin shumë energji dhe janë shumë agresive ndaj mjedisit. Ne kemi imagjinuar një teknikë të shkripëzimit ekonomik, të thjeshtë dhe energjitikisht efikas. Sistemi bazohet në ciklin e ujit me avullim dhe grumbullimin e ujit përmes shiut”.

Kompania izraelite ka zhvilluar atë që e ajo e quan një “kuti meteorologjike” që imiton dhe i shumëzon proceset atmosferike natyrore të avullimit dhe kondensimit në mënyrë që të ketë ujë të pastër dhe të filtruar nga një shumëllojshmëri e burimeve të tilla si deti apo ujërat nëntokësore.

Impianti i Tethys përbëhet nga një strukturë, e ngjashme me një kuti. Dielli avullon ujin e pisët brenda kuti, duke lënë mbeturina në pjesën e poshtme. Ajo kthehet në avull dhe përfundimisht derdhet poshtë, duke prodhuar ujë të pastër, ashtu si kur bie shi në mënyrë natyrale. Uji i pastër mblidhet më pas në kontejnerë. Ky proces, i cili imiton funksionimin e reve, përsëritet katër herë për të maksimizuar sasinë e ujit të pijshëm të prodhuar.

Shkripëzimi i Tethys është një risi teknologjike që lejon ndërtimin e shpejtë dhe vendosjen e me kosto të ulët, sisteme modulare, jashtë rrjetit (fjalë për fjalë “jashtë rrjetit” në kuptimin që ajo nuk konsumojnë burimet natyrore dhe nuk ndotin) dhe shumë efektive mundësuar ekskluzivisht nga energjia diellore.

Tethys do t’ua bëjë të mundshme ujin e pijshëm miliona njerëzve që jetojnë në komunitete, të cilët thjesht nuk kanë mundësi të ndërtojnë termocentrale për të furnizuar impiantet e shkripëzimit të ujit.

Tethys ka fituar vendin e tretë në kategorinë Business Venture, në WeWork Creator Awards, kompeticioni që mbështet projekte inovative dhe që u mbajt, më 20 qershor në Jerusalem.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

IZRAEL

Netanyahu zyrtarisht hyn në historinë izraelite si kryeministri më jetëgjatë në shërbim

Që prej të shtunës, kryeministri 69-vjeçar ka shërbyer si udhëheqës i vendit për një total prej 4.876 ditësh, duke tejkaluar…

SHQIPËRI

Ambasadori i Izraelit, Boaz Rodkin: Shqipëria ka potenciale të mëdha

“Në këto katër vjet, ishte privilegji im të udhëheqja ambasadën gjatë një periudhe sfiduese dhe unike, përkushtimin ndaj të ardhmes…

KOSOVA

Ambasadorja kosovare në SHBA, Vlora Çitaku: Populli ynë ka si shembull Izraelin

Gazetari amerikano-izraelit, Larry Luxner, editor i lajmeve në “Washington Diplomat”, ka intervistuar Vlora Çitakun ambasadoren e Kosovës në Shtetet e…

INTERVISTA

Kreu i American Jewish Committee, David Harris: E ardhme e ndritur midis Izraelit dhe Shqipërisë

Drejtori Ekzekutiv i Komitetit Amerikan hebraik (American Jewish Committee - AJC) dhe një delegacion 15-anëtarësh i AJC-së bënë një vizitë…

MILIARDERËT

Roman Abramovich blen shtëpi 63 milionë dollarë në Izrael

Miliarderi ruso-izraelit, Roman Abramovich, është i vendosur të blejë një shtëpi në Herzliya për 63 milionë dollarë nga menaxherja e…

SPYZONE

Israel Aerospace nënshkruan kontratë 50 milionë dollarë me Marinën Indiane

Marrëveshja përfshin një gamë të mirëmbajtjes dhe shërbime të tjera për nën-sistemet e raketave ajrore të mesme tokë-ajër të Israel…