Si u bë Tel Avivi një nga qendrat më të mëdha të teknologjisë në botë

Izraeli njihet globalisht si “Startup Nation”, në botë, me numrin më të madh të startup-eve për frymë


Nga Anton Lucanus

Izraeli njihet globalisht si “Startup Nation”, në botë, me numrin më të madh të startup-eve për frymë. Jo vetëm kaq, Izraeli gjithashtu veçohet për ndërtimin e produkteve më të mira se ato ekzistuese përmes startup-eve të tij. Me një startup për çdo 1,400 njerëz në 9.3 milionë populsi të Izraelit, vendi ka rreth startape 6000 aktivë dhe biznese të lidhura me teknologjinë si Ramotion, një agjensi e markës dhe dizajnit të produkteve, ku ekspertët multidisiplinarë të produkteve dixhital përqendrohen në markë, dizajn UI / UX, celular dhe zhvillimin e internetit. Jon Medved, CEO i OurCrowd, një platformë investitorësh me qendër në Jeruzalem, tha “ne nuk kemi burime të mëdha natyrore, kështu që kemi punuar shumë për të zhvilluar bazën tonë të aftësive në vend”.

Prandaj, nuk është për t’u habitur që Global Startup Ecosystem Report 2019 (GSER) nga Startup Genome përfshiu Tel Aviv në mesin e gjashtë qyteteve të identifikuara si qendra të teknologjisë, pas Silicon Valley. Qendrat e tjera të teknologjisë janë New York City, Londra, Pekini, Boston dhe Shanghai. Këto janë më të hershmet nga 30 “nyjet e ardhshme” (next hub) që pritet të kenë më pak dendësi se Silicon Valley, por do të kalojnë “masën kritike”.

Për më tepër, Tel Aviv është në gjendje të tregojë zbatim të bollshëm të njohurive në lidhje me patentat, hulumtimet dhe mjediset e favorshme të politikave. Fillimet izraelite, në fakt, po zbatojnë të menduarit inovativ në zona të ndryshme, duke përfshirë sigurinë kibernetike, teknologjinë meditare, agritekun, vozitjen autonome, energjinë, të mësuarit me makinë, dronët, aviacionin, udhëtimet, hapësirën ajrore, ndër të tjera.

Ata fillimisht u përqendruan në sigurinë kibernetike, Inteligjencën Artificiale (AI) dhe të dhënat e mëdha. Ndërsa këto qendra të teknologjisë u ngritën dhe u ngritën drejt yjeve, Izraeli zgjodhi ushqimin dhe ushqimin global si kufirin e tij të ardhshëm për inovacionin. Sipas Izraelit jo-fitimprurës Start-Up Nation Central (SNC), Tel Aviv nisi mbi 350 fillestarë të agro-ushqimit të përqendruar në inovacionin “e teknologjisë së thellë”, gjatë dekadës së kaluar. Kjo ndihmoi për të pozicionuar Izraelin si një lojtar kryesor në sektorin e teknologjisë ushqimore-agro, me një vlerë të vlerësuar kohët e fundit të industrisë prej 8.7 trilionë dollarësh.

Kjo e vendos Tel Avivin si të dytin pas Silicon Valley, me sipërmarrës në të gjithë botën, që konkurrojnë për t’u lidhur me inovatorët izraelitë.

Besohet gjerësisht se përqendrimi i Izraelit në teknologji filloi seriozisht vetëm në vitin 2012. Sidoqoftë, që në vitin 1998, Newsweek e quajti Tel Aviv një nga dhjetë qytetet teknologjikisht më me ndikim në botë. Deri në vitin 2010, Izraeli kishte 140 shkencëtarë dhe teknikë për 10,000 punonjës – një nga raportet më të larta në botë. Dhe në vitin 2012, një studim ndërkombëtar e renditi Tel Avivin në vendin e dytë pas Silicon Valley, si vendi më i mirë në botë për të nisur një kompani startap të teknologjisë së lartë.

Arritjet e Izraelit si një industri e teknologjisë kanë sjellë fitime të mëdha, të lakmueshme. Për shembull, paratë e mbledhura nga firmat e teknologjisë në vitin 2019 ishin 8.3 miliardë dollarë, një rritje prej 30% nga 2018. Nga 2010 në 2019, ata grumbulluan gjithsej 39.1 miliardë dollarë. Shmulik Zysman, një udhëheqës i industrisë së teknologjisë, tha, “2019 shënoi një vit rekord, duke mbuluar një dekadë të rritjeve të njëpasnjëshme të kapitalit të investuar në industrinë izraelite të teknologjisë së lartë.” Investimet varionin nga softueri dhe interneti, te shkencat e jetës dhe gjysmëpërçuesit, me rritjen e investimeve të kapitalit të huaj në sektorin e teknologjisë.

CEO i Ramotion, Denis Pakhaliuk, me përvojë të gjerë në dizajnin dhe biznesin e mediave dixhitale, tha, “Ne gjithashtu besojmë se dizajni është një proces. Bëhet kuptimplotë pasi të jetë përdorur dhe përmirësuar në mënyrë përsëritëse. Kjo është arsyeja pse ne jemi adhurues të mëdhenj të kohës dhe materialeve kur punojmë për ndonjë projekt të caktuar për aq kohë sa evoluon. ”

Për më tepër, përkundër shqetësimeve ekonomike globale të vitit 2020, ngritja e Izraelit prej 1.2 miliardë dollarë të kapitalit të ri vetëm në shtator, shkatërroi rekordet e shumës më të madhe të parave të mbledhura në një muaj.

Paratë për sektorin e teknologjisë së Tel Avivit u mblodhën pa pushim në vitin 2020, edhe kur një rënie ekonomike globale u shfaq si një përgjigje e pashmangshme ndaj një pandemie në rritje të shpejtë. Këshilltari i startapeve, Hillel Fuld, tha, “Në Izrael ndihem sikur jemi gjithmonë në modalitetin e mbijetesës. Pra, kur ka një krizë globale, ne jo domosdoshmërisht shtrëngohemi nën presion si shumë vende të tjera. Ne lulëzojmë nën presionin dhe lulëzojmë. ”

Kapitalisti sipërmarrës (Venture capitalist), Edouard Cukierman sheh fuqinë punëtore shumë të aftë të Izraelit që fuqizon motorin ekonomik të teknologjisë së lartë, si përgjegjës kryesor për joshjen e investitorëve ndërkombëtarë. “Sipërmarrja teknologjike na ka kthyer në një ndikues rajonal dhe global,” tha ai. Në fakt, rreth 85% e fondeve të investuara në fillestarët izraelitë vijnë nga përtej detit, kryesisht nga SH.B.A., por edhe nga Evropa dhe Azia.

CEO i Ramotion, Denis Pakhaliuk, tha, “Ne jemi me të vërtetë me fat që kemi punuar me disa nga njerëzit më të mirë nga Silicon Valley. Por vetëm disa prej tyre mund të komunikojnë qëllimet e vërteta. Përndryshe, ju duhet t’i identifikoni ato vetë para se të hidheni në projekt. ”

Themeluesi dhe Kryetari Ekzekutiv i firmës ndërkombëtare të kapitalit sipërmarrës, Jerusalem Venture Partners, Dr. Erel Margalit, tha, “Izraeli ka qenë një rast studimi për mënyrën se si inovacioni mund të ndryshojë një vend dhe të transformojë botën.”

Burimi: The Times of Israel

Komuniteti shqiptaro-hebre në Izrael feston 28-29 nëntorin së bashku me Ambasadat e Shqipërisë dhe Kosovës!

Aktivistë të shquar të komunitetit shqiptaro-hebre në Izrael, dhe stafet diplomatike të Ambasadave të Shqipërisë dhe Kosovës në Izrael bëhen…

Izrael

Si Izraeli ndërtoi makinën ushtarake më të saktë në botë

2014-ta ishte një pikë kthese për IDF-në në betejën e saj kundër sistemeve të tuneleve të Hamasit. Ja se si…

Shqipëri

Komuniteti shqiptaro-hebre në Izrael feston 28-29 nëntorin së bashku me Ambasadat e Shqipërisë dhe Kosovës!

Aktivistë të shquar të komunitetit shqiptaro-hebre në Izrael, dhe stafet diplomatike të Ambasadave të Shqipërisë dhe Kosovës në Izrael bëhen…

Kosove

Marrëveshje midis Qendrës së Inovacionit në Kosovë dhe “Holon Institute of Technology” në Izrael

Në Holon të Izraelit u nënshkrua sot një Marrëveshje Mirëkuptimi mes Qendrës së Inovacionit në Kosovë dhe “Holon Institute of…

OPED

Izraeli dhe lufta e ardhshme botërore

Parashikimet për një luftë botërore të ardhshme nuk qëndrojnë në shqyrtim dhe rreziqet për Izraelin në çdo rast qëndrojnë diku…

Bota

Britania e Madhe e shpall Hamasin organizatë terroriste

Çdo anëtar i organizatës dhe ata që e mbështesin atë brenda Britanisë së Madhe, mund të dënohen me burgim deri…

Spyzone

Si Izraeli ndërtoi makinën ushtarake më të saktë në botë

2014-ta ishte një pikë kthese për IDF-në në betejën e saj kundër sistemeve të tuneleve të Hamasit. Ja se si…