Akademia e Shkencave e Shqipërisë miraton Përkufizimin Universal të Antisemitizmit

Institucioni ka promovuar historikisht studimin e Holokaustit dhe mësimet e tij; si i tillë, miratimi i përkufizimit të punës së IHRA është “një hap plotësisht i natyrshëm”.


JNS – Akademia e Shkencave e Shqipërisë, institucioni më i rëndësishëm shkencor i vendit, miratoi të enjten përkufizimin e punës së Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) për antisemitizmin.

Akademia e Shkencave e konfirmoi vendimin në një letër drejtuar Robert Singer, këshilltar i lartë i Lëvizjes Kundër Antisemitizmit dhe kryetar i Qendrës për Ndikimin Hebre dhe Noah Gal Gendler, ambasadori i Izraelit në Shqipëri.

Përkufizimi i rënë dakord nga IHRA, një organizatë ndërqeveritare që përfshin 34 vende anëtare, është një klasifikim i rënë dakord ndërkombëtarisht i antisemitizmit. Në tetor, Shqipëria u bë vendi i parë shumicë-myslimane që miratoi përkufizimin.

Përkufizimi i IHRA thotë: “Antisemitizmi është një perceptim i caktuar i hebrenjve, i cili mund të shprehet si urrejtje ndaj hebrenjve. Manifestimet retorike dhe fizike të antisemitizmit janë të drejtuara ndaj individëve hebrenj ose johebrenj dhe / ose pasurisë së tyre, drejt institucioneve të komunitetit hebre dhe objekteve fetare”.

Në letër, akademia tha se “rikonfirmon qëndrimin e saj mbi krimet historike të kryera kundër hebrenjve gjatë Shoah [Holokaustit]” dhe deklaroi se “aktet çnjerëzore që pësuan gjatë Luftës së Dytë Botërore, për shkak të racizmit nuk janë një fenomen i përkasin historisë , por shfaqet në një formë të një rreziku që ringjall krimet kolektive dhe racizmin, urrejtjen etnike, fetare dhe kulturore. ”

Akademia tha se si një institucion që ka promovuar historikisht studimin e Holokaustit dhe mësimet e tij, miratimi i përkufizimit të punës të IHRA është “një hap krejtësisht i natyrshëm dhe në koherencë me të kaluarën e saj, si dhe misionin e saj ligjor dhe civil”.

Akademia do të lëshojë deklaratën e saj mbi miratimin e përkufizimit të punës të IHRA më 26 janar, sipas Combat Anti-Semitism.

“Antisemitizmi po rritet në të gjithë botën, përfshirë edhe në sferën akademike. Si i tillë, përkufizimi i IHRA-së nuk ka qenë kurrë më i rëndësishëm, duke shkruar saktësisht se si duket urrejtja hebreje, ”tha Singer në një deklaratë. “Vendimi i akademisë riafirmon kundërshtimin e vendosur të Shqipërisë ndaj antisemitizmit si një shoqëri. Shpresoj që të shërbejë si një shembull për institucionet e tjera të vlerësuara akademike për të ndjekur shembullin në të gjithë botën. ”

Kryebashkiaku Erion Veliaj pret Avital Leibovich: Bashkëpunim i ngushtë me American Jewish Committee

Kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, priti Znj.Avital Leibovich, Drejtore e American Jewish Committee Jerusalem, ish-​zëdhënëse e Ushtrisë Izraelite…

Izrael

Izraeli ndan një milion vaksina kundër koronavirusit për Autoritetin Palestinez

Izraeli do të ndajë të paktën një milion doza të vaksinave kundër koronavirusit për Autoritetin Palestinez, në kuadër të marrëveshjes…

Shqipëri

Kryebashkiaku Erion Veliaj pret Avital Leibovich: Bashkëpunim i ngushtë me American Jewish Committee

Kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, priti Znj.Avital Leibovich, Drejtore e American Jewish Committee Jerusalem, ish-​zëdhënëse e Ushtrisë Izraelite…

Kosove

“Smart Cities”, Ines Demiri bisedime me Universitetin Bar-Ilan: Sjellim teknologjinë izraelite në Kosovë!

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, zhvilloi një vizitë në Universitetin Bar-Ilan, në Ramat Gan, Izrael.

OPED

A po e humb Izraeli luftën kundër antisemitizmit global?

Ndërsa vendet si Shqipëria kanë një histori të njohur të strehimit për Popullin Hebre gjatë Luftës së Dytë Botërore. Deri…

Bota

Biden uron Bennett: SHBA dhe Izraeli miq të përjetshëm!

Presidenti i SHBA-ve, Joe Biden, përgëzon Kryeministrin Naftali Bennett dhe thotë se ai mezi pret që të punojë me të.

Spyzone

Rrëfehet ish-shefi i Mossad, detajet e panjohura të operacioneve që mahnitën shërbimet inteligjente

Ditë pasi dha dorëheqjen, Yossi Cohen jep detaje specifike të veprimeve të Mossad kundër programit bërthamor të Teheranit, rolin e…