Ndërsa Trump u largua, fokusi është historia e plotë e Mossad mbi normalizimin

Momentet kryesore me Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe në 2017 dhe 2019 çuan në marrëveshjet e vitit të kaluar


Nga YONAH JEREMY BOB, The Jerusalem Post

Ndërsa administrata e presidentit Donald Trump doli nga skena, është koha të bëjmë një përmbledhje të katër marrëveshjeve të normalizimit që Izraeli ka nënshkruar tashmë.

Por ka një pjesë thelbësore të historisë që nuk është theksuar.

Përkundër mençurisë konvencionale, megjithëse vala e marrëveshjeve korrik-dhjetor 2020 siguroi fotot historike, momentet e kthesës ishin përsëri në 2017 dhe 2019, mësoi The Jerusalem Post. Gjithashtu, megjithatë, ajo ende nuk ka nënshkruar një marrëveshje vetë, pala kryesore ishte gjithmonë Arabia Saudite.

Pjesa më e madhe e de-theksimit të këtyre pikave ka të bëjë me shefin e Mossad, Yossi Cohen – veprimet e të cilit ishin kryesisht të fshehur me mister deri në një fjalim të madh në korrik 2019 – i cili po drejtonte shtytjen izraelite nga Kryeministri Benjamin Netanyahu.

Ka pasur rrëfime të shumta për atë se kush e fitoi topin me të vërtetë në mes të Izraelit, SH.B.A. dhe Emiratet e Bashkuara Arabe dhe kur ishte pika kritike e kthesës.

Sigurisht, një pjesë e përgjigjes komplekse është se secili vend në triadën e Izraelit, Emiratet e Bashkuara Arabe, SHBA luajti pjesën e vet.

Gjithashtu, secili prej vendeve që erdhën më pas dha kontributet e veta që ndihmuan në formimin e renditjes se kush do të ishte “brenda” gjatë epokës Trump dhe kush do të luante “prisni dhe shikoni”.

Por për të kuptuar siç duhet atë që ndodhi në vitin 2020, burimet e inteligjencës izraelite do të thoshin se është e domosdoshme të kuptohet roli i prapaskenës së Cohen dhe Sauditëve dhe çfarë ndodhi në shtator-nëntor 2017 dhe në korrik 2019.

Zhvillimet tradicionale, klandestine me vendet me të cilat Izraeli nuk ka marrëdhënie diplomatike bien nën fushën e Mossad.

Në këtë aspekt, Post ka mësuar se Cohen veçanërisht u dallua nga fillimi i tij në Janar 2016 duke shënuar jo vetëm qëllime, por duke krijuar një njësi për t’u përqëndruar në qëllimin e normalizimit.

Raportet e udhëtimeve të Cohen në Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini, Sudani, Maroku dhe vende të tjera pa marrëdhënie diplomatike me Izraelin filluan të vijnë në mes të mandatit të tij, por ai ishte në qarkun e udhëtimeve edhe më herët.

Kishte pararendës si ish-shefi i Këshillit të Sigurimit Kombëtar Yaakov Amidror dhe ish-drejtori i përgjithshëm i Ministrisë së Jashtme Dore Gold. Kishte edhe figura të tjera të inteligjencës izraelite, të cilët janë më pak të përfshirë me vendet e huaja, të cilët u përfshinë në lojë në mënyra të rëndësishme në vitet e fundit.

Një largim interesant nga dominimi i Mosadit në trendin e normalizimit që lidhet me Sudanin dhe Marokun.

Cohen ishte praktikisht figura e vetme kryesore që hapi rrugën e hershme që çoi në normalizimin me Emiratet e Bashkuara Arabe dhe që solli Sauditët të mbështesnin në mënyrë aktive trendin, edhe pse ata vetë nuk e kanë kaluar zyrtarisht kufirin.

Ai ishte gjithashtu ndërmjetësi i hershëm për Sudanin dhe Marokun.
Por në një pikë të papërcaktuar që çon në normalizim me ato vende, shefi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare Meir Ben Shabbat, i përfaqësuar nga “R.” ose “Maoz”, një agjent i Shin Bet për “hua” për NSC, mori një rol kritik në përfundimin e atyre marrëveshjeve.

Ben Shabbat, Maoz dhe, sipas reporterit Barak Ravid, një avokat britaniko-izraelit i quajtur Nick Kaufman, i cili kishte lidhje me sudanezët për shkak të ekspertizës së tij në trajtimin e disa prej çështjeve të tyre të Gjykatës Penale Ndërkombëtare, ndihmuan në zbutjen e një sërë arnimesh të përafërta pergjate rruges.

Cohen nuk do ta mohonte që Ben Shabbat dhe Maoz dhanë kontribute në ato shtytje të normalizimit dhe ndihmuan në shpëtimin e tyre në pika të ndryshme kur SH.B.A. dhe Sudani goditën muret e përkohshme.

Sidoqoftë, Post ka mësuar se edhe një herë që Ben Shabbat dhe R. ishin duke punuar në këndet e Sudanit dhe Marokut, pikëpamja e Cohen do të ishte se ai ishte akoma “menaxheri i projektit” për normalizimet dhe se ai thjesht “nënkontraktonte” aspektet e zbatimit .

Në rrëfimin e Cohen, përfshirja e tij e drejtpërdrejtë në planifikimin e takimit midis Netanyahut dhe kryetarit të Këshillit të Sovranitetit të Lt.-Gjeneral. Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan në Uganda në Shkurt 2020, si dhe të qenit i pranishëm fizikisht atje, tregon se ai kishte marrë pjesën më të madhe të punës kryesore përpara se të nënkontraktonte masat e mëvonshme të zbatimit.

Më tej, edhe kur Ben Shabbat, Maoz dhe ekipi i tyre ndihmuan në shuarjen e zjarreve, Cohen kishte ende duart e tij të paktën pjesërisht në timon me takime shtesë, njëra prej të cilave me nënkryetarin e Këshillit Sovran Sovran, gjeneral Mohamed Hamdan Dagalo, u raportua gjerësisht në gusht 2020.

Raportet përgjatë gjysmës së dytë të vitit 2020 vunë re Cohen duke kërcyer rreth Gjirit dhe gjetkë.

Në disa mënyra, burimet do të thoshin, kjo do të çonte në një perspektivë të re në valën e normalizimit korrik-dhjetor 2020.

Mençuria konvencionale është se asnjë valë nuk po vinte deri në korrik të vitit 2020 dhe se mund të mos kishte pasur valë nëse Ambasadori i Emirateve të Bashkuara Arabe në SH.B.A. Yousef Al Otaiba, Ambasadori i Izraelit në SH.B.A. Ron Dermer, këshilltari i lartë i presidentit të SHBA Jared Kushner, ndihmësi i tij Avi Berkowitz, Ambasadori në Izrael David Friedman dhe një larmi lojtarësh të tjerë nuk kishin arritur papritmas në një formulë magjike, e cila më pas hapi rrugën për tre marrëveshjet e tjera të normalizimit.

Ndërsa njeh çdo kontribut në Marrëveshjet e Abrahamit, rrëfimi i Cohen do të ishte krejtësisht i ndryshëm.

Versioni i tij i ngjarjeve do të kthehej në fjalimin e tij kryesor në korrik 2019 në konferencën e Qendrës Ndërdisiplinare Herzliya.

Në atë fjalim, ai tha, “Mossad ka identifikuar në këtë kohë një mundësi të rrallë, ndoshta e para në historinë e Lindjes së Mesme, për të arritur një mirëkuptim rajonal që do të çonte në një marrëveshje përfshirëse paqësore rajonale”, tha ai.

Ai shtoi: “Kjo krijon një dritare mundësish që është ndoshta vetëm një herë.”

Ndërsa fjalimi i tij u bë kryefjalë, asgjë nuk doli menjëherë nga ajo. Në fakt, asgjë nuk doli prej tij për 13 muaj të tjerë, dhe shumica e shikuan atë si thjesht dhënien e pikave të bisedës të cilat Netanyahu dhe një larmi ministrash të tjerë po lëshonin periodikisht.

Një pikë që Cohen bëri në fjalim duke thënë se Mossad kishte krijuar bazën për “një rinovim të lidhjeve me Omanin dhe krijimin e përfaqësimit të Ministrisë së Jashtme” u takua madje me një refuzim publik nga Omani.

Megjithatë, burimet do të tregonin se, sipas pikëpamjes së Cohen, ky fjalim ishte në të vërtetë pika kryesore.

Ai nuk po pontifikonte me aspirata gjeneruese ose me mend, siç mund të kenë qenë disa ministra të tjerë që po i dëgjonin gjërat të dorës së dytë.

Cohen po jepte një vlerësim të fortë të hundës për të ardhmen, të cilën ai e dinte se ishte i afërt.

Ai nuk mund ta parashikonte kohën e saktë, por ai e dinte që ai kishte ndihmuar të bindnin sauditët si dhe Emiratet e Bashkuara Arabe se normalizimi ishte rruga përpara dhe se ata do të gjenin momentin e duhur.

Arsyeja që ai mund të mbajë atë fjalim në korrik 2019, ka mësuar Post, është se për ironi të fatit, edhe pse ata ende nuk e kanë kaluar zyrtarisht vijën e normalizimit, sauditët ishin çelësi dhe u angazhuan.

Në këtë kuptim, burimet e inteligjencës izraelite kanë treguar se një pikë e vërtetë kthimi ishte vizita e raportuar e Princit të Kurorës Saudite Mohammed bin Salman në Tel Aviv në Shtator 2017.

Deri në nëntor 2017, kjo kishte çuar në një intervistë historike nga shefi i atëhershëm i IDF Gadi Eisenkot me një media saudite në të cilën ai shpalli që Izraeli tani po ndante inteligjencë të klasifikuar mbi Iranin me Riad.
Në këtë dritë, persona të brendshëm si Cohen mund të shihnin ndërtimin e vrullit për ngjarjet e vitit 2020, edhe nëse do të ishin larg së pashmangshmes, shumë kohë para se publiku i gjerë të kapej.

Atëherë pse Cohen nuk e mbajti fjalimin në korrik 2019 përsëri në 2017?
Burimet treguan se plani ishte që të futeshin vendet e tjera në mënyrë që të ndërtohej si një valë.

Mbështetja saudite në fund të vitit 2017 hodhi bazat që Mossad të ketë sukses më të madh në ndërtimin e kësaj vale gjatë 18 muajve të ardhshëm, përfshirë vizitat nga Netanyahu dhe ministrat e tjerë izraelitë në vende të ndryshme.

Shefi aktual i Mosadit madje mund të thotë se muajt kur ndodhi normalizimi ishin ato kur duhej të ndodhte. Kjo sepse të gjitha ishin pjesë e një vizioni të përgjithshëm për arritjen e qëllimeve të caktuara të përbashkëta brenda kornizës së administratës Trump për Lindjen e Mesme.

Askush nuk e dinte se kush do të fitonte zgjedhjet e SHBA në nëntor 2020, por të gjithë e dinin se Presidenti i SHBA Joe Biden (atëherë sfiduesi demokrat) kishte një goditje të fortë.

Nga kjo perspektivë, vala e normalizimit duhej të fillonte jo më vonë se rreth shtatorit dhe korriku ishte afati më i fundit që mund të fillonte nëse do të lihej koha për një seri vendesh që secili të bënte spërkatje duke u bashkuar.

Por palestinezëve u duhej t’u jepej një shans së pari për të pranuar planin e paqes të administratës Trump, i cili vazhdoi të vonohej nga zgjedhjet në Izrael, derisa u zbulua përfundimisht në Janar 2020.

Prej atëherë deri në korrik 2020, me një nxitje të aktivitetit bashkëpunues midis Izraelit dhe Emirateve të Bashkuara Arabe në Mars në lidhje me koronavirusin, pyetja ishte koha.

Gjithashtu, nga ai këndvështrim, po aq të rëndësishëm sa grupi Kushner-Friedman-Berkowitz, Otaiba dhe Ben Shabbat, “Maoz” dhe ekipi i tij ishin, hapat e mëdhenj përpara ishin bërë tashmë nga Mossad me Sauditët deri në 2017 dhe po rishikoheshin në kohën e fjalimit të Cohen në korrik 2019.

Padyshim, ekipi i SH.B.A., Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Ben Shabbat ndihmuan në shuarjen e zjarreve të mëdha dhe përdorën mendimin jashtë kutisë për të krijuar mundësi të reja.
Mossad do të ishte i lumtur të ndante kredi me skuadrën e plotë. Sigurisht, qasja e administratës Trump për të bërë marrëveshje midis Izraelit dhe fqinjëve të tij me çdo kusht krijoi mundësi që nuk do të ekzistonin ndryshe.

Për më tepër, jo çdo parashikim i bërë nga Cohen është realizuar.
Pas emërimit të Omanit në 2019, ai ishte përsëri në rekord në vjeshtën e vitit 2020 se Omani do të nënshkruante një marrëveshje normalizimi me Izraelin, dhe kjo ende nuk është planifikuar.

Akoma, disa nga aktorët kryesorë të SH.B.A.-së që shpëtuan, shpëtuan dhe nënshkruan Marrëveshjet e Abrahamit në vitin 2020 nuk ishin as në detyrë në vitin 2016, dhe në vitin 2017 ishin ende duke mësuar vendosjen e tokës – kjo ndërsa Mossad tashmë po shtronte rrugën.

Por, në përgjithësi, nëse shumë nga parashikimet e Cohenit në dukje të guximshme të vitit 2019 për normalizimin janë bërë të vërteta, kjo mund të jetë për shkak se, si regjisor dhe producent, ai tashmë mbante pjesën më të madhe të skenarit.

IZRAEL

Ushtria izraelite godet 750 objektiva në Gaza, eliminon 60 terroristë pa dëmtuar asnjë civil

Zëdhënësi i Forcës Ajrore Izraelite përshkruan se sulmi ishte 'shënjestër e veçantë' që përfshinte hedhjen e 170 bombave në zonën…

SHQIPËRI

Ambasadori i Izraelit, Gendler: Jeruzalemi është kryeqyteti ynë, Hamas një organizatë terroriste

Në një rrëfim për Report TV ambasadori izraelit në Tiranë, Noah Gal Gentler , theksoi se përplasjet e ditëve të…

KOSOVA

Ridvan Berisha: Të mos ta humbim një mik të çmuar të vendit tonë siç është Izraeli!

Udheheqesit shteterore te Kosoves do te duhej te denonin publikisht sulmet terroriste te Hamasit mbi Izraelin. Kete nuk po e…

INTERVISTA

Ambasadori i Izraelit, Gendler: Jeruzalemi është kryeqyteti ynë, Hamas një organizatë terroriste

Në një rrëfim për Report TV ambasadori izraelit në Tiranë, Noah Gal Gentler , theksoi se përplasjet e ditëve të…

MILIARDERËT

Themeluesit hebrenj të Google shtuan 14 miliardë dollarë në vetëm 24 orë

Larry Page dhe Sergey Brin, bashkëthemelues të Google, e bënë veten 14 miliard dollarë më të pasur në më pak…

Rezultati në pak sekonda, Izraeli zbulon testin e Covid përmes pështymës

Një test i pështymës i zhvilluar rishtazi nga qendra më e madhe mjekësore e Izraelit synon të përcaktojë në më…

SPYZONE

Izraeli fillon stërvitjen ushtarake më të madhe në historinë e tij

Forcat e Mbrojtjes së Izraelit filluan një stërvitje lufte njëmujore të Dielën - më e madhja në historinë e saj…