Shteti francez do të kthejë 12 vepra arti të marra nga koleksioni i avokatit hebre

Ministrja franceze e Kulturës, Roselyne Bachelot-Narquin, bëri të ditur sot kthimin te përfituesit e avokatit hebre, Armand Dorville, të dymbëdhjetë veprave që muzetë kombëtar kishin fituar gjatë një shitje në Nisë në vitin 1942.


Ministrja franceze e Kulturës, Roselyne Bachelot-Narquin, bëri të ditur sot kthimin te përfituesit e avokatit hebre, Armand Dorville, të dymbëdhjetë veprave që muzetë kombëtar kishin fituar gjatë një shitje në Nisë në vitin 1942.

Këto vepra, të cilat Shteti do t’i kthejë me rekomandimin e Komisionit Francez për Kompensimin e Viktimave të Spoliation (CIVS), janë në Louvre, Muzeun Orsay dhe Château de Compiègne.

Armand Dorville, një avokat hebre francez, kishte vdekur në korrik 1941, në “zonën jugore”, nën regjimin e Vichy. Koleksioni i tij u hodh në shitje nga përmbaruesi i tij, në marrëveshje të plotë me trashëgimtarët e tij.

Nga fillimi i shitjes në Nisë, më 24 qershor 1942, një administrator i përkohshëm u emërua nga Komisariati i Përgjithshëm për Çështjet Hebraike. Më pas, muzetë kombëtar blenë dymbëdhjetë veprat. Në 1943, të ardhurat nga shitjet u dërguan në formën e titujve të borxhit qeveritar te noteri i familjes. Por trashëgimtarët, të shpërndarë në jug të Francës, nuk mund të mblidhnin detyrimet e tyre. Dhe pesë prej tyre u vranë më vonë në Aushvic.

CIVS konsideroi që, edhe nëse shitja në Nisë nuk mund të cilësohet vetë si një plaçkitës, rrethanat specifike i japin familjes një të drejtë për kompensim.

“Përfituesit do të kompensohen për dëmin që rezulton nga imobilizimi i të ardhurave nga shitja nga mesi i vitit 1942 deri në fund të luftës,” tha CIVS në një njoftim për shtyp.

Këto rikthime të reja janë pjesë e një përshpejtimi të hulumtimeve mbi pronat e plaçkitura, 76 vjet pas rënies së nazizmit.

Shumica e këtyre punimeve janë nënshkruar me bojëra uji nga Henry Bonaventure Monnier, Jean-Louis Forain, Constantin Guys dhe Pierre-Jules Mène.

Siç ishte rasti për pikturën “shkurre trëndafili nën pemë” nga Gustav Klimt, në Musée d’Orsay, të cilën Franca do t’ia kthejë një familjeje hebreje nga e cila u plaçkit në vitin 1938 në Austri, këto dymbëdhjetë vepra që i përkasin kombëtarit koleksionet publike mund të kthehen vetëm me miratimin e një ligji ad hoc.

Lexo më shumë

Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael, aktivitet unik te Muzeu Historik Kombëtar

Në ditën e pestë të tij, Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael solli një sërë aktivitetesh kulturologjike dhe veprash artistike të jashtëzakonshme te…

Izrael

Popullsia e Izraelit arrin në 9.4 milionë banorë

Popullsia e vendit u rrit me 1.6% gjatë vitit të kaluar, raporton Byroja Qendrore e Statistikave.

Shqipëri

Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael, aktivitet unik te Muzeu Historik Kombëtar

Në ditën e pestë të tij, Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael solli një sërë aktivitetesh kulturologjike dhe veprash artistike të jashtëzakonshme te…

Kosove

E dërguara e Kosovës në Izrael, Ines Demiri hedh sytë pas në “hapin e rëndësishëm dhe emocionues historik”

Një vit pas krijimit të marrëdhënieve zyrtare, Ines Demiri thotë se ambasada e saj synon "të thellojë bashkëpunimin dypalësh midis…

OPED

Kodi i Besës në shpëtimin e Hebrenjve dhe Kodi i Diplomacisë i “Festivalit Kulturor Shqipëri-Izrael”

Fjala e zv.ministres për Evropën dhe Punët e Jashtme e mbajtur në "Festivaliin Kulturor Shqipëri-Izrael”

Bota

Blinken: Sa më shumë vende arabe ta njohin Izraelin!

Sekretari i Shtetit në SHBA, Antony Blinken bëri thirrje që më shumë vende arabe ta njohin Izraelin.

Spyzone

Këto 5 Armë garantojnë sigurinë e Izraelit

Nga ushtarët te nëndetëset masive, Izraeli ka një forcë luftarake moderne.