Vajza e shpëtuar hebreje rikthehet pas shtatë dekadash: Nuk do të vdisja pa i takuar

Sonja Adishe ishte vetëm dy vjeç kur familja e saj e kërcënuar nga nazistët gjeti strehë në shtëpinë e Agostin Çiftjes në Shkodër. 74 vjet më pas, ajo rikthehet në Shqipëri për të takuar familjarët Çiftja që i quan “vëllezër”.

“Dera e hapur”, gjatë Luftës së Dytë Botërore shqiptarët shpëtuan nga vdekja 3280 hebrenj

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave ka publikuar foton e familjes së Jonuz Domit së bashku me miqtë e tyre hebrenj, të strehuar gjatë luftës në shtëpinë e tyre në Elbasan, në vitin 1945

Ekspozita: Historia e hebrenjve në Shqipëri në 150 dokumente dhe foto

Janë 20 stenda me rreth 150 dokumente dhe foto te marra nga Arkivi Qendror Shqiptar u vendosën zonën e Pazarit të ri në Tiranë. Është historia e hebrenjve në Shqipëri.

Elisabeth Vrato: Gjyshi im, Kadri Cakrani, shpëtoi 600 hebrenj në Berat gjatë Holokaustit

Gazeta e madhe izraelite “Israel Hayom” shkruan për komandantin e rajonit të Beratit, Kadri Cakrani, i cili me aktet e tij shpëtoi nga vdekja qindra refugjatë hebrenj nga pushtuesit nazistë, madje duke rrezikuar jetën e tij duke fshehur disa në shtëpinë e tij.

Hebrenjtë pas Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri

Deri në vitin 1954 rezultonte se në Shqipëri ndodheshin 237 hebrenj, shifër që regjimi e konsideronte paraprake, por që ishte e përafërt. Numrin më të madhe të tyre e kishte Vlora me 140 dhe Tirana me 83 persona.

Prof. Asoc. Dr. Edmond Malaj: Intelektualët hebrenj që jetuan në Shqipëri

Intelektualët hebrenj që kanë ardhur në Shqipëri gjatë kohës së Holokaustit janë të shumtë, madje mund të themi që pjesa më e madhe e hebrenjve të ardhur vinin nga shtresa intelektuale të mesme qytetare

Filozofi David Leon, rabini hebre i Vlorës në shekullin e XV-të

Gazeta e njohur franceze, “L’Univers israélite”, e njohur si “Gazeta e Principeve Konservatore të Judaizmit”, ka botuar, me 20 mars 1914 një shkrim në lidhje me hebrenjtë e Vlorës. Rabini dhe filozofi Messer (Zoti) David Leon (David ben Judah Messer Leon) shërbeu si rabin më Vlorë në shekullin e XV-të.

Nëntë arsye për shpëtimin e hebrenjve në Shqipëri!

Moskapja e hebrenjve nga nazistët në Shqipëri, marrja e tyre në mbrojtje nga shqiptarët pa u kërkuar asnjë shpërblim, Shqipërisë i jep nder dhe e vendos atë shumë përpara vendeve që konsiderohen të qytetëruara.

Si i shpëtoi komandanti i Ballit, Kadri Cakrani, familjet hebreje të strehuara në Berat, më 1943

Roli i Qarkkomandanti itë Beratit për Ballin Kombëtar, Kadri Cakrani, në shpëtimin e hebrenjve

“Kujtim nga Shqipnia”, dhurata e djaloshit hebre për Muzeun e Holokaustit në SHBA

Një nga dhuratat më interesante të bëra për Muzeun e Holokaustit në SHBA është kjo shami dore e një djaloshi 7-vjecar hebre (Jasa Altarec) të arratisur nga Beogradi drejt Shqipërisë nëpërmjet Kosovës, pikërisht në shtator 1941, kur Jugosllavia dhe Beogradi tashmë ishin pushtuar nga gjermanet.