Bushati: Shqipëri-Izrael potenciale të pashfrytëzuara, të forcojmë marrëdhëniet dypalëshe

 

Ministri i Jashtëm Ditmir Bushati, në kuadër të vizitës së tij zyrtare në Izrael, ka ftuar bizneset të investojnë në Shqipëri, ndërsa ka deklaruar se potenciali i marrëdhënieve dypalëshe Shqipëri-Izrael nuk është ende i shfrytëzuar plotësisht. Zyra e shtypit të Ministrisë së Jashtme thotë se gjatë vizitës së tij zyrtare në Izrael, Ministri i Punëve të Jashtme, Ditmir Bushati, u ftua nga Këshilli Botëror Hebre dhe Këshilli Izraelit për Marrëdhëniet me Jashtë për të prezantuar prioritetet e politikes së jashtme të Shqipërisë dhe zhvillimet më të fundit në Ballkan. Ministri Bushati theksoi rolin e Shqipërisë, si faktor stabilizues në rajonin e Ballkanit, si dhe përshkroi proceset transformuese të cilat Shqipëria ka ndërmarrë në kuadër të përpjekjeve për anëtarësim në BE, sidomos për sa i përket sundimit të së drejtës në ekonomi dhe politikave sektoriale, që synojnë përshpejtimin e thithjes së investimeve të huaja.
Në këtë kontekst, Ministri Bushati u shpreh se potenciali i marrëdhënieve dypalëshe Shqipëri-Izrael nuk është ende i shfrytëzuar plotësisht, sidomos sa i përket fushave të identifikuara nga të dyja palët si fusha me karakter strategjik: energjia, bujqësia, infrastruktura dhe telekomunikacionet. Ministri Bushati theksoi lidhjet e ngushta historike që bashkojnë popullin shqiptar dhe popullin hebre, lidhje që kulmuan në shpëtimin kolektiv të hebrenjve në Shqipëri gjatë Luftës së dytë Botërore, si dëshmi jo vetëm e asaj ç’ka shqiptarët ishin të zotët të bënin, por dhe e vlerave që duhet të vazhdojnë të kultivohen në Evropë.
Bushati iu përgjigj pyetjeve të audiencës mbi marrëdhëniet e Shqipërisë me Kosovën dhe vendet e rajonit si dhe mbi rëndësinë e marrjes se statusit kandidat për vendin tonë. Një pjesë e rëndësishme e vizitës në Izrael ishte dhe ceremonia e homazheve në memorialin e Viktimave të Holokaustit (Yad Vashem). “Memoriali i Yad Vashem-it na rikujton se në Shqipëri nuk ka pasur histori të antisemitizmit. Në Shqipëri nuk do të ketë kurrë anti-semitizem. Ndihem krenar që i përkas një populli, veprat dhe vlerat e të cilit e kanë rreshtuar në anën e të drejtëve”, tha ai.

/Agjensia e Lajmeve Sot News

Lexo më shumë

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Marie Van der Zyl: Populli shqiptar ka një respekt të madh për hebrenjtë

Presidentja e Bordit të Deputetëve të Hebrenjve Britanikë, intervistë në televizionin shqiptar News24

SPYZONE

Tri kompani izraelite renditen midis 100 shitësve më të mëdhenj të armëve

Elbit Systems Ltd, shiti 3.2 miliardë dollarë armë në vitin 2017, duke u renditur e 28-ta në listë.