Mentor Rexhepi: YOZMA- shembulli izraelit i fondeve private investive dhe Kosova

Izraeli njihet si vendi i risive teknologjike. Modeli Yozma nga Izraeli është marrë parasysh si model i suksesshëm nga shumë vende tjera të botës: Irlandë, Koreja e Jugut, etj. I njëjti model mund të konsiderohej edhe në Kosovë.

Blerim Latifi: Pelegrinazhi te varri i shkrimtarit të madh izraelit, Amos Oz

Nëse ekziston një libër që, për nga forca e argumentit dhe e shpjegimit, mund të krahasohet me “Traktatin e Tolerancës” të Volterit, ai është libri “Si të kurosh një fanatik” i Amos Oz, një shkrimtar që, si rrallëkush, arriti ta gjejë dhe ta jetojë harmoninë midis dashurisë për vendin e tij dhe thirrjes etike universale për ta respektuar dinjitetin e tjetrit.

Jehuda Tepelenën me njerëz shtëpie i nisën tutje!

Pjesa dërrmuese e hebrenjve të Shqipërisë janë me origjinë nga Janina. Në të parin prej tre reportazheve mbi ta zbulohet ky komunitet, dikur qendër e rëndësishme dhe e veçantë dhe për vetë botën hebreje.
Autor: Altin Raxhimi | BIRN | Lagjja Kastro, Janinë

Marrëdhëniet izraelito-arabe dhe perspektiva e tyre

Stabiliteti i Lindjes së Mesme është i lidhur me sigurinë e Izraelit. Problemet e Izraelit kanë të bëjnë me ekzistencën e tij. Populli hebre trashëgon kulturën, fenë e traditat mijëravjeçare të tij në atë tokë që sipas Biblës quhet toka e Izraelit.

“Shegë dhe goji berry”, ja si konsulenca izraelite po e kthen në “ar” tokën e kripur të Karavastasë

Diku, në lagunën e Karavastasë, gjenden me mijëra hektarë tokë djerrë, sepse kripësia nuk toleron rritjen e bimëve. Por, një sistem i ri i konsultuar me izraelitët dhe i çuar në fund nga sipërmarrës shqiptarë, po e kthen këtë tokë në “ar”, teksa po lulëzojnë parcelat e para me shegë dhe goji berry. Grupi Agro Iliria po zhvillon një plan investimi për një nga fermat më të mëdha në Europë, që përfshin 1100 hektarë për rritjen e shegës, goji berry-t, një hapësirë për agroturizëm dhe një fushë golfi. Investimi fillestar është 6.6 milionë euro por pritet të rritet.

Elida Buçpapaj: Dashuria e madhe e Johanna Jutta Neumannit për Shqipërinë

Një rrëfim prekës nga Johanna Jutta Neumann, hebrejes së shpëtuar në Shqipëri gjatë Holokaustit, shkruar mjeshtërisht nga gazetarja e njohur shqiptare, Elida Buçpapaj për gazetën online VOAL.ch.

Dialogu Ndërfetar dhe Shqipëria

Harmonia, toleranca dhe bashkëjetesa fetare në Shqipëri është një vlerë e çmuar dhe një shembull për tu ndjekur. Shembull i cili u transmetua përpara syve të mbarë botës duke u duartrokitur me “Marshimin e Paqes” në Paris (2015) të Kryeministrit Rama dhe krerëve të komuniteteve fetare shqiptare.

Anila Bega Cohen: Babai, si edukator i fëmijëve në kulturat shqiptare dhe hebraike

Cili është roli i babait në zhvillimin psiko-emocional të fëmijëve të vegjël sipas dy kulturave shqiptare dhe hebraike? Këtij qëllimi i shërben përfshirja e baballarëve në kurikulat e kopshteve, si në aktivitete specifike ashtu dhe në rutinën ditore përmes teknikave te prinderimit.

Paul Bernstein, filantropisti që ndihmoi realizimin e librit dhe filmit “Besa”

Nga rrugët e Bronx-it, te lartësitë e Wall Street-it, Paul Bernstein tregon për jetën e tij të pasur, lidhjen e tij me Norman Gershman, mbështetjen e tij për kauzat humanitare, dhe rëndësinë e promovimit të shpëtimit të hebrejve nga shqiptarët gjatë Holokaustit.

Për njohjen e Kosovës nga Izraeli

Autori Akri Çipa është ekspert për çështjet e Ballkanit dhe të Lindjes së Mesme. Shkrimi është botuar fillimisht në gazetën izraelite “The Jerusalem Post”.