“Nobel” në Mjekësi/ Hebreu Karl Landsteiner, babai i transfuzionit të gjakut

Karl Landsteiner zhvilloi sistemin modern të klasifikimit të grupeve të gjakut në A, B, AB dhe 0, në vitin 1900

Pesë “Nobelistë” në 2020 – Gjenialiteti Hebre është në kulmin e tij

Një poet, një ekonomist dhe tre shkencëtarë me prejardhje hebraike ishin ndër fituesit e Çmimeve Nobel të këtij viti. Sipas Jewish Virtual Library, ka të paktën 208 fitues hebrenj të Nobelit nga më shumë se 900 marrës gjithsej në historinë e përgjithshme të çmimeve.

Ekonomisti amerikano-hebre Paul Milgrom, “Nobel në Ekonomi” së bashku me Robert Wilson

Dy ekonomistë amerikanë, Paul Milgrom dhe Robert Wilson, kanë fituar Çmimin “Nobel në Ekonomi”, për kontributin e tyre në teorinë e ankandeve nga Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave. Milgrom u lind në Detroit të SHBA-ve nga prindër hebrenj.

Poetja amerikano-hebreje, Louise Glück, fiton Çmimin “Nobel për Letërsinë”!

Poete e pedagoge me një sërë çmimesh në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, 77-vjeçarja Louise Glück – familja e saj është nga hebrenjtë e Hungarisë – është nga sot fituese edhe e Çmimit “Nobel për Letërsinë”.

Fizikanti hebre Roger Penrose fiton “Nobel në Fizikë”, së bashku edhe me Reinhard Genzel dhe Andrea Ghez

Tre shkencëtarë janë vlerësuar me Çmimin Nobel 2020 në Fizikë për punën për të kuptuar vrimat e zeza në hapësirë. Roger Penrose, Reinhard Genzel dhe Andrea Ghez u shpallën fituesit e këtij viti në një konferencë shtypi në Stokholm. Roger Penrose, i lindur në Colchester, Essex, është djali i psikiatrit dhe gjenetistit Lionel Penrose dhe Margaret Leathes, një nip i psikologut John Beresford Leathes me gruan e tij nga hebrenjtë rusë, Sonia Marie Natanson, që u largua nga St. Petersburg në vitet 1880.

Shkëncëtari hebre Harvey J. Alter ndan çmimin “Nobel në Mjekësi” për zbulimin e Hepatitit C

Çmimi “Nobel në Mjekësi” u është dhënë shkencëtarëve amerikanë Harvey J. Alter (me prindër hebrenj nga Nju Jorku), Charles M. Rice dhe Michael Houghton (i lindur në Britani) “për zbulimin e virusit të Hepatitit C”.

Benjamin Netanyahu nominohet për Çmimin “Nobel për Paqe”

Politikani italian, Paolo Grimoldi, i partisë Lega Nordd nominoi kryeministrin izraelit, Benjamin Netanyahu për Çmimin “Nobel për Paqe”, menjëherë pasi Izraeli nënshkroi një marrëveshje historike me fqinjët e saj të Gjirit – Bahrein dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Selman Waksman, nobelisti që shpëtoi botën nga turbekulozi

Biokimisti amerikano-hebre shpiku streptomicinën me të cilën fitoi edhe Çmimin Nobel në vitin 1952

Çmimi Nobel për Paqen nderon luftën kundër dhunës seksuale

Nadia Murad, një ish-peng i Shtetit Islamik dhe doktori kongolez, Denis Mukwege fitues të çmimit prestigjioz

Artur dhe Roxher Kornberg, babë e bir, fitues të Çmimit Nobel

Të rritur në një familje amerikano-hebreje, të dy fituan çmimin prestigjioz në Mjekësi (1959) dhe Kimi (2006)