Izraeli dhe Kosova, dy popuj të ngjashëm me kulturë të pasur

Ende jo shumë izraelitë kanë qenë në Kosovë. Kështu që ata nuk i njohin ngjashmëritë e mëdha që ekzistojnë midis dy vendeve, por falë kësaj marrëveshje, të dy popujt më në fund do të jenë në gjendje të lidhen. Izraeli dhe Kosova do të jenë në gjendje të tregtojnë me njëri-tjetrin.

Pesë “Nobelistë” në 2020 – Gjenialiteti Hebre është në kulmin e tij

Një poet, një ekonomist dhe tre shkencëtarë me prejardhje hebraike ishin ndër fituesit e Çmimeve Nobel të këtij viti. Sipas Jewish Virtual Library, ka të paktën 208 fitues hebrenj të Nobelit nga më shumë se 900 marrës gjithsej në historinë e përgjithshme të çmimeve.

“Toka e premtuar” Izraeli njohu Republikën e Kosovës, “Tokën Dardane”

Efektet e marrëveshjes së 4 shtatorit 2020 në Uashington dhe njohja e Kosovës (Tokën Dardane) nga Izraeli, dhe kthimi i reciprocitetit të Republikës së Kosovës për njohjen e Jerusalemit kryeqytet prodhuan një efekt jashtëzakonisht të madh si për diplomacionë rajonale ashtu edhe në atë globale. – Nga Nënkolonel Fatos Haziri, Doktor i Shkencave Juridike.

Vendim historik i Facebook për ndalimin e mohimit të Holokaustit

Facebook njoftoi se do të ndalojë mohimin e Holokaustit nga platformat e saj në internet. Mohimi i Holokaustit, banalizimi i tij, minimizimi i tij, është një mjet i përdorur për të përhapur urrejtje dhe konspiracione të rreme rreth hebrenjve dhe pakicave të tjera.

Nëntë arsye për shpëtimin e hebrenjve në Shqipëri!

Moskapja e hebrenjve nga nazistët në Shqipëri, marrja e tyre në mbrojtje nga shqiptarët pa u kërkuar asnjë shpërblim, Shqipërisë i jep nder dhe e vendos atë shumë përpara vendeve që konsiderohen të qytetëruara.

Hebrenjtë e Vlorës në shek. XVI ishin më të shumtë se në Stamboll

Vlerësuar nga përqindja e popullsisë hebreje, Vlora në këtë kohë linte prapa qendra të rëndësishme të Perandorisë Osmane të banuara nga hebrenj, siç ishin vetë kryeqyteti i Perandorisë Stambolli, qytete të tilla të rëndësishme si Manastiri, Shkupi, Tërhalla, Serezi, Edirneja, Bursa etj., duke u vendosur menjëherë pas kryeqendrës hebreje të Ballkanit, Selanikut.

Rrjeti 5G, Kosova ka nevojë për Izraelin dhe SHBA-të më shumë se kurrë

Izraeli dhe SHBA-të vetëm se kanë implementuar një teknologji të tillë në vendet e tyre dhe përvoja e kësaj teknologjie është e pakrahasueshme më teknologjitë e deritanishme.

Theodor Anton Ippen, dijetari hebre që i rizbuloi Europës thesaret e Shqipërisë!

Studimet e Ippenit kanë bërë të ndriçohen shumë aspekte të jetës fisnore në Shqipërinë e Veriut, të historisë së Lidhjes së Prizrenit etj, duke hyrë kështu në radhën e shkëlqyer të albanologëve të monarkisë austro-hungareze, që fillon me Hahnin e vijon me Gustav Meyerin, Hopfin, Franz Nopscan, Milan Shuflajn, Gustav Weigandin, Norbert Joklin.

Franc Nopça, hungarezi që e lartësoi kombin shqiptar në botë

Franc Nopça ishte baron dhe malësor, hebre hungarez (dhe austriak), hulumtues dhe udhëpërshkrues, doktor i paleontologjisë dhe entuziast i albanologjisë, gjeolog dhe antropolog. Fotograf, arkivist, ligjërues e drejtor në Akademitë e Shkencave dhe vizitues i guximshëm e kurreshtar i çdo pëllëmbe toke të Shqipërisë së Veriut.

Pakti i Zogut me hebrenjtë

Takimi me krerët e Shoqatës Anglo-Hebraike në Londër: Ju vendos në Shqipëri, më ndihmoni të kthehem Mbret i shqiptarëve.