Isak Ruben, hebreu që dha jetën si dëshmor për çlirimin e Shqipërisë

Janë nëntë hebrenj që kanë rënë dëshmorë për lirinë e Shqipërisë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Hebrenjtë në kujtesën e beratasve

Në vitet e Luftës II Botërore në Berat kanë qenë shumë familje hebrenjsh: David, Abraham, Solomon. Moisi, Jakov, Jozef, Isak, Levi, Asher, Samuel, Joakim, Benjamin, Llazar, Mosha, Simeon, Aron, Mordo, Mushon, Jitzhak

Besa shqiptare, rregulli i artë dhe shpëtimi i hebrenjve

Shqiptarët shpëtuan të paktën 3280 hebrenj gjatë holokaustit. Gjatë viteve 1933-1944, Shqipëria shpëtoi jo vetëm hebrenjtë vendas, por edhe të gjithë ata që mundën ta arrinin Shqipërinë nga vendet e tjera të Europës.

Kryerabini i Athinës dhe gjithë Greqisë është vlonjat!

Nga Altin Raxhimi / BIRN Paraditen e dy korrikut që kaloi, duke duruar vapën mes.

Si erdhën, u bënë shqiptarë e pastaj ikën hebrenjtë e Janinës

I dyti prej tre reportazheve mbi hebrenjtë e Janinës tregon krijimin e jetës hebraike tek ne, martesat e përziera, si u bënë hebrenjtë shqiptarë dhe domethënien e të qenit hebre këtu.

Historia e hebrenjve të Shqipërisë të ardhur nga Janina

Nga Altin Raxhimi/ BIRN Pjesa dërrmuese e hebrenjve të Shqipërisë janë me origjinë nga Janina..

Shqiptarët dhe Hebrenjtë gjatë shekujve

Hebrenjtë e Hungarisë ndihmuan edhe Heroin Kombëtar të Shqipërisë dhe të qytetërimit evropian, Gjergj Kastriot.

Arkivat e Shqipërisë dhe Holokausti

Para luftës Shqipëria kishte vetëm 200 hebrenj që e kishin deklaruar etnicitetin e tyre. Në fund të luftës Shqipëria kishte 2500-3000 hebrenj të ardhur nga Dalmacia, Mali i Zi, Serbia, Kosova, Maqedonia, Bullgaria dhe Greqia.