Izrael, zhvillohet roboti për aktivitete kërkimi dhe shpëtimi

RSTAR është ideal për operacionet e kërkim-shpëtimit në mjedise të pastrukturuara, të tilla si ndërtesat e shembura ose zonat e përmbytura


Një robot me aftësi të jashtëzakonshme manovrimi, në gjendje për të lëvizur, kryer zvarritje dhe ngjitje mbi terrena të ashpra dhe me hapësira të ngushta, është projektuar dhe zhvilluar nga hulumtuesit në Universitetin Ben Gurion në Negev (BGU).

Roboti inovativ, i quajtur  RSTAR (Rising Spraël-Tuned Autonomous Robot), përdor këmbët të cilat janë të rregullueshme, të cilat mund të anojnë poshtë ose jashtë, për të lëvizur në mënyrë autonome dhe ripozicionuar veten e tyre, në mënyrë që të ecin në sipërfaqe të sheshtë, duke u ngjitur mbi pengesat e mëdha dhe në mure të ngushta, ose të zvarriten nëpër një tuneli, tubi ose hapësire të ngushtë.

Profesor David Zarrouk, një profesor në Departamentin e Inxhinierisë Mekanike në Ben-Gurion dhe kreu i Laboratorio Bio-Inspired e Medical Robotics,, siç është raportuar në një deklaratë për shtyp universitet, tha:

“RSTAR është ideal për operacionet e kërkim-shpëtimit në mjedise të pastrukturuara, të tilla si ndërtesat e shembura ose zonat e përmbytura, ku ka nevojë për të përshtatur dhe për të kapërcyer një sërë pengesash për të arritur qëllimin e tij. Ai është anëtar i ri i familjes robotike STAR”.

Profesor Zarrouk dhe studenti i Laboratorit të robotikës, Liran Yehezkel, kanë dizajnuar RSTAR për të punuar në një mënyrë të thjeshtë dhe të besueshme, për të ndryshuar formën dhe për të kapërcyer pengesat pa ndonjë ndërhyrje të jashtme mekanike.

Shpejtësia e tij dhe konsumi relativisht i ulët i energjisë e bëjnë robotin ideal për një gamë të gjerë aplikimesh që mund të kërkojnë kohë më të gjata pune, shkruan Siliconwadi.it.

Roboti përdor rrotat e rrumbullakëta për të lëvizur në sipërfaqe të rrafshëta, kalon në rrotat me dhëmbëza për të kaluar sipërfaqe jashtëzakonisht të buta ose kokrra të tilla si baltë ose rërë të trashë, pa u bllokuar

Gjithashtu ngjitet vertikalisht dhe zvarritet horizontalisht duke shtypur rrotat në mure pa prekur dyshemenë.

Ekipi i studiuesve izraelitë në Ben-Gurion është duke punuar në një version më të madhe të robotit STAR që mund të kalojë pengesat më të mëdha, duke përfshirë edhe shkallët, dhe të mbajnë më shumë se katër kilogram sensorë dhe materiale konsumi.

Për më tepër shikoni videon.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Kompozitori i famshëm izraelit, Boris Pigovat: “Lule Bore” e meriton të jetë himni i “IsraAlb”

Boris Pigovat është një nga emrat më të mëdhenj të muzikës izraelite dhe asaj botërore. Kënga e famshme shqiptare “Lule…

SPYZONE

Si u bë Izraeli një superfuqi kibernetike në botë

Ushtria izraelite rekruton koduesit më të mirë dhe më të shkëlqyer apo hakersat qysh në adoleshencë