“Shana tova u’metuka!” – Gëzuar Vitin e Ri Hebraik 5779!

Simbolika e festës është mjalti dhe molla, teksa lajmërohet ardhja e vitit të ri duke i fryrë shofarit

“Shana tova u’metuka!” – “Një vit të ri dhe të ëmbël!”.

Ky është urimi që bëjnë hebrenjtë me rastin e Vitit të Ri Hebraik, i cili fillon për këtë vit me rënien e diellit sot (9 shtator) dhe deri në perëndim të tij, dy ditë më pas, 11 shtator. Pra, është një festë dyditore.

“Rosh HaShana”, apo në shqip, “Kreu i Vitit” (Viti i Ri), daton më 1 dhe 2 të muajit Tishrei, muaji i parë sipas kalendarit hebraik.

Për popullin hebre, sipas kalendarit të tyre, ata festojnë vitin 5779.

Simbolika e festës është mjalti dhe molla, teksa lajmërohet ardhja e vitit të ri duke i fryrë bririt të dashit, apo siç quhet hebraisht “shofar”.

Gëzuar Pesah 2019! Sot fillon festa më e rëndësishme hebraike

Pesah 2019 fillon mbremjen e së premtes, më 19 prill, dhe përfundon mbrëmjen e së shtunës, 27 prill.

INTERVISTA

Ambasadori Rodkin: Marrëdhëniet e Izraelit me Shqipërinë janë të forta

Intervistë e ambasadorit izraelit, Boaz Rodkin, dhënë kryeredaktorit të “Albanian Daily News”, Genc Mlloja

SPYZONE

Izraeli, 7.5 miliardë dollarë në 2018 nga eksportet ushtarake

Vëllimi i shitjeve të kompanive të mbrojtjes izraelite pasqyroi dhjetëra marrëveshje në mbarë botën.