Kompania ushtarake izraelite IAI ndërton topin me lazer

Izraeli planifikon të përdor teknologjinë e lazerave për t’u mbrojtur nga sulmet me rreze të gjatë dhe të shkurtër

Kontraktori i mbrojtjes në pronësi të qeverisë izraelite, Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI) po ndërton një top me lazer që ka për qëllim të kapë predha mortajash dhe kërcënimet me rreze të shkurtër.

Kompania është “në një fazë shumë të avancuar” në zhvillimin e topit dhe “eksperimente të suksesshme tashmë janë kryer”, tha Boaz Levy, zëvendësdrejtor i IAI-t për sistemet raketore dhe hapësinore, në një intervistë të përditshmen ekonomike “Calcalist”.

Në vitin 2014, kontraktori i teknologjisë së mbrojtjes në pronësi të qeverisë izraelite Rafael Advanced Defense Systems Ltd. prezantoi modelet e para të një armë lazer të quajtur “Iron Beam”, i projektuar për të synuar artileritë dhe për të gjuajtur nga një rreze deri në 7 kilometra.

Izraeli planifikoi të përdorte një teknologji lazer për të mbrojtur kundër rreziqeve të gjata dhe me rreze të shkurtër, por një projekt zhvillimi u ndalua në gjurmët e tij mbi një dekadë më parë dhe në vend të kësaj u zhvillua “Iron Dome”

Bateritë e “Iron Dome”të përdorura nga Izraeli për t’u mbrojtur kundër raketave të lëshuara nga Rripi i Gazës nuk ishin të dizajnuara për të trajtuar kërcënimet me rreze të shkurtër.

Publikuar nga Izraeli Sot – izraelisot.com