Ekspozitë në Angli mbi heroizmin e shqiptarëve për shpëtimin e hebrenjve

Ambasadori shqiptar në Britaninë e Madhe, Qirjako Qirko: Historia e mbrojtjes së popullsisë hebraike në Shqipëri është e jashtëzakonshme


Hebrenjtë britanikë kanë mësuar për heroizmin e myslimanëve shqiptarë që shpëtuan hebrenjtë e vendit gjatë pushtimit nazist, pasi Bordi i Deputetëve organizoi një ekspozitë të Yad Vashem Britani e Madhe mbi këtë temë të dielën e kaluar, shkruan portali Jewish News me qendër në Angli.

Ambasadori shqiptar në Britaninë e Madhe, Qirjako Qirko, i tha publikut hebre që “historia e mbrojtjes së popullsisë hebraike në Shqipëri është e jashtëzakonshme”, duke shtuar se ishte “një shembull i shkëlqyer i njerëzimit dhe një mësim për brezat e ardhshëm”.

Ekspozita fokusohet në përpjekjet e muslimanëve shqiptarë për të shpëtuar hebrenjtë gjatë Holokaustit kishte shumë foto dhe dokumente.

Ambasadori Qirko tha: “Shqiptarët vendosën të mos qëndrojnë indiferentë gjatë mizorive të paprecedentë të Holokaustit. Ata zgjodhën anën e djathtë, anën e jetës”.

Presidenti i Bordit të Deputetëve, Marie van der Zyl, tha: “Kjo është një ekspozitë e rëndësishme që përkujton heroizmin e shqiptarëve myslimanë. Është një histori pak e njohur dhe një që ne jemi të lumtur të jemi në gjendje të ndajmë.”

Ajo shtoi: “Këto veprime heroizmi janë një model për mënyrën se si myslimanët dhe hebrenjtë duhet të bashkëjetojnë sot, duke sfiduar së bashku anti-semitimin dhe urrejtjen anti-muslimane”.

Kryetari i Fondacionit të Yad Vashem të Mbretërisë së Bashkuar, Simon Bentley, tha se organizata është “e përkushtuar ndaj nderimit të jo-hebrenjve që kanë rrezikuar jetën e tyre për të shpëtuar hebrenjtë gjatë Holokaustit. Myslimanët shqiptarë shpëtuan qindra jetë hebrenjsh”.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Kompozitori i famshëm izraelit, Boris Pigovat: “Lule Bore” e meriton të jetë himni i “IsraAlb”

Boris Pigovat është një nga emrat më të mëdhenj të muzikës izraelite dhe asaj botërore. Kënga e famshme shqiptare “Lule…

SPYZONE

Izraeli, 7.5 miliardë dollarë në 2018 nga eksportet ushtarake

Vëllimi i shitjeve të kompanive të mbrojtjes izraelite pasqyroi dhjetëra marrëveshje në mbarë botën.