Refleksionet e Rabinit Yisroel Finman: Sekretet e Shpirtit të Izraelit

Toka e Izraelit ka një Shpirt. Një Shpirt shumë kompleks, shumëdimensional. Njerëzit hebrenj janë Shpirti i Izraelit.Nga Rabini i Shqipërisë, Yisroel Finman (Besa & Shalom)

***

Shkronjat e Shpirtit Tonë

(Poezi nga Rabini Avraham Kook, Kryerabini i Parë i Palestinës)

Në tokën e Izraelit,
Rriten shkronjat e shpirtit tonë.
Atje,
Ato çlirojnë ndriçimin.
Ato na paraqesin jetën e gjithëfuqishme,
Nga flakët e jetës së Kongregacionit të Izraelit.

Rabini Avraham Kook, Kryerabini i Parë i Palestinës

The Letters of Our Soul

(Poem by Rav Avraham Kook, First Chief Rabbi of Palestine)
In the land of Israel,
Grow the letters of our soul.
There,
They reveal illumination.
They draw down mighty life
From the blaze of life
Of the Congregation of Israel.

***

Shpirti!

Trupi dhe shpirti.

Çfarë tjetër përveç trupave tanë ka Shpirt?

Kafshët? A kanë kafshët Shpirt?

Bimët? A kanë bimët Shpirt?

Krijesat e gjalla dhe jo të gjalla? A kanë Shpirt: shkëmbinjtë, rëra, toka, detet, liqenet, ajri?

Shpirti ekziston para trupit. Para krijimit

Shpirti është i Pafundshëm.

Universi dhe gjithçka që janë pjesë e universit, duke përfshirë edhe trupin tonë, janë të Fundshme.

Piktura nga Alex Levin.

Toka e Izraelit ka një Shpirt. Një Shpirt shumë kompleks, shumëdimensional.

Njerëzit hebrenj janë Shpirti i Izraelit.

Dashuria/Respekti për njëri-tjetrin është Shpirti i Izraelit

Tora është Shpirti i Izraelit. Jo vetëm fjalët e Torach. Jo vetëm hapësirat e bardha mes fjalëve. Torach që ekziston para krijimit.

Kyo është Shpirti më i thellë i Izraelit

A mund të ketë shpirti juaj një shpirt?

Shpirti i Shpirtit të Izraelit është Jeruzalemi

Dhe Shpirti i Shpirtit të Jeruzalemit është Har Habajit. Tempulli i Malit ku Mbreti Solomon ndërtoi Tempullin e Shenjtë 2900 vjet më parë

Ne nuk mund ta shohim Shpirtin.

Por ne mund ta perceptojmë atë. Ne mund ta ndiejmë se është atje.

Rabbi Yitzchak Hutner, një bashkëkohës i madh i Rav Kook, tha këtë anekdotë:

        Njëherë bërë një shëtite me Rabinin Kook  dhe një njeri tjetër në malet e vendit të Izraelit.

        Rabini Kook tha se, sa i impresionuar ishte ai nga peizazhi.

        Njeriu tjetër e pyeti: “Por ju ishit në Alpet. Çfarë është kaq e veçantë për këto male? “

        Rabini Kook iu përgjigj: “Alpet nuk më folën.”

Sionizmi – Rindërtimi i Tokës së Shenjtë

Në fillim të shekullit XIX, dy rabinët më të mëdhenj në Evropë, The Baal Shem Tov dhe The Vilna Gaon avokuan që hebrenjtë të lëviznin nga Europa në Izrael. Studentët e tyre u bashkuan me bashkësitë hebraike në Jerusalem dhe Tiberius dhe Sefat që kishin qenë atje për shekuj me radhë

1882 ishte viti i emigrimit të parë laik në Izrael, me qëllim të ndërtonin në tokë. Ata blenë toka nga mbikëqyrësit osmanë dhe ndërtuan komunitete të fermave.

Të tjerët e ndoqën

Ndryshe nga pothuajse të gjithë udhëheqësit fetarë në Izrael, Rabini Kook kuptoi domosdoshmërinë për të ndërtuar infrastrukturën fizike të Tokës, në mënyrë që edhe Shpirti i saj të rritet. Ajo që ai mbrojti më së shumti ende nuk është realizuar.

Rabini Kook e kuptoi shumë mirë se arsyeja që Tempulli i Shenjtë u shkatërrua në kohën e pushtimit romak ishte për shkak të mungesës së dashurisë dhe respektit ekstrem, të njëashmërisë midis hebrenjve. Edhe Tempulli i Shenjtë do të rindërtohet kur dashuria dhe respekti i plotë midis të gjithë banorëve të saj do të jetë aq i fortë saqë energjia e dashurisë dhe respektit kolektiv do të arrijë në Qiejt, që Tempulli i Shenjtë do të rindërtohet dhe të jetë, siç profetizoi profeti Isiah , “Unë do t’i sjell kombet në Malin tim të Shenjtë. Ata do të kënaqen me gëzim të pafund. Shtëpia ime do të quhet Shtëpi e lutjes për të gjithë popujt ”

Dhe kështu miqtë e mi të dashur shqiptarë, Ju lutem më lejoni të di, Çfarë është shpirti i Shqipërisë?

Rabini i Shqipërisë, Yisroel Finman (Besa & Shalom)

 

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

IZRAEL

Koronavirusi/ Izraeli ndryshon linjën e prodhimit të raketave për të bërë respiratorë

Izraeli po ndërron disa linja prodhimit të raketave për të bërë aparate respiratore në përpjekjet për të luftuar mungesat kombëtare…

SHQIPËRI

Investime izraelite në Shqipëri, “Big Mall Group” bashkëpunim me “Hysenbelliu Group”

Grupi izraelit “Big Mall Group” po bashkëpunon me “Hysenbelliu Group”, për të realizuar investime Shqipëri: në infrastrukturë, sektorin e energjisë…

KOSOVA

Arun Chaudhary, amerikano-hebreu që ndihmoi Albin Kurtin të bëhej Kryeministër

Arun Chaudhary ishte një nga strategët e Kurtit në videokomunikimet me qytetarët e Kosovës gjatë fushatës. Chaudhary, i cili ishte…

INTERVISTA

Ambasadori Gendler: Izraeli me projekte të rëndësishme në Shqipëri

Ambasadori i Izraelit në Shqipëri Noah Gal Gendler ka qenë i ftuar në emisionin ‘PASSPORT’ të gazetarit Arbër Hitaj në…

MILIARDERËT

Roman Abramovich blen shtëpi 63 milionë dollarë në Izrael

Miliarderi ruso-izraelit, Roman Abramovich, është i vendosur të blejë një shtëpi në Herzliya për 63 milionë dollarë nga menaxherja e…

SPYZONE

Oficeri i Mossad: Luftë e ashpër mes shërbimeve inteligjente në botë për ventilatorë me çdo kusht

Shefi i departamentit të teknologjisë në shërbimin e inteligjencës Mossad të Izraelit tha se vendet janë futur në një betejë…