Ndodh edhe kjo në Izrael, mund të gatuash duke përdorur gazin natyror të tualetit

Këto bio-tualete tashmë janë instaluar në komunitetet jashtë rrjetit në Izrael dhe në një spital në Guatemalë


HomeBiogas Inc., një kompani që prodhon sisteme të vogla që konvertojnë mbeturinat njerëzore në lëndë djegëse të ripërtëritshme të gatimit, po lançon HomeBiogas Bio-Tualet. Zgjidhja e tualetit lejon që mbetjet njerëzore të konvertohen në lëndë djegëse gatim në një mënyrë që nuk kërkon qasje në kanalizime apo rrjeta uji.

2.8 miliardë njerëz, ose 38% të popullsisë së botës, nuk kanë qasje në kanalizime, sipas një raporti të botuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe UNICEF në vitin 2017. Higjiena e dobët nga zbrazja në zona të hapura lidhet me sëmundje të tilla si kolera dhe është shkaku e qindra mijëra vdekjeve çdo vit.

Çdo vit në botë prodhohen 3,8 trilionë litra (një miliardë litra) të jashtëqitjes. Sipas një raporti të vitit 2015 nga Universiteti i Kombeve të Bashkuara në Hamilton të Kanadasë, nëse të gjitha feçes njerëzore të prodhuara çdo vit do të konvertohej në biogas, energjia elektrike mund të sigurohej për më shumë se 138 milionë familje.

Në vitin 2013, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli 19 nëntorin si Dita Botërore e Tualetit, me qëllim për të pasur tualet për të gjithë dhe fundin e tualeteve të hapura deri në vitin 2030.

Drejtori i Biogas, Oshik Efrati, tha se qëllimet e vendosura nga U.N e sfiduan kompaninë. Për të marrë një kuptim më të thellë të çështjes, Efrati tha se ai personalisht shoqëroi një grua që udhëtonte 3 milje në këmbë çdo ditë në shkretëtirën e egër ku ajo defekon.

“Në shëtitjen e gjatë atje, ajo më shpjegoi se si është antihigjienike është dalja jashtë në vende të hapura,  dhe se ajo dhe gratë e tjera ndonjëherë kanë frikë për sigurinë, pasi ato janë të prekshme ndaj çdo kalimtari që kalon vonë natën,” tha ai në një deklaratë.

E themeluar në vitin 2012 në Izrael, HomeBiogas punëson më shumë se 50 vetë, sipas deklaratave të kompanisë. Ajo furnizon zgjidhjet e saj për klientët në mbi 100 vende duke përfshirë territoret palestineze, Fixhi dhe madje edhe Nju Jork. Kompania ka rritur më shumë se 3 milion dollarë deri më tani, shkruan gazeta ekonomike izraelite “Calcalist”.

Seti Bio-Tualeti është i lehtë për t’u transportuar dhe mund të kryhet në anën e pasme të një motoçikletë, sipas kompanisë. Nuk kërkon një teknik për instalim ose mirëmbajtje dhe gjithashtu mund të përdoret në zonat e fatkeqësive, tha HomeBiogas.

Ndërsa tualetet tradicionale të setit të banjësh kërkojnë zbrazje manuale, një pompë manuale dërgon mbetjet drejtpërdrejt në pajisjen HomeBiogas ku ajo trajtohet dhe shndërrohet në lëndë djegëse gatimi.

Këto bio-tualete tashmë janë instaluar në komunitetet jashtë rrjetit në Izrael, dhe në spitalin lokal të Jalpatagua, në Guatemalë.

“Përsa i përket përvojës së përdoruesit, është e njëjtë me atë të një banjo të zakonshme”, tha Efrati.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Almira Emiri flet për “The Albanian”: Koncertet “IsrAlb Fest” janë dashuria ime e madhe

Pianistja e mirënjohur shqiptare, Almira Emiri, prej 24 vitesh jeton në Budapest të Hungarisë, me një karrierë të suksesshme ndërkombëtare.…