Fizikanti izraelit shpik çipin Teraherz, është 100 herë më i shpejtë

Teknologjia e shpikur nga Prof. Levy është e aftë të përpunojë shpejtësinë e 1012 instruksioneve për sekondë. Kjo është më shumë se 100 herë më e shpejtë sesa CPU-ja më e shpejtë e Intel.


Pas tre vjet studimesh të gjera, fizikanti Dr. Uriel Levy i Universitetit Hebraik të Jeruzalemit  dhe ekipi i tij zhvilluan mikroçipin e parë të qëndrueshëm dhe të shkallëzuar Traherz (THz) në botë, të aftë për një shpejtësi deri në 100 herë më të shpejtë sesa mikroçipët e tanishëm në përdorim .

Një element thelbësor në matjen e kompjuterëve të fuqishëm është numri i udhëzimeve që trurin e tyre të mikroçipit, njësitë e tyre qendrore të përpunimit (CPU), janë në gjendje të përpunojnë për sekondë.

Shpejtësitë e CPU, gjithashtu referohen si “Clock Speed”, janë matur në njësi Hertz për ciklin për sekondë. CPU-të e gjeneratës së fundit, për shembull Intel Core ™ i9, me teknologji të posaçme Turbo Boost Max të Intel, arrin një shpejtësi orësh deri në 4.40 GHz; që do të thotë se është në gjendje të përpunojë 4.4 herë 109 udhëzime për sekondë!

Teknologjia e shpikur nga Prof. Levy është e aftë të përpunojë shpejtësinë e 1012 instruksioneve për sekondë. Kjo është më shumë se 100 herë më e shpejtë sesa CPU-ja më e shpejtë e Intel.

Kjo teknologji do të mundësojë kompjuterë standardë 8 deri 16 gigaherz për të operuar 100 herë më shpejt.

Rama: Izraeli nuk ka ujë, por është vendi me sistemin më ekselent të furnizimit me ujë dhe të ujitjes në bujqësi

Kryeministri Edi Rama mori pjesë në konferencën për “Teknologjinë dhe Inovacionin në Bujqësi dhe Blegtori”

Izrael

Izraeli i shqetësuar për programin bërthamor iranian

Izraeli është i gatshëm të përdorë “të drejtën për vetëmbrojtje” për të parandaluar Iranin të zhvillojë armët bërthamore, tha kryeministri…

Shqipëri

Rama: Izraeli nuk ka ujë, por është vendi me sistemin më ekselent të furnizimit me ujë dhe të ujitjes në bujqësi

Kryeministri Edi Rama mori pjesë në konferencën për “Teknologjinë dhe Inovacionin në Bujqësi dhe Blegtori”

Kosove

Bashkëpunimi në fushën e Sigurisë dhe Mbrojtjes midis Kosovës dhe Izraelit, Demiri takon gjeneralmajorin Eiland

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, zhvilloi një takim me Gjeneralmajorin (në pension) e Forcave të Mbrojtjes të Izraelit,…

OPED

Pesë mrekullitë e Izraelit

Izraeli nuk u mjaftua vetëm për mbijetesën. Ai synonte shumë më lart - të lulëzonte

Bota

Britania e Madhe e shpall Hamasin organizatë terroriste

Çdo anëtar i organizatës dhe ata që e mbështesin atë brenda Britanisë së Madhe, mund të dënohen me burgim deri…

Spyzone

Çfarë mund të mësojnë Izraeli dhe fuqitë e tjera ushtarake nga Lufta Rusi-Ukrainë

Fleksibiliteti, logjistika dhe përdorimi i armëve inovative janë çelësat e fitores.