Izraeli: Një vend i startapeve

Për më shumë se 25 vjet, Izraeli po dominon globalisht në zhvillimin e teknologjisë së sigurisë IT. Në vitin 2019, PBB-ja e Izraelit ishte 387.717 miliardë dollarë dhe ka numrin më të madh të ndërmarrjeve startap për frymë në botë, rreth një startap për 1,400 njerëz


Nga Yatharth Thumar

Drejtimi i një startapi kërkon një ndërthurje të kreativitetit dhe kapacitetit të ndërmarrjes së rrezikut. Asnjëherë nuk është një përpjekje e lehtë. Por kur një vend i tërë zhvillon një reputacion për të qenë një komb startap, është intrigues dhe konfuz në të njëjtën kohë. Një qark i tillë është Izraeli.

Kur Dan Senor dhe Saul Singer botuan librin e tyre të famshëm “Kombi fillestar: Historia e mrekullisë ekonomike të Izraelit” në 2010, ata ngritën një pyetje përkatëse – Si e transformoi një komunitet refugjatësh pa para një tokë që Mark Twain e përshkroi si një “të shkretë” vendi… një hapësirë e heshtur, e pikëlluar ”, në një nga ekonomitë sipërmarrëse më dinamike në botë?

 

Përgjigja mbase qëndron në kulturën e startapeve të Izraelit. Izraeli, një vend i ri me një fqinjë armiqësorë, i ngjan madhësisë së një pike në hartë. Është një nga ekonomitë kryesore në botë. Në vitin 2019, PBB-ja e Izraelit ishte 387.717 miliardë dollarë dhe ka numrin më të madh të ndërmarrjeve startap për frymë në botë, rreth një startap për 1,400 njerëz. Kompanitë po udhëheqin në çdo fushë, nga bujqësia te teknologjia.

Sidoqoftë si student i Mbrojtjes dhe Studimeve Strategjike, fusha që unë pashë më interesante është siguria kibernetike, një fushë me mbi 450 kompani që funksionojnë aktualisht. Kjo është rreth pesë përqind e tregut botëror të sigurisë kibernetike. Inkurajimi i startapeve në një zonë kaq të ndjeshme është mjaft befasuese.

Për më shumë se 25 vjet, Izraeli po dominon globalisht në zhvillimin e teknologjisë së sigurisë IT. Është interesante të theksohet se startapet e sigurisë kibernetike filluan në vitet 1980, kur disa industri po zhvillonin softuer anti-virus dhe përfundimisht arritën kulmin në një industri të sigurisë kibernetike.

Sipas raporteve, puna e palodhur nga profesionistët e përzier me mbështetjen e jashtëzakonshme të shtetit shpjegon suksesin e Izraelit në këtë fushë. Stefan Silver – Drejtori i Operacioneve dhe Zhvillimit të Biznesit në Wise Money Israel LTD kishte thënë në intervistë se “Çdo startap në Izrael nuk bën konkurrencë me startapet e tjerë të Izraelit, ata e bëjnë konkurrencën globalisht.” Ky është arsyeja kryesore pse Izraeli po udhëheq me sukses startapet.

Izraeli njihet si pionier në zhvillimin global të sigurisë kibernetike , si dhe ka hartimin e politikave revolucionare kibernetike duke u kujdesur për mbrojtjen e privatësisë, standardet në lidhje me sigurinë e sistemit kompjuterik, rrjetit dhe kontrollorëve dhe duke mbuluar zbutjen e të gjitha kërcënimeve. dhe cenueshmëria, reagimi ndaj incidentit, qëndrueshmëria, politikat dhe aktivitetet e rimëkëmbjes. Sado i komplikuar që tingëllon, Izraeli ka arritur të zotërojë domenin dhe të dalë si një studim global i çështjes.

Rëndësia e sigurisë kibernetike është bërë më e theksuar në skenarin pas Covid pasi që ka pasur një zgjerim të dukshëm të hapësirës virtuale të punës. Çdo lloj pune është zhvendosur në internet, njerëzit janë duke punuar nga shtëpia dhe ka rritur trafikun global të uebit, si rezultat i kësaj të gjitha kanë nevojë për siguri dhe siguria kibernetike po përfiton nga kjo.

Të dhënat sugjerojnë që industritë e sigurisë kibernetike të Izraelit kanë mbledhur të paktën 1.1 miliard dollarë në tre muajt e parë të 2021, dhe në vitin 2020 ishte 2.68 miliardë dollarë – duke thyer rekord në tre muajt e parë për kompanitë e sigurisë kibernetike. Sipas disa raporteve, sektori i sigurisë kibernetike përbënte 10% të vlerës totale të tregut të fillimit të tregut teknologjik në Izrael në 2015. Në vitin 2020, kontributi u rrit në 26%. Me sa duket, tregu për sigurinë kibernetike është më i madh se tregu tjetër i teknologjisë.

Një studim interesant i rasteve të fillimit të Cyber ​​është “Intezer”– një startap kibernetik izraelit i cili krijoi sistemin e parë imunitar kibernetik në botë kundër kodit dashakeqës. Kompania zbulon problemin e çdo kërcënimi të parë në histori duke i njohur ato paraprakisht. Për të mbrojtur ngarkesat e tyre në punë në re dhe për të përshpejtuar reagimin ndaj incidenteve, kjo teknologji po ndihmon ekipet e sigurisë. Megjithatë, një tjetër fillestar në fushën e sigurisë kibernetike është CyBureau: Instituti për Studime Kibernetike i themeluar nga Prof Tal Palev, i cili përqendrohet në dhënien e njohurive rreth sigurisë kibernetike në mënyrë që të fuqizojë qytetarët. Kështu, fillestarët në internet të Izraelit po prodhojnë teknologji dhe gjithashtu njohuri dhe vetëdije në lidhje me industrinë kibernetike.

Vendet miqësore si India mund të mësojnë shumë nga Izraeli. E rrethuar nga një Kinë dhe Pakistan armiqësore, India duhet të zhvillojë aftësitë e saj kibernetike dhe Izraeli, i cili është një pionier në këtë fushë, mund të jetë një partner i shkëlqyeshëm.


RRETH AUTORIT

Yatharth Thumar është një student i diplomuar në Shkollën e Çështjeve Ushtarake dhe Strategjisë në Rashtriya Raksha University, Indi.

(Opinioni është botuar në “The Times of Israel“)

Lexo më shumë

Ambasadorja e Izraelit, Galit Peleg: Tregu i ri i Tiranës, një qendër ekselente agrobujqësore

Ambasadorja e Izraelit në Shqipëri, Galit Peleg, vizitoi Tregun e Shitjeve me Shumicë dhe Pakicë të Produkteve Ushqimore (Tirana Agrikulturë),…

Izrael

Popullsia e Izraelit shkon në 9.6 milionë banorë

9.6 milionë njerëz jetojnë në vend, 74% hebrenj, 21% arabë. Izraeli do të arrijë në 20 milionë në vitin 2065

Shqipëri

Ambasadorja e Izraelit, Galit Peleg: Tregu i ri i Tiranës, një qendër ekselente agrobujqësore

Ambasadorja e Izraelit në Shqipëri, Galit Peleg, vizitoi Tregun e Shitjeve me Shumicë dhe Pakicë të Produkteve Ushqimore (Tirana Agrikulturë),…

Kosove

Viti i ri Hebraik, Ines Demiri në pritjen e organizuar nga Presidenti i Izraelit

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, mori pjesë në pritjen festive me rastin e Vitit të Ri Hebre 5783,…

OPED

Bashkëjetesa: Çfarë mund të mësojë bota nga Shqipëria

Shqipëria është një vend i vogël, ndonjëherë larg axhendës politike globale. Sidoqoftë, ka shumë për të mësuar.

Bota

Britania e Madhe e shpall Hamasin organizatë terroriste

Çdo anëtar i organizatës dhe ata që e mbështesin atë brenda Britanisë së Madhe, mund të dënohen me burgim deri…

Spyzone

Çfarë mund të mësojnë Izraeli dhe fuqitë e tjera ushtarake nga Lufta Rusi-Ukrainë

Fleksibiliteti, logjistika dhe përdorimi i armëve inovative janë çelësat e fitores.