A po e humb Izraeli luftën kundër antisemitizmit global?

Ndërsa vendet si Shqipëria kanë një histori të njohur të strehimit për Popullin Hebre gjatë Luftës së Dytë Botërore. Deri më tani, qeveria shqiptare ka mbështetur përpjekjet e Izraelit dhe komuniteteve globale Hebre për të luftuar antisemitizmin. Ata pritën Forumin e parë Ballkanik për Luftimin e Antisemitizmit, tetor 2020 dhe ishin vendi i parë me shumicë myslimane që e bëri këtë.


Nga Carrie Hart

Nga 10-20 maj 2021, gjatë “mini-luftës” 11-ditore të Izraelit me Hamasin, ishin regjistruar 256 incidente antisemitike në të gjithë botën. Ishte një rritje prej 50% krahasuar me atë që ishte regjistruar vetëm një javë më parë. Në prill dhe maj 2021, antisemitizmi global u rrit në një rritje prej 465% në përgjithësi. Të paktën 41-42% e incidenteve të reja erdhën nga islamikët.

Sipas Robert Singer, Kryetar i Qendrës për Ndikimin Hebre, “Ajo që ndodhi në ato 11 ditë ishte vetëm një kulm i asaj që gatuhej për një kohë mjaft të gjatë. Njerëzit do të pretendonin se kjo nuk është kundër komuniteteve hebraike, por kundër Izraelit. Padyshim, ishin veprime thjesht antisemitike ”.

Singer, i cili është gjithashtu një Këshilltar i Lartë i Lëvizjes Kundër Antisemitizmit (CAM), tha se në Mbretërinë e Bashkuar, aktivistët palestinezë shkuan aq larg sa bënë thirrje publike për sulme seksuale ndaj grave hebreje. Vetëm Britania, dëshmoi një rritje prej 600% të ngjarjeve antisemitike gjatë atyre 11 ditëve. “Ai kaloi nga grupet e drejtuara politikisht, nga e majta dhe nga e djathta, në grupet islamike. Unë mendoj se është shumë shqetësuese, duke mbajtur parasysh komunitetet islamike në rritje, kryesisht në Evropë, por edhe në vende të tjera.”

Një prej atyre vendeve që përjetuan një rritje të madhe të antisemitizmit ishte Kili, i cili ka një komunitet hebre me rreth 18-20,000 hebrenj. Singer tha se antisemitizmi në Kili ishte një surprizë për shumë njerëz. “Ky është komuniteti më i madh palestinez jashtë Lindjes së Mesme. Janë rreth 300,000 Palestinezë. Situata është që pothuajse të gjithë janë ‘të krishterë’ dhe askush nuk priste që ata do të shkonin ekstremë ”.

Por, ata shkuan ekstremisht, duke mbështetur aktivitetet anti-Izraelite dhe madje duke zhvilluar marrëdhënie më të ngushta me Hamasin. Sipas Singer, në vitet e ardhshme, kjo do të jetë një sfidë e madhe në Kili. Marrëdhëniet midis komuniteteve palestineze/libaneze që jetojnë atje – dhe komunitetit hebre – kanë qenë gjithmonë shumë të mira, për shumë vite. “Megjithatë, ajo që po ndodh tani nuk është pozitive dhe unë mendoj se komuniteti hebre, Izraeli dhe njerëzit që kujdesen për të ardhmen e Kilit, duhet ta shikojnë këtë çështje më nga afër … ashtë një situatë e re e nxitjes që duhet të trajtohet në një mënyrë shumë delikate, nga qeveria dhe nga udhëheqësit e komuniteteve.”

Të enjten, 29 korrik 2021, Qendra për Ndikimin Hebre dhe CAM janë duke pritur një Forum të Amerikës Qendrore për Izraelin në Internet. Së bashku me Lidhjen e Miqësisë Izrael-Guatemalë dhe Kongresin e Guatemalës, ata do të mbledhin udhëheqës të lartë për të refuzuar urrejtjen ndaj Çifutëve dhe për t’u bashkuar në mbështetje të Izraelit. Komunitetet hebraike në Amerikën Latine që përballen me antisemitizmin do të inkurajohen të marrin pjesë.

Ruth Cohen-Dar është Drejtor i Departamentit për Luftimin e Antisemitizmit dhe Përkujtimit të Holokaustit në Ministrinë e Jashtme të Izraelit (MPJ). Ajo thotë se gjatë krizës Covid në vitin 2020 dhe në fillim të vitit 2021, antisemitizmi ishte në rritje. Në kohën kur filluan 11 ditët e konfliktit në Izrael, veprimet e antisemitizmit ishin rritur në mënyrë dramatike. “Fenomenet që pamë, qëllimi dhe rreziku që paraqiste, ishin për hebrenjtë si individë nga njëra anë, por edhe për komunitetet dhe institucionet. Ne pamë përdhosjen e sinagogave; pamë përdhosjen e monumenteve të Holokaustit në Berlin dhe në qytete të tjera të Evropës. Ne pamë shënjestrimin e hebrenjve. Ata nuk mund të ecnin rrugëve me elementë që tregonin Judaizmin e tyre.”

Shteti i Izraelit u kap jashtë vëmendjes nga një fenomen tjetër. ekstremistët e ekstremit të majtë që bashkëpunojnë me islamistët, të cilët kanë ideologji shumë të ndryshme. Por, kur bëhet fjalë për të përbuzur hebrenjtë dhe Izraelin, ata punojnë mirë së bashku.

Singer thotë, që Izraeli po i sheh këto tendenca, dhe është një betejë e humbur. “Unë mendoj se ne, si shtet i Izraelit, dhe ne si bashkësi hebreje, ende nuk e marrim atë shumë seriozisht, në mënyrën se si duhet të merret. Ne duhet të investojmë shumë më shumë përpjekje në një mënyrë më të koordinuar.”

Rritja e grupeve globale të urrejtjes, duke përdorur internetin dhe mediat sociale si një trampolinë për të nxjerrë në pah përpjekjet e tyre, ka qenë efektive në luftën për opinionin publik. Ata synojnë aktivistë të rinj që shpesh bëhen ekstremistë, ndonjëherë brenda natës.

Ambasadori izraelit Dan Oryan, Drejtori i Departamentit të Ballkanit në MPJ, shpjegon se media sociale krijon një situatë ku personi mund të jetë në gjendje të ndajë mendimet tuaja. “Por, në momentin që e keni atë, ju nuk keni bërë njerëz që nuk lejojnë asnjë përmbajtje dhe nuk e kuptojnë se ajo që shkruan ata që nuk kuptojnë më shumë tela. Në rast të luftës në Izrael, dhe sa herë kemi një lloj tjetër në rajonin tonë, ka retorikë të zjarrit.”

Oryan pranon se lidhja personale mund të shtyjë dikë të shkojë përtej mendimit. “Njerëzit që nuk kanë asnjë të dhënë për rajonin kaq emocional për Lindjen e Mesme.”

Media tradicionale tani është vetëm një pjesë e ekuacionit. Në këtë konflikt të fundit midis Izraelit dhe Hamasit, ka vepruar shumë në një rrjet social, përveç Tik Tok, nëse ju keni një efekt të madh. Në disa raste, ju keni fotografuar postuar në media sociale ose tradicionale që kishin informacion në pasaktë, nëse më vonë u korrigjua, por dëmtimi u bë në imazhin e Izraelit. Kur ka mundësi të jetojë në mes të palestinezëve, Izraeli fajësohet, edhe nëse është Hamasi ai që vrau bëhet e tij. “Po nxjerr diçka nga konteksti më i madh”, thotë Oryan. “Ky është, pa dyshim, një nga problemet më shumë.”

Lajmet e rreme, veçanërisht kur bëhet fjalë për të treguar fotografi të civilëve të Gazanit të vdekur, janë dezinformata që Hamas do të përdorë kundër Shtetit Hebre. “Edhe nëse është nga raketat e tyre dhe një fëmijë vdes, fatkeqësisht për Hamasin është një propagandë e mirë.”

Oryan flet për këtë luftë asimetrike të dezinformimit. “Veryshtë shumë e vështirë ta fitosh, nëse është e mundur. Në çdo rajon dhe çdo vend që unë njoh, ka disa njerëz që nëse u jepni stimujt e duhur ata do të përdorin ndonjë gjuhë antisemitike. Ju keni ata që janë kundër Izraelit dhe kundër Judenjve, si fe. Për myslimanët radikalë, besëlidhja e Hamasit po bën thirrje për vrasjen e hebrenjve kudo që janë. ”

Ndërsa islamikët vazhdojnë të bashkojnë forcat me të majtët, beteja intensifikohet. Oryan shprehet se gjithçka që ata me të vërtetë kanë si qëllim të përbashkët është urrejtja ndaj Popullit Hebre dhe Izraelit “Ata nuk bien dakord për asgjë. Nuk ka asnjë arsye që ata të ulen së bashku. Fatkeqësisht, ne jemi arsyeja. ”

Cohen-Dar thotë se MPJ po bën përpjekje më të mëdha në strategjitë për të luftuar antisemitizmin, veçanërisht në fushën e komunikimit. “Thirrja për të vrarë hebrenjtë fillon në mediat sociale, por njerëzit po i marrin ato thirrje në rrugë. Ata po organizojnë autokolona të huliganëve. Dhe, ata dalin në rrugë duke kërkuar hebrenj për të rrahur. Padyshim, media sociale është bërë një komponent serioz negativ i këtij ekuacioni. Shumë prej asaj urrejtjeje, shumë prej asaj përmbajtjeje helmuese gjenerohet në Internet. Nga platformat e njohura të mëdha që përdorin të gjithë, te platformat më të vogla dhe më pak të monitoruara, është një problem. ”

Diplomatët izraelitë po vazhdojnë të dialogojnë me kompanitë e mediave sociale. Ata shënojnë përmbajtje dhe vazhdimisht flasin me grupe të tilla si Facebook për seriozitetin e fenomeneve dhe nevojën për të marrë masa. Ka disa zhvillime pozitive me Facebook, por jo me Twitter ose platforma të tjera të mediave sociale. Një pjesë e problemit është se Twitter e sheh atë si një biznes ku ata mund të humbin të ardhurat nëse i shtyjnë ekstremistët nga platforma e tyre.

Gjermania kohët e fundit publikoi një studim që tregon se vitin e kaluar kishte një rritje prej 800% në cicërimat antisemite në Twitter. “Izraeli dhe Populli Hebre, megjithëse ne jemi një komb fillestar dhe me teknologji shumë të lartë, ne po humbasim luftën në mediat sociale,” pranon Singer. “Dhe, ne jemi lloji i njerëzve që arsimohen në këtë fushë, kështu që jemi mjaft të shqetësuar. Ne duhet të bëjmë më shumë ”.

Gjatë konfliktit të 11 ditëve të fundit, një grup i quajtur Luftimi i Antisemitizmit On-line (FOA) raportoi se në internet kishte 50,000 cicërima negative ndaj Izraelit. Lufta e Izraelit me Hamasin në Gaza u postua në cicërima në Twitter çdo orë. Kishte vetëm 2,000 tweet-e pro-Izraelit. Në përgjithësi, cicërimat dhe etiketat me përmbajtje pro-palestineze dhe anti-Izraelite, morën mesatarisht 70 milion shikime në orë. Kjo u krahasua me vetëm 2.5 milion% shikime me përmbajtje pro-Izraelit.

Sipas Singer, “Një mënyrë për të trajtuar këtë çështje është vendosja e legjislacionit të duhur në vendet ku është e mundur. Një mënyrë tjetër është të ekspozojmë atë që po ndodh, dhe më pas të kërkojmë, dhe të dalim në publik, dhe të bëjmë presion mbi këto kompani. ”

Një rajon i rëndësishëm i botës është Ballkani, i cili u bë një vend i papritur i demonstratave islamike antisemite kohët e fundit, për të habitur diplomatët izraelitë.

Një protestë u organizua në Prishtinë, kryeqytetin e Kosovës, gjatë kohës së 11 ditëve të konfliktit Izraelit me Hamasin. Sipas A.I., një dëshmitar okular në atë demonstratë rruge, kishte thirrje dhe parulla antisemitike.

A.I. i shpjegoi këtij shkrimtari se deputetë të ndryshëm dhe aktivistë të shoqërisë civile, të cilët morën pjesë në atë protestë, po legjitimonin sulmet terroriste nga Hamas kundër Izraelit.

Një nga protestuesit ishte një deputet i partisë politike të Kosovës, “Lëvizja Vetëvendosje”. Kreu i partisë u pa duke mbajtur shenja antisemitike.

Më 21 maj, një ditë pas konfliktit Izrael-Hamas, A.I. organizoi një marshim pro-Izraelit, duke përcjellë një mesazh të paqes dhe duke mbështetur të drejtën legjitime të Izraelit për t’u mbrojtur nga sulmet terroriste. Si rezultat, A.I. tani po merr mesazhe kërcënuese në mediat sociale, duke filluar nga tekste me përmbajtje antisemitike, deri në kërcënime me vdekje nga radikalët islamikë.

Në mes të kësaj, A.I. ka deklaruar me guxim, “Unë do të bëj gjithçka që është e mundur në mënyrë që në vendin tim, Kosovë, të mos ketë antisemitizëm, sepse populli kosovar, përveç miqësisë së tij me Izraelin, është gjithashtu i lidhur fort nga historia. Jam krenar që Kosova është një nga vendet e pakta në botë që ka themeluar ambasadën e saj në Jeruzalem. Kjo dëshmon më së miri se Kosova mbetet besnike ndaj miqësisë me shtetin e Izraelit. ”

Izraeli vetëm kohët e fundit vendosi lidhje të plota diplomatike me Kosovën, e cila ishte një arritje e madhe, pasi që shumica e popullsisë së Kosovës është myslimane. Dikur mburrej me një komunitet prej 3,000 hebrenjsh në historinë e Kosovës, komuniteti hebre sot përfaqëson vetëm 80 familje hebreje.

Ndërsa ka nga ata që do të thoshin se është më e rëndësishme të përqendrohesh në akte antisemitike që po kryhen në komunitetet më të mëdha hebraike, ky incident dhe disa të tjerë në Ballkan, shqetësojnë udhëheqësit izraelitë. Në disa raste, demonstrata të caktuara në Ballkan tregonin përpjekjet e Turqisë për të përdorur para për të ndikuar dhe importuar ide islamike dhe për të mbështetur Hamasin.

Një vend tjetër që raportoi kohët e fundit shpërthime të antisemitizmit është Maqedonia e Veriut. Pasi u bënë komente nacionaliste nga deputetja e parë femër hebraike në qeveri, ajo mori kërcënime me vdekje për veten dhe vajzën e saj. Kjo u pasua nga reagimet më të mëdha antisemitike më vonë, dhe disa politikanë në atë vend u përfshinë në demonstrata.

Ndërsa vendet si Shqipëria kanë një histori të njohur të strehimit për Popullin Hebre gjatë Luftës së Dytë Botërore, madje edhe atje, Turqit po ndërtojnë mijëra xhami, në një përpjekje për të përhapur ideologjinë islamike radikale tek shqiptarët. Deri më tani, qeveria shqiptare ka mbështetur përpjekjet e Izraelit dhe komuniteteve globale Hebre për të luftuar antisemitizmin. Ata pritën Forumin e parë Ballkanik për Luftimin e Antisemitizmit, tetor 2020 dhe ishin vendi i parë me shumicë myslimane që e bëri këtë.

Në përgjithësi, qeveritë e Ballkanit po tregojnë mbështetje për Izraelin, duke e quajtur Hamasin një organizatë terroriste dhe duke pranuar përkufizimin e Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) mbi antisemitizmin. Por, ndërsa shumica e udhëheqësve të qeverisë Ballkanike po mbështesin Izraelin, ajo që po ndodh në rrugët e këtyre kombeve është një histori tjetër. Izraelit do t’i duhet të bëjë më shumë për të shpjeguar rrëfimin e tij dhe për të fituar luftën e fjalëve në platformat e mediave sociale.

Për shumë vite, Oryan, i cili është gjithashtu Ambasador i Izraelit në Maqedoninë e Veriut, nuk mendoi se kishte antisemitizëm në atë komb. “Dy vjet më parë, nëse do të më pyesnit nëse ka antisemitizëm në Maqedoninë e Veriut, unë do t’ju thosha,” ndoshta ka, nuk kam parë ndonjë reflektim publik. “Por, ajo që ndodhi këtë herë ishte në një shkallë të gjerë. Qindra dolën me komente të cilat sigurisht kishin një atmosferë antisemitike. Isshtë një dritë e kuqe për të cilën duhet të jemi të vetëdijshëm dhe të shohim se si ta trajtojmë atë. ”

Kudo që ka islamikë ekstremë, Oryan pranon që Izraeli tani e kupton se do të ketë veprime antisemitike që pasojnë. Vende të tjera mund të kenë ndihmuar në financimin e këtyre veprimeve që ndodhin në Maqedoninë e Veriut, e cila më parë ishte anashkaluar nga Izraeli.

“Ne menduam se do të ishte në kufijtë e shoqërisë. Por, kësaj here, ne pamë prova që nuk i kishim parë më parë. Në një vend që humbi 7,144 hebrenj gjatë Holokaustit, ne pamë komente, kohët e fundit, si, ‘urojmë që Hitleri të kishte bërë gjëra më mirë.’ Komente të cilat nuk mund të besoni se po vijnë nga Maqedonia e Veriut! ”

Maqedonia e Veriut ka një muze të Holokaustit dhe të dy qeveria dhe anëtarët e opozitës janë shumë mbështetës. Politikanët dolën kundër raketave të Hamasit. Ata thanë se Izraeli ka të drejtë të mbrojë veten, ashtu si bënë evropianët. Por, Oryan sqaron, “Kur shkoni nga qeveria te njerëzit, kishte gjëra që duhet të kishim shikuar dhe që nuk i pamë më parë. Nuk mbaj mend komente të tilla pasi që unë jam ambasador atje gjatë shtatë viteve të fundit. ”

Ky reagim i tanishëm i antisemitizmit po bën që qeveria izraelite të jetë më e vëmendshme. Problemi është reagimi i ngadaltë i qeverive të tjera. Sipas Oryan, kur ka qindra komente antisemitike / anti-Izraelite në media, udhëheqësit janë më të kujdesshëm. Në vend që të dënojnë veprimet, politikanët do të përmbahen dhe do të analizojnë situatën. Ata do të konsiderojnë që nëse kaq shumë njerëz mendojnë kështu, pse duhet të thonë diçka kundër tij?

Prandaj, Izraeli e kupton ritmin e ngadaltë se si këta udhëheqës reagojnë ndaj ngjarjeve. Por, nuk është e pranueshme kur qeveri të tilla kanë marrëdhënie diplomatike me Izraelin.

Në rastin e Maqedonisë së Veriut, qeveria ndërmori veprim, bëri deklarata dhe u bashkua me deklaratat që dënonin aktet antisemitike. Sidoqoftë, Oryan pranon, “Reagimi që prisnim të vinte nga qeveria shpejt, zgjati më shumë.”

Oryan dyshon se ishte për shkak të komenteve të shumta në media që ishin negative ndaj hebrenjve dhe Izraelit. Kjo mund të bëhet një kërcënim për një qeveri të ulur në pushtet. Ndonjëherë, kryetarët e bashkive të qyteteve lokale do të botojnë foto ose komente negative, dhe do të duhet presion nga Izraeli për t’i bërë udhëheqësit politikë ta trajtojnë këtë dhe për të hequr materialet ofenduese.

Publiku i gjerë, veçanërisht myslimanët në Ballkan, shohin një pamje të pjesshme, të njëanshme, për shkak të paragjykimeve tradicionale të mediave. Ata shikojnë transmetimet e Al Jazeera Balkan dhe shohin gazetarë që raportojnë mendimin e tyre për atë që po ndodh në Izrael. Sipas Oryan, “Ajo që merrni në fund të ditës është një pamje shumë e komplikuar.”

Gjatë konfliktit të fundit në Izrael, Oryan foli në gjashtë transmetime në Maqedoninë e Veriut dhe Kosovë, duke sqaruar pozicionin e Izraelit, por ai nuk është i sigurt se ai kishte ndikimin e pritur te aktivistët në rajon.

Ekziston një ndjenjë në Izrael që po zhvillohet një “antisemitizëm fisnor” i ri, me aleanca që formohen midis aktivistëve të ndryshëm të qeverive të huaja, të cilët u japin fonde klaneve brenda kombeve për të nxitur gjërat. Cilido qoftë klanet popullore, ata, në fund të fundit, do të fitojnë ligjërimin publik. Qindra i bashkohen atyre për shkak të lidhjeve “fisnore”, duke rezultuar në qindra veprime më negative kundër Izraelit dhe bashkësive globale hebreje.

Sa për vendet e Ballkanit, ambasadat e Izraelit do të shikojnë veprimet e kryetarëve të bashkive lokale dhe do të dëgjojnë më me vëmendje komentet e bëra nga hoxhallarët në xhami. Izraeli do të gjejë më shumë mënyra për të arritur vendasit me një plan strategjik të vendosur. Oryan thotë se një nga përgjigjet është zhvillimi i një rrjeti. “Ju duhet një rrjet që do të marrë informacionin për të rinjtë dhe të moshuarit që do të jenë të rëndësishëm për ta, dhe do t’u flasë atyre në gjuhën e tyre lokale.”

Ndërkohë, Singer po inkurajon zyrtarët në Izrael të krijojnë një automjet, i cili nuk është politik, dhe që nuk i përket ndonjë grupi të veçantë hebre. Duhet të ekspozojë rreziqet e rritura të antisemitizmit. Singer po përpiqet gjithashtu të sjellë në tryezë shumë jo-hebrenj, për t’u bashkuar me Popullin Hebre në atë që po përballen. “Ashtu siç e shoh unë, problemi i antisemitizmit nuk është vetëm një problem hebre. Fillon me hebrenjtë dhe kurrë nuk përfundon me hebrenjtë. Kuptimi është që të edukojmë komunitetin diplomatik të dijë se çfarë po ndodh realisht në terren. Diplomatët merren me marrëdhënie bilaterale në Izrael dhe vendet e tyre, por ata kanë shumë pak njohuri ose informacion në lidhje me antisemitizmin. Pra, në këtë kontekst specifik mendoj se duhet të përqendrohemi tek vendimmarrësit, qeveritë dhe shërbimi diplomatik. Në mënyrë që të merresh me këtë, vërtet ke nevojë për miq”.

Ka tre “luftëra” të ardhshme që Izraeli dhe Populli Hebre do të duhet të fitojnë. Së pari, është lufta ushtarake e Izraelit. Tjetra, është lufta për të mbrojtur Popullin Hebre në të gjithë botën, pasi akoma më shumë se gjysma nuk jetojnë në Izrael. Së treti, është lufta për opinionin publik. Sipas Singer, “Kushdo që merr vendime duhet të merret me të tre luftërat. Izraeli si vend nuk mund ta bëjë atë vetëm. Duhet të jetë në partneritet me vendet e tjera. Kjo duhet të bëhet në komunikim të ngushtë me komunitetet hebraike në të gjithë botën “.

Singer mendon se duhet të ketë një përpjekje të koordinuar të trajtuar nga Këshilli i Sigurisë Kombëtare në Izrael. Sjellja e tij në një organ të pavarur profesional, vendimet përfundimtare duhet të jenë në nivelin e kryeministrit. Vetëm atëherë Izraeli do të jetë në gjendje të trajtojë problemet e antisemitizmit, në të gjithë botën.

Luftimi i antisemitizmit do të vazhdojë të jetë një nga sfidat më të mëdha në të ardhmen me të cilat përballen Izraeli dhe komunitetet hebreje, veçanërisht në fushën e betejës së opinionit publik global. /The Times of Israel/


RRETH AUTORES

Carrie Hart është një analiste e lajmeve që raporton për çështje politike, diplomatike, ushtarake dhe sociale, pasi ato lidhen me Izraelin, Lindjen e Mesme dhe bashkësinë ndërkombëtare.

Lexo më shumë

Muzeu Hebraik në Vlorë, Rama: Shpëtimi i hebrenjve, një prej faqeve më të arta të historisë së shqiptarëve

Projekti fitues për muzeun u prezantua nga studio e njohur izraelite “Kimmel Eshkolot Architects”.

Izrael

Putin i kërkon falje Izraelit për deklaratën e Lavrovit se “Hitleri kishte gjak hebre”

Vladimir Putin ka kërkuar falje për deklaratën e shefit të diplomacisë ruse, Sergei Lavrov, i cili pati thënë se “Hitleri,…

Shqipëri

Muzeu Hebraik në Vlorë, Rama: Shpëtimi i hebrenjve, një prej faqeve më të arta të historisë së shqiptarëve

Projekti fitues për muzeun u prezantua nga studio e njohur izraelite “Kimmel Eshkolot Architects”.

Kosove

“Marrëveshjet Abraham”, ambasadorja Ines Demiri fjalim për arritjet dhe përfitimet Kosovë-Izrael

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, mori pjesë takimin e radhës të Grupit të Knessetit për Promovimin e "Marrëveshjeve…

OPED

Pesë mrekullitë e Izraelit

Izraeli nuk u mjaftua vetëm për mbijetesën. Ai synonte shumë më lart - të lulëzonte

Bota

Britania e Madhe e shpall Hamasin organizatë terroriste

Çdo anëtar i organizatës dhe ata që e mbështesin atë brenda Britanisë së Madhe, mund të dënohen me burgim deri…

Spyzone

Çfarë mund të mësojnë Izraeli dhe fuqitë e tjera ushtarake nga Lufta Rusi-Ukrainë

Fleksibiliteti, logjistika dhe përdorimi i armëve inovative janë çelësat e fitores.