12 inovacionet si Izraeli po e ushqen botën

Zgjidhjet e zgjuara për bujqësi më efikase, kultura më të forta, burime alternative të të ushqyerit janë thelbësore.

Tabaka të Tal-Ya kapin çdo pikë vese

Siguria e ushqimit është një shqetësim kritik, ndërsa popullsia globale zgjerohet dhe burimet natyrore zvogëlohen. Zgjidhjet e zgjuara për bujqësi më efikase, kultura më të forta, burime alternative të të ushqyerit dhe paketim më të sigurt të ushqimit, janë thelbësore.

Asnjë vend tjetër i vetëm – sigurisht jo një i ri dhe i vogël sa Izraeli – ka kontribuar më shumë përparime në këtë zonë sesa Izraeli.

Që nga vitet 1950, izraelitët nuk kanë gjetur mënyra të mrekullueshme për të gjelbëruar shkretëtirën e tyre, por kanë ndarë zbulimet e tyre shumë larg.

Këtu janë 12 mënyrat kryesore që Izraeli ndihmon të ushqejë botën.

1. – UJITJA ME PIKA

Fermerët senegalezë mësojnë se si ta instalojnë kitin e ujitjes Tipa. Foto: MASHAV

 

Ndërsa koncepti i ujitjes me pika ekzistonte shumë përpara shtetësisë izraelite, u revolucionua nga inxhinieri izraelit i ujit, Simcha Blass, në vitet 1960 dhe vazhdon të transformojë bujqësinë në të gjithë globin.

Tub i krijuar nga  kompania e njohur botërorisht  Netafim (shitur për 1.5 miliard dollarë në Mexichem në vitin 2017) dhe bizneseve të tjera izraelite të ujitjes dhe mikro-ujitjes, zgjidhjet e të cilave përdoren në mbarë botën.

Një shembull se si uji i ujitjes izraelit ka ndikuar në furnizimin me ushqime në vendet e huaja është Tipa (Drop), një çantë që mundëson gravitetin për të ujitur kur nuk ka presion të ujit në zonat rurale. Ministria e jashtme izraelite ka dhënë kite “Tipa” për qindra fermerë në Senegal, Kenia, Afrikën e Jugut, Benin dhe Niger.

Një mesatare prej 70% e ujit të botës shkon drejt ujitjes, pjesërisht për shkak se disa zona ende përdorin ujitje të kota. Ndërmarrjet agroteknike izraelite, si CropX, Saturas, Manna dhe SupPlant, ndihmojnë klientët në mbarë botën të zbatojnë programe të efektshme të ujitjes së pikave për të përdorur më pak ujë dhe për të prodhuar më shumë dhe më mirë të korrat.

 

Inovacioni në ujitjen e pikave evoluon vazhdimisht. Në shkurt të vitit 2019, Netafim nënshkroi një marrëveshje bashkëpunimi trevjeçare me kompaninë e teknologjisë transferuese të Universitetit Bayer dhe Ben-Gurion lidhur me hulumtimet e tokës, mjetet e parashikimit dixhital dhe teknologjinë më të avancuar Netafim për të krijuar praktikat më të mira për përdorimin e ujitjes me pika një sistem të saktë të shpërndarjes së rrënjëve.

2.-Marrja e grurit më shumë në treg

Foto: GrainPro

 

Rreth një e treta e ushqimit të prodhuar për konsum njerëzor në nivel global humbet ose humbet çdo vit. Në vendet me të ardhura të ulëta, shumica e kësaj humbjeje ndodh në fazat e hershme dhe të mesme të zinxhirit të prodhimit. Një problem është se pjesa më e madhe e drithërave dhe pulses së sapo korrur shkatërrohen nga dëmtuesit dhe myku përpara se të arrijnë në treg.

GrainPro Cocoons e dizajnuar nga izraelitë ofrojnë një mënyrë të thjeshtë dhe të lirë për fermerët afrikanë dhe aziatikë për të mbajtur tregun e tyre të drithërave të freskëta.

Çanta të mëdha, të shpikura nga konsulenti i teknologjisë ushqimore ndërkombëtare Prof. Shlomo Navarro, mbajnë ujë dhe ajër jashtë. Ato përdoren në rreth 100 vende duke përfshirë Afrikën, Amerikën Latine dhe Lindjen e Mesme dhe Lindjen e Largët.

Amaizz nis një pilot në Bihar, Indi, me Fondacionin Syngenta. CEO Aviram Tenenbaum është në këmishën e purpurt

Amaizzme bazë në Tel Aviv zgjidh një problem për fermerët afrikano-indianë të Sub-Sahara kur thahen kokrra të tilla si misri, të cilat janë subjekt i infektimit toksik të kërpudhave si dhe shkatërrimi nga insektet dhe kafshët e tjera.

Amaizz ofron tharje, dezinfektim dhe njësi magazinimi modulare të mbrojtura elektrike ose diellore që mbajnë dëmtuesit dhe parandalojnë kërpudhat. Kompania gjithashtu bën njësi të ruajtjes së ftohtë për çdo lloj gruri, përveç elbit dhe threshers misrit që prerë në kohë, dëmtim të punës dhe të grurit.

Në vitin 2016, Amaizz fitoi Programin e Sfidave të Mëdha Izraelite për përmirësimin e trajtimit dhe ruajtjes pas korrjes dhe kursimit deri në 50% të humbjeve të shkaktuara nga keqpërdorimi dhe amortizimi.

Si një nga gjashtë startupet izraelite të zgjedhur për urën Indi-Izrael të vitit 2018 për inovacionin e Autoritetit të Inovacionit të Izraelit, me iniciativën e kryeministrave të të dy vendeve, Amaizz tani po kryen pilotë me lojtarë kryesorë në tregun indian.

FreeDome e Biofeed në një pemë mango në Tamil Nadu, Indi

Mangot sigurojnë një mjet për jetesë për mijëra fermerë në vendet në zhvillim. Megjithatë, shumë prodhues të mango në Indi, Amerikë dhe Afrikë Perëndimore thjesht kanë hequr dorë në vitet e fundit, sepse një përqindje kaq e lartë e kulturave të tyre u shkatërruan nga lloje të ndryshme të mizave të frutave.

Kjo situatë po ndryshohet në mënyrë dramatike nga një produkt i ri nga Biofeed i Izraelit, një tjetër nga gjashtë fillimet në programin e Ura në Indi-Izrael për inovacionin 2018.

Linja FreeDome e lëngjeve të lëngjeve jo-llak, të përshtatshme për mjedisin, përmbajnë një përzierje organike të përshtatur të ushqimit, ushqyesve të ushqyerit dhe kontrollit ose agjentëve terapeutikë të shpërndarë nga një platformë e lëngshme e lëshimit të lëngjeve të kontrolluar nga graviteti për të vrarë mizat e vogla.

Biofeed ka demonstruar një rënie të përgjithshme të infektimit të frutave fluturuese orientale nga 95 për qind në më pak se 5 për qind në një test pilot me fermerët indonez të mango, ndërsa një program pilot në Togo ka ulur infektimin në fusha të ndryshme nga 88-95%.

4.- Bujqësi precize

CEO i Taranis, Ofir Schlam, duke përdorur aplikacionin në terren

***

Sektori i ag-teknologjisë së madhe dhe në rritje në precision të Izraelit përbëhet nga më shumë se 450 kompani që ofrojnë teknologji të avancuar për mbledhjen e të dhënave dhe analiza për një bujqësi më efikase dhe më produktive.

Këtu janë vetëm katër shembuj të kompanive izraelite të precizioneve, zgjidhjet e të cilave përdoren në të gjithë globin:

AgriTask lejon fermerët të integrojnë të gjitha të dhënat e tyre bujqësore nga burime të shumta (Imazhe, stacionet e motit, sensorë në terren, etj.) Në një platformë, të arritshme nëpërmjet një aplikacioni mobil.

Croptimal kryen testime të sakta në kohë reale të indeve bimore, tokës dhe ujit në terren, duke reduktuar në mënyrë dramatike procedurën e analizës standarde nga 10 ditë në më pak se një orë.

Taranis kombinon imazhe ajrore me rezolucion të lartë me vizionin kompjuterik dhe inteligjencën artificiale për t’u treguar fermerëve çka po ndodh në komplotet e tyre në nivelin e insekteve dhe gjetheve dhe analizon këto të dhëna për të siguruar mbështetjen e vendimmarrjes.

Prospera bën një sistem digjital të bujqësisë që grumbullon, digjitalizon dhe analizon sasi të mëdha të të dhënave për të ndihmuar kontrolluesit e kultivuesve dhe për të optimizuar prodhimin dhe sistemet në rritje.

5.- Ruajtja e luleshtrydheve (dhe shumë më tepër)

Kibbutz Sde Eliyahu në pronësi Bio-Bee ushqen dhe eksporton disa lloje të insekteve dhe marimave të dobishme për kontrollin biologjik të dëmtuesve dhe bumblebees për pllenim natyror, në më shumë se 50 vende nga India në Kili.

Shitësi më i mirë i kompanisë në mbarë botën është BioPersimilis i vogël, një armik shumë i efektshëm i mites së merimangës, një dëmtues shkatërrues bujqësor.

BioPersimilis përdoret nga shumica e fermerëve të luleshtrydhe të Kalifornisë (tregu më i madh i BioBee) dhe nga kultivuesit e specave, domate, patate, fasule, misër, kastravec, melone, patëllxhan dhe lule zbukuruese me qëllim që të zvogëlojë sasinë e pesticideve që përdorin deri në 80 për qind.

5.- Ndihma për më shumë fermerë të eksportojë të mbjellat

Fermat nuk mund të eksportojnë nëse nuk janë në përputhje me rregulloret qeveritare të ndërlikuara dhe që ndryshojnë shpesh në vendet e synuara lidhur me detajet duke përfshirë ujin, plehun, pesticidet, mbrojtjen e bimëve, sigurinë dhe kushtet e punës.

Kjo është një sfidë e frikshme për fermat e vogla sidomos, të cilat duhet të jenë pjesë e kooperativave më të mëdha në qoftë se duan të shesin jashtë vendit.

Sistemi unik i menaxhimit të fermave AKOLogic nga bazat kibbutz (AKOL) i jep fermerëve vazhdimisht përditësime udhëzuese rregullative në një pult të vetëm. Nëse një klient dëshiron të shesë në Walmart, AKOLogic automatikisht zbaton rregulloret përkatëse të SHBA në planin në rritje.

Sistemi AKOLogic i ndihmon fermerët të menaxhojnë çdo lloj kulture sipas rregullave të importit të çdo vendi.

 

“Për çdo konteneir që ata marrin, blerësit duhet të dinë se gjithçka është bërë sipas rregullave. Tani të gjithë dokumentacioni është në një vend në kohë reale automatikisht, me gjurmueshmëri të plotë nga fusha në treg, “thotë CEO Ron Shani.

Sistemi gjithashtu ndihmon fermerët të menaxhojnë burimet, proceset administrative dhe funksionalitetin e përditshëm me kalendarët, listat kontrolluese, raportet, hartat dhe ruajtjen e dokumenteve digjitale. Kooperativat bujqësore mund të përdorin platformën për të ndihmuar dhe menaxhuar kultivuesit e anëtarëve.

Soft-nisur në janar 2015 në Izrael, sistemi është përdorur tani nga gjysma e fermerëve të Izraelit. Piloti i parë i huaj i AKOLogic, në Angolë në bashkëpunim me Bankën Ndërkombëtare, mundësoi një kooperativë të fermerëve të vegjël për të eksportuar të lashtat në Evropë për herë të parë.

Kompania tani po punon me partnerët vendorë në vendet e Ballkanit për t’u mundësuar fermave të vogla tradicionale të shesin prodhimet e tyre në Bashkimin Evropian; dhe po kërkon partnerë strategjikë për të ndihmuar në zbatimin e AKOLogic në Kinë, Singapor dhe Amerikën e Jugut. Sistemi gjithashtu po zbatohet përmes një partneri në fermat e kanabisit mjekësore të rregulluara në Izrael dhe gjetkë.

6.- Shtrydhja e çdo pike uji nga ajri

Jo çdo zgjidhje e shkëlqyer duhet të jetë teknologji e lartë. Tal-Ya Water Technologies bën një tabaka plastike të ripërdorshme për të mbledhur vesë nga ajri, duke zvogëluar ujin e nevojshëm me kultura ose pemë deri në 50 për qind.

Në janar të vitit 2019, akademikët nga Universiteti Bujqësor Punjab, India, erdhën për të parë Tal-Ya në përdorim në Qendrën R & D të Aravës në Izrael

 

Tabaka katrorë të thurur, të bëra nga plastika e ricikluar dhe e riciklueshme me PET, me filtra UV dhe një shtues gëlqeror, rrethojnë çdo bimë ose pemë. Me ndryshimin e temperaturës brenda natës, forma e vesës në të dyja sipërfaqet e tabaka Tal-Ya, e cila kanalizon vesë dhe kondensimin drejt rrënjëve. Nëse bie shi, tabaka rrit efektin e çdo milimetri të ujit 27 herë më shumë.

Shpikësi dhe CEO Avraham Tamir i thanë ISRAELit 21c se tabaka gjithashtu bllokon diellin kështu që barërat e këqija nuk mund të zërë rrënjë dhe të mbrojnë bimët nga ndërrime ekstreme të temperaturës. “Fermerët duhet të përdorin ujë shumë më pak, dhe nga ana tjetër shumë më pak pleh në kulture,” që përkthehet në më pak ndotje të ujërave nëntokësore.

7.- Bujqësia e bulmetit

Hof Hasharon Dairy Farm, SAE Afikim (Afimilk) dhe SCR Precise Dairy  të gjitha të sistemeve të avancuara për menaxhimin e bagëti, monitorimin dhe ushqimin e përdorur në fermat e qumështit në mbarë botën. MiRobot bën sisteme të mjeljes robotike që mundësojnë procedura efektive të mjeljes dhe pas mjeljes.

Gjatë 10 viteve të fundit, vendet aziatike përfshirë Vietnamin dhe Kinën kanë investuar shumë në krijimin e ndërmarrjeve bujqësore të qumështit dhe mbështeten në përvojën, ekspertizën dhe pajisjet izraelite për ta bërë këtë.


8.- Industria e akuakulturës

Industria e akuakulturës po rritet mesatarisht 6 për qind në vit për të plotësuar kërkesën gjithnjë në rritje për peshqit dhe prodhimet e detit.

Por me më shumë se gjysmën e peshkut të konsumuar në mbarë botën, të rritur në fermat ku peshku është i mbushur me grurë në tanke dhe duke marrë sasi masive të antibiotikëve, hormoneve dhe pesticideve, ekziston një nevojë urgjente për zgjidhje të qëndrueshme dhe të shëndetshme për peshkimin komercial.

Izraeli ka disa zgjidhje të tilla në treg; ne do të shohim një kompani të re dhe dy veteranë.

Kompania më e re është GiliOcean Technology, sistemi i të cilit Subflex i mundëson fermerëve që të rrisin peshk të sigurt në ujë të hapur, ku nivelet e oksigjenit janë ideale dhe mikro-elementet natyrore ndihmojnë që peshku të rritet më shpejt dhe më i shëndetshëm pa antibiotikë. GiliOcean gjithashtu ofron algoritme të mësimit të makinës dhe analiza të mëdha të të dhënave për akuakulturë precize.

AquaMaof Aquaculture Technologies punon me klientët në 50 vende të botës për të dizajnuar, ndërtuar dhe mirëmbajtur fermat e peshkut të qëndrueshëm të avancuar teknologjikisht. AquaMaof ndërtoi fabrikën më të madhe të prodhimit të tilapisë industriale në Evropë dhe tani po punon me një klient norvegjez për të ndërtuar objektin më të madh të akuakulturës së brendëshme në botë, në Newfoundland të Kanadasë.

***

BioFishency ka zhvilluar një sistem të trajtimit të ujit “plug‐and‐play all-in-one” për akuakulturë. Sistemi rrit produktivitetin e peshkut, ka një gjurmë minimale ekologjike, rrit kushtet e ujit dhe rrit ndjeshëm përfitimin.

Që nga themelimi i saj në Mars 2013, BioFishency ka instaluar sistemet e saj në vende të tilla si Norvegjia, Danimarka, Kina, India, Bangladeshi, Nigeria, Kongo dhe Iraku. Në nëntor 2018, Biofishency fitoi vendin e parë në Fishtech Awards të mbajtur në Kinë. Në mars të vitit 2019, kompania ngriti 2.4 milionë dollarë.

9.- Fara më të forta për kulturat dhe për të korra më të mira

Mbarështimi i farës ka qenë një specialitet izraelit që nga fillimi i shtetit. Shkencëtarët izraelitë në akademinë, industrinë dhe Volcani Center Agricultural Research Organization të Qeverisë kanë bërë shumë lloje të farave më ushqyese, me rendiment të lartë dhe flavorful, dhe rezistente ndaj thatësirës dhe sëmundjes; dhe kanë zhvilluar varietetet e reja të frutave dhe perimeve.

Equinom zhvillon disa lloje të fara të forta të proteinave. Varietet i ri i patentuar i susamit është vendosur të hapë tregje të reja për kultivimin e farës së pasur me kalcium dhe hekur. Tregu global i susamit është me vlerë 9 miliardë dollarë në vit.

Fara susami gati për korrje

 

Fara e susamines kanë një profil të zgjeruar ushqimor dhe janë të prishura në mënyrë që ato të mund të korrren me makinë. Nevoja për të korrur susamin me dorë ka mbajtur kulture të arrijë potencialin e saj të plotë në treg, dhe të çon në shumicën e kësaj kulture .

Hazera Seeds, një kompani e madhe e farërave izraelite që shiten ndërkombëtarisht nën kompaninë mëmë Limagrain, ka selinë në Izrael dhe në Holandë, me filiale në 12 vende dhe një rrjet të gjërë shpërndarës në mbi 100 tregje shtesë. Hazera kohët e fundit ka hapur stacione të reja të shqyrtimit dhe testimit në Holandë, Meksikë dhe Turqi.

Stenda e Origenës në Agritech, maj 2018

Një tjetër mbarështues i madh i farërave izraelite, OriGene Seeds, ushqen perimet për tregjet në më shumë se 25 vende. OriGene specializuar në R & D të familjes cucurbit, e cila përfshin pjeprat, kastravecat, kungull, dhe pumpkins. Kompania gjithashtu ka një program të ri të mbarështimit të domates në Meksikë jugore.

10.- Paketimi i Next-gen  zgjat jetëgjatësinë

Xgo FreshLid zgjat jetën e magazinimit të qershisë së freskët të dërguar nga Amerika e Jugut në Kinë

***

Prishja e ushqimeve para-tregut është një burim i madh i mbeturinave ushqimore në të gjithë botën. Disa kompani izraelite po përdorin materiale më të fundit për t’u siguruar që më shumë ushqime t’i marrin konsumatorët e uritur.

StePac dhe Tadbik kanë zhvilluar së bashku Xgo FreshLid, një film “i modifikuar” i ri-mbyllur, për të zgjatur jetën e qershive të freskëta nga Kili dhe Peru në udhëtimin e tyre nga një fermë në pirun – aq larg sa Kina.

Paketimi StePac Xflow për boronicat, qepët e pranverës dhe fasulet e gjelbra pakëson sasinë e plastikës të përdorur deri në 40%, duke zgjatur jetëgjatësinë duke përmirësuar rrjedhjen e ajrit.

Valentis Nanotech po teston celulozën nanokristale (CNC), e bërë nga celuloza me bollëk në dispozicion, në një shtresë që shton forcën, bllokimin UV dhe pronat antibakteriale në paketimin e ushqimit.

Melodea po e vendos CNC në xhaketa transparente xheli të paketuara për pako letre dhe kuti kartoni që janë të biodegradueshme, jashtëzakonisht të forta dhe rezistent ndaj oksigjenit për të zgjatur jetëgjatësinë.

Active Pak, tani i komercializuar nëpërmjet kompanisë kombëtare SN2E (Startup Nation Enterprise), përdor një proces të patentuar për të depërtuar materialet e paketimit termoplastik me një nanocompound jo-toksike që përmban vajra esenciale antimikrobike për të zgjatur jetën e ruajtjes së frutave dhe perimeve.

11.- Proteina alternative

Duke plotësuar një nevojë urgjente për burime më të lira, më të shëndetshme, më të qëndrueshme dhe më pak ndotëse të proteinave, kompanitë izraelite po bëjnë produkte pilot të bëra nga insektet, bishtajoret dhe mishi i kultivuar (cultured meat) apo i bimëve.

Flying Spark bën një pluhur proteinash dhe vaj të pangopur që rrjedhin nga larvat e mizave të frutave; dhe Hargol me shumë çmime fiton pluhur proteina nga karkalecat e kultivuara.

Përqendrimi i proteinave me bazë chickpea, (zëvendësues i mishit) që sigurojnë një proteinë vegan neutrale me shije që është alergji, gluten dhe GM pa përdorim në një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh, është bërë nga InnovoPro dhe ChickP.

Amai Proteins projektuan atë që e quan proteina më e ëmbël në botë, që do të thotë të zëvendësojë sheqerin në ushqim pa ngritur nivelin e sheqerit në gjak ose nivelin e insulinës. Amai përdor hartimin e proteinave kompjuterike të bazuar në cloud-computing së bashku me prodhimin e fermentimit të majave në përputhje me proteinat e ëmbla që rriten përgjatë rripit ekuatorial në tregun e ushqimit në masë.

Ende në zhvillim janë zëvendësues realë të bimeve me bazë bimore nga Jet-Eat, SavorEat dhe Rilbite; dhe mishi “i pastër” i prodhuar nga qelizat e kafshëve nga fillimi duke përfshirë Futur Meat Technologies, Aleph Farms dhe SuperMeat.

12.- MASHAV: Të mësosh se si të rritësh më shumë dhe të kesh ushqim më të mirë

Një kurs intensiv peshkimi i MASHAV për profesionistët nga 15 vende, janar 2019. Foto: MASHAV-MATC

Izraeli e ka bërë atë gjithmonë prioritet për të ndarë përparimet e tij teknologjike me vendet në zhvillim në Afrikë, Azi / Oqeani, Evropën Qendrore / Eurasia, Lindjen e Mesme dhe Amerikën Latine / Karaibe. Adresa kryesore e këtij aktiviteti është agjencia e Ministrisë së Jashtme, MASHAV – Izrael për bashkëpunim ndërkombëtar për zhvillim (MASHAV – Israel’s agency for international development cooperation.)

Gjatë viteve, më shumë se 280,000 profesionistë kanë marrë pjesë në kurse MASHAV në një gamë të gjerë gjuhësh dhe lëndësh, duke përfshirë praktikat më të mira bujqësore që synojnë transformimin e qumështit të orientuar në jetesë dhe prodhimin e fermave në agrobizneset e orientuara drejt tregut.

Disa nga projektet bujqësore MASHAV veprojnë në vendet partnere përfshijnë trajnimin në sigurimin e ushqimit në fermë familjare me kosto të ulët; fermat demonstruese dhe shërbimet e zgjerimit; pilotët e shkallës së ulët të praktikave më të mira mjedisore; zhvillimi i ndërmarrjeve agrobiznes të bazuara në teknologji; konsulencën e agrobiznesit dhe shërbimet teknike; dhe me shume.

Trajnimet zhvillohen në vendet e synuara, si dhe në Izrael.

Vetëm në janar 2019, MASHAV priti oficerë zgjerimi, instruktorë të universitetit bujqësor dhe ekspertë të agroteknologjisë nga tetë vende që flasin gjuhën ruse për të transferuar kërkimet më të fundit izraelite mbi rritjen e prodhimit dhe cilësinë e produkteve; dhe pjesëmarrës nga 15 vende për të shqyrtuar strategjitë dhe teknologjitë e dëshmuara izraelite për të përmbushur sfidat e prodhimit, ekonomike dhe ekologjike në bujqësinë intensive të peshkut.

Kurse të tjera të planifikuara në vitin 2019, në anglisht dhe frëngjisht, prekën lëndët duke përfshirë arsimin bujqësor në shkollat ​​fillore dhe të mesme afrikane; prodhimin e perimeve intensive; mjetet e agrobiznesit për gratë rurale afrikane; dhe zhvillimi bujqësor në rajonet e thata.

Abigail Klein Leichman/ Israel21c.org

Ambasadorja e Izraelit: Shqipëria, shembull i bukur tolerancës ndërfetare

Ambadasadorja e Izraelit në Shqipëri, Galit Peleg, ka qenë e ftuar në disa darka iftari të organizuar në Tiranë.

Izrael

Izraeli, rekord eksportesh prodhime ushtarake në 2023

Kompanitë izraelite të mbrojtjes nënshkruan porosi të reja eksporti me vlerë rekord 13.073 miliardë USD në vitin 2023

Shqipëri

Mazniku pret ministrin izraelit: Të vendosur për thellimin e marrëdhënieve dypalëshe

Ministri i Shtetit për Pushtetin Vendor, Arbjan Mazniku pret ministrin e Brendshëm i Izraelit, Moshe Arbel

Kosove

Osmani: Kosova dënon sulmin e Iranit ndaj Izraelit

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka reaguar pas sulmit të Iranit ndaj Izraelit natën e kaluar.

OPED

Populli ynë ka qenë dhe do të mbetet krah popullit hebre

Sot shënohet Dita e Përkujtimit të Holokaustit, ditë që përbashkon gjithë botën në kujtim të viktimave

Bota

U rrëzua helikopteri, vdesin Presidenti i Irani dhe ministri i Jashtëm

Presidenti iranian Ebrahim Raisi dhe ministri i Jashtëm Hossein Amirabdollahian ishin në mesin e nëntë personave që humbën jetën

Spyzone

Izraeli, rekord eksportesh prodhime ushtarake në 2023

Kompanitë izraelite të mbrojtjes nënshkruan porosi të reja eksporti me vlerë rekord 13.073 miliardë USD në vitin 2023