Hebrenjtë e Prishtinës! Nga dëbimi prej Mbretëreshës së Spanjës, te strehimi në trojet shqiptare

Historia e shqiptarëve me komunitetin hebre është e veçantë. Emisioni “Ballkan” i televizionit “ABC News” udhëtoi në Kosovë. Në Prishtinë bisedoi me pjesëtarë të komunitetit hebre dhe shqiptarë që janë miq të Izraelit.

Njohja reciproke/ Ambasadori Jahel Vilan: Izraeli është shumë serioz me Kosovën!

Ambasadori i Izraelit në Serbi, Jahel Vilan, ka thënë se pas qëndrimeve të 4 shtatorit, ende nuk është bërë asgjë për njohjen zyrtare të Republikës së Kosovës. Ai ka thënë se për aq sa di, nuk ka një datë specifike se kur kjo mund të ndodhë.

Kasmi: Përse shqiptarët i mbrojtën hebrenjtë nga gjermanët

Shqipëria është i vetmi shtet në Evropë që në përfundim të Luftës së Dytë Botërore numri i hebrenjve ishte më i madh se ai përpara luftës.

Historia e shpëtimit të hebrenjve, një muze në Vlorë

Një histori që nuk duhet harruar e që duhet rrëfyer. E tillë është ajo e shpëtimit të hebrenjve nga shqiptarët gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Si i shpëtoi komandanti i Ballit, Kadri Cakrani, familjet hebreje të strehuara në Berat, më 1943

Roli i Qarkkomandanti itë Beratit për Ballin Kombëtar, Kadri Cakrani, në shpëtimin e hebrenjve

Rabbi Yisroel Finman “We Need to Pay the Albanian People Back

Like many immigrants to Albania, Rabbi Yisroel Finman came here by accident, but then found himself inexplicably drawn to the country, and with no desire to leave.

Ambasadori i Izraelit, Gendler: Shqipëria po dëshmon vlerat e saj edhe në kohën e koronavirusit

Ambasadori i Izraelit në Tiranë, Noah Gal Gendler, dha një intervistë për gazetarin Genc Mlloja të gazetës shqiptare në gjuhën angleze, “Albanian Daily News”, ku ai dha disa opinione mbi luftën kundër pandemisë së koronavirusit, ndikimit të tij të pritshëm ekonomik në të gjithë botën, dhe si po e përjeton ai karantinën në Shqipëri.

Gazmen Toska: Muzeu “Solomoni” në Berat, dashuri e shqiptarëve për hebrenjtë

Berati qyteti i një mbi një dritareve. I një mbi një historive të mrekullueshme. Qyteti që shpëtoi hebrenjtë.

75-vjetori i Holokaustit, edhe një herë për besën shqiptare

Holokausti dhe dita që e përkujton atë, vjen në këtë 75 vjetor pikërisht kur po flitet se ndjenja antisemitiste ka filluar të ritet në Evropë e më gjerë. Duket se me kalimin e viteve, vetë tragjedia ka filluar të zbehet nga kujtesa kolektive. Megjithatë, historia e hebrenjve dhe sfidat që burojnë nga antisemitizmi, nuk i kanë zmbrapsur ata që janë të përkushtuar për ta mbajtur gjallë këtë frymë…

Kur Qazim Mulleti dhe “kolaboracionistët” e tjerë, mbronin hebrenjtë

Memorie.al publikon disa dokumente të nxjerra nga Arkivi Qëndror i Shtetit në Tiranë dhe ai i Ministrisë së Punëve të Jashtëme, të cilat hedhin dritë për veprimtarinë e hebrejve në Shqipëri në periudhën e Luftës së Dytë Botërore, në vitet 1939-1944. Si u morën ata në mbrojtje dhe u paisën me dokumentet përkatëse nga qeveritarët e lartë të asaj kohe si: Mehdi bej Frashëri, Ibrahim bej Biçaku, Qazim Mulleti, Javer Hurshiti, Engjel Çoba, Mihal Zallari, Mehmet Gani, etj