Izraeli, i 15-ti në botë për shpenzime ushtarake: 19.6 mld dollarë

Izraeli u rrit dy vende nga vendi i 17-të në 2016 në vendin e 15-të në vitin 2017.


Shpenzimet e mbrojtjes të Izraelit arritën në 19.6 miliardë dollarë në 2017, duke e vendosur Izraelin në vendin e 15 midis 20 vendeve me shpenzimet më të larta ushtarake, sipas një raporti vjetor nga auditimi ndërkombëtar, konsultimi dhe firma këshilluese financiare Deloitte.

Shpenzimet e mbrojtjes të Izraelit arritën në 17.8 miliardë dollarë në vitin 2016 dhe 17.5 miliardë dollarë në vitin 2015. Izraeli u rrit dy vende nga vendi i 17-të në 2016 në vendin e 15-të në vitin 2017.

Udhëheqësi i produkteve dhe shërbimeve të Deloitte, Eli Tidhar shkroi: “Në një kohë kur disa vende në Lindjen e Mesme kanë pasur për të shkurtuar shpenzimet e tyre të mbrojtjes për shkak të rënies së çmimeve të naftës, Izraeli ka rritur shpenzimet e saj të mbrojtjes “.

Deloitte tha se SHBA ishte lider në shpenzimet e mbrojtjes me 606 miliardë dollarë, pastaj Kina me 226 miliardë dollarë dhe Rusia në vendin e tretë me 70 miliardë dollarë. Arabia Saudite mori vendin e katërt me 62 miliardë dollarë në vitin 2017, e ndjekur nga Franca në vendin e pestë me 56 miliardë dollarë në shpenzimet e mbrojtjes.

Elbit Systems Ltd., i kontrolluar nga biznesmeni Michael Federmann, ishte e vetmja kompani izraelite në listën e 100 kompanive udhëheqëse botërore të mbrojtjes të publikuara nga Deloitte në ditët e fundit.

Në vlerësim, Elbit Systems mori vendin e 40-të në vitin 2017 me 3.4 miliardë dollarë në shitje, duke u rritur pak nga 3.3 miliardë dollarë në vitin 2016.

Boeing kryesoi listën, e ndjekur nga Airbus në vendin e dytë dhe Lockheed Martin në vendin e tretë.

Në një tjetër vlerësim të kohëve të fundit, kësaj radhe nga konsultimi dhe firma e kontabilitetit dhe e konsultimeve Baker Tilly International, e vuri Izraelin në vendin e shtatë në mbarë botën në të ardhurat e saj ushtarake në 2018.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Kompozitori i famshëm izraelit, Boris Pigovat: “Lule Bore” e meriton të jetë himni i “IsraAlb”

Boris Pigovat është një nga emrat më të mëdhenj të muzikës izraelite dhe asaj botërore. Kënga e famshme shqiptare “Lule…

SPYZONE

Izraeli, 7.5 miliardë dollarë në 2018 nga eksportet ushtarake

Vëllimi i shitjeve të kompanive të mbrojtjes izraelite pasqyroi dhjetëra marrëveshje në mbarë botën.