Nivel rekord turistësh në Izrael

3.4 milionë turistë vizituan Izraelin në janar-tetor 2018, 15% më shumë se vitin e kaluar.


485,500 turistë vizituan Izraelin në tetor, 14% më shumë se në tetor 2017. Ministria e Turizmit vlerëson se ata kontribuan me 2.5 miliardë shekel (680 mln dollarë) për ekonominë izraelite.

3.4 milionë turistë vizituan Izraelin në periudhën janar-tetor 2018, 15% më shumë se në periudhën korresponduese të vitit të kaluar dhe Ministria e Turizmit synon ta rrisë këtë numër deri në katër milionë në vit. Rritja e turizmit dhe prosperiteti i hotelierëve dhe industrisë turistike gjithashtu varet nga qetësia relative në gjendjen e sigurisë rajonale. Sipas shifrave të Ministrisë së Turizmit, turistët qëndrojnë në Izrael për një mesatare prej tetë ditësh.

Numri i turistëve nga Hungaria u rrit 65%. Turizmi nga Italia u rrit 50%, dhe turizmi nga Polonia, Hollanda dhe Rumania u rrit 40%. Numri i turistëve nga Gjermania u rrit 20%. Nuk është shënuar asnjë rritje në numrin e turistëve nga Kina, por Ministria e Turizmit shpreson që me shtimin e më shumë linjave ajrore që fluturojnë nga Kina në Izrael, numri i turistëve nga Kina do të rritet.

300,000 nga turistët që vizituan Izraelin në tetor erdhën nga vendet evropiane: 43,300 nga Rusia (pak më pak se në tetor 2017), 41,200 nga Franca (10% më shumë), 38,000 nga Gjermania (14% më shumë) dhe 26,200 nga Britania e Madhe (10 % më shumë).

Numri i turistëve nga vendet ku linjat ajrore (kryesisht me kosto të ulët) filluan të veprojnë fluturime direkte në Izrael, si Polonia, u rritën. 15,700 turistë nga Polonia vizituan Izraelin, krahasuar me 11,000 në tetor 2017 dhe 17,400 nga Rumania (12,300). 15,600 turistë nga Italia vizituan Izraelin, 63% më shumë se në tetor të vitit të kaluar.

127,400 turistë vizituan Izraelin nga Amerika e Veriut në tetor, duke përfshirë 91,500 nga SHBA, më shumë se nga çdo vend tjetër në muaj dhe 18% më shumë se në tetor 2017. Pas marrjes së një granti nga Ministria e Turizmit e Izraelit, duke operuar me fluturime direkte Sao Paolo dhe Santiago në Izrael muajin e ardhshëm, pritet të rritet numri i turistëve që vijnë nga Amerika e Jugut. 20,100 turistë nga Amerika Qendrore dhe Jugore, duke përfshirë 8,100 nga Brazili, vizituan Izraelin në tetor.

Numri i turistëve nga Azia që vizitojnë Izraelin, nga ana tjetër, është në rënie. Izraeli është duke bërë përpjekje të fuqishme për të sjellë turistë nga Kina, vendi më i shpejtë në rritje në botë, por vetëm 11,000 turistë nga Kina vizituan Izraelin në tetor, 17% më pak se në tetor 2017. 9,700 turistë nga India vizituan Izraelin, 9% më shumë se në tetor 2017 19,000 erdhën nga Japonia, edhe pse ende nuk ka fluturime të drejtpërdrejta mes dy vendeve. 3,400 turistë erdhën nga Indonezia dhe 1,000 nga Malajzia.

Lexo më shumë

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Kompozitori i famshëm izraelit, Boris Pigovat: “Lule Bore” e meriton të jetë himni i “IsraAlb”

Boris Pigovat është një nga emrat më të mëdhenj të muzikës izraelite dhe asaj botërore. Kënga e famshme shqiptare “Lule…

SPYZONE

Si u bë Izraeli një superfuqi kibernetike në botë

Ushtria izraelite rekruton koduesit më të mirë dhe më të shkëlqyer apo hakersat qysh në adoleshencë