Netanyahu: Tre industritë e reja që i japin Izraelit potencial të madh

Kryeministri izraelit rendit sigurinë kibernetike, industrinë e makinave dhe të dhënat e personalizuara shëndetësore

Kryeministri Benjamin Netanjahu e vizatoi me një pamje entuziaste të ekonomisë izraelite gjatë sesionit të hapjes së Konferencës së Biznesit të Globeve në Jerusalem ditën e mërkurë.

“Industria e sigurisë kibernetike, në të cilën ne jemi një lider – unë thashë pesë vjet më parë se ne duhet të jemi një lider dhe ne jemi atje, dhe sipas mendimit tim jemi shumë më lartë se numri pesë, jemi në vendin e dytë në tregje pas SHBA-ve. Izraeli zë 0.1% të popullsisë së botës, dhe ne kemi 20% të tregut privat të kibernetikës, që do të thotë se pjesa jonë është 200 herë më e madhe se përqindja e popullsisë sonë. Kjo është një fuqi e madhe. Ne jemi pjesë e një klubi shumë eksluziv ”, citohet Netanyahu nga gazeta ekonomike izraelite “Globes”.

“Le të shohim një industri tjetër: A e mbani mend se një herë nuk kishim një industri të makinave? Tani ka mbi 500 startape, sepse ka diçka të re tani – një makinë po bëhet një kompjuter me rrota dhe tani mund të garojmë, siç ne bëjmë në sigurinë kibernetike, dhe ne jemi duke konkurruar, po marrim miliarda në investime, Waze u shit për çmimin qesharak prej 1 miliard dollarë, Amnon Shashua bëri një marrëveshje pak më të mirë (15 miliardë dollarë tek Intel) për Mobileye. Çfarë është e rëndësishme është fakti, se Intel ka një kampus këtu dhe Google u ka dhënë atyre biznesin e vet ndërkombëtar të automjeteve autonome. Kjo është shumë e rëndësishme dhe kjo është industria e dytë.

“Industria e tretë që ne po zhvillojmë tani është për mendimin tim potencialisht më i madh se makinat dhe siguria kibernetike. Nuk është ende aty, por kemi një bazë të dhënash shumë të madhe. Ne do të marrim 100,000 mostra të pështymës për të bërë një bazë të dhënash 3D si diçka që bota nuk ka e ka parë kurrë më përpara. Ne duam ta përdorim atë për mjekësi të personalizuar dhe ilaçe parandaluese. Çdo gjë e tillë mund të bëjë një ndryshim të madh.

“Nuk ka fund. Shumë industri mund të rriten dhe përfundimisht të marrin një renditje të lartë. Arsyeja pse ne nuk kemi renditjen më të lartë është se jetojmë në një mjedis shumë të vështirë.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Marie Van der Zyl: Populli shqiptar ka një respekt të madh për hebrenjtë

Presidentja e Bordit të Deputetëve të Hebrenjve Britanikë, intervistë në televizionin shqiptar News24

SPYZONE

Kapi arkitektin e Holokaustit, vdes spiuni legjendar izraelit Rafi Eitan

Eitan udhëhoqi misionin për kapjen në Argjentinë të Adolf Eichman, i cili njihej ndryshe si arkitekt i Holokaustit.