Industritë e prodhimeve ushtarake të Izraelit, motori më i madh teknologjik

Vetem Israel Aerospace Industries shpenzon mbi 800 milionë dollarë në vit për kërkime dhe zhvillime


Industritë e mbrojtjes të Izraelit janë një motor i madh teknologjik, duke siguruar sektorin lokal të teknologjisë me kapitalin më të mirë njerëzor, thotë për gazetën ekonomike izraelite “Calcalist”, Harel Locker, kryetar i Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI), apo Industrisë Ajore të Izraelit.

Harel Locker

“Pa industrinë e mbrojtjes, Izraeli do të humbë avantazhin konkurrues ekonomik”, tha Locker duke folur konferencën e mbi industrinë izraelite, të mbajtur në Tel Aviv dhe të organizuar nga Calacalist në partneritet me Bankën Leumi dhe Grupin Bazan.

IAI, në pronësi të qeverisë është kompania më e madhe e hapësirës ajrore dhe mbrojtëse të Izraelit, duke zhvilluar dhe prodhuar sisteme të mbrojtjes duke përfshirë mbrojtjen ajrore, sistemet anti-raketore, sistemet ajrore pa pilot, inteligjencën dhe sistemet kibernetike, ndërprerjet e droni, robotikë tokësore dhe sistemet detare.

IAI shpenzon 829 milionë dollarë ( 3 miliardë shekel) në vit për kërkimin dhe zhvillimin, sipas z. Locker, dhe ka regjistruar më shumë patenta gjatë vitit të kaluar sesa çdo kompani tjetër izraelite. “Ne jemi kompania më e madhe e teknologjisë së Izraelit, me një qarkullim prej 3.8 miliardë dollarësh ( 14 miliardë shekel) dhe 2.7 miliardë dollarësh ( 10 miliardë shekel) në eksportet vjetore”, tha ai.

Z. Locker tha se kufiri i ardhshëm për kompanitë e mbrojtjes të Izraelit është tregu civil. “Në IAI, ne po drejtojmë mendimet tona për konvertimin e teknologjive tona për përdorime civile,” tha z. Locker. “Unë jam i bindur se ne mund të krijojmë një mori zgjidhjesh të reja nga teknologjitë tona ekzistuese,” tha ai, duke shtuar se fusha e robotikës është një shembull për mënyrën se si teknologjia ushtarake, siç janë dronët, është miratuar nga civilët.

Z. Locker shtoi se teknologjitë e sigurisë kibernetike të përdorura nga IAI në të gjitha teknologjitë e tij të mbrojtjes mund të jenë të zbatueshme për përdorime jo-ushtarake. “Linja ndërmjet teknologjisë së mbrojtjes dhe teknologjisë civile tashmë thuajse nuk dallohet,” tha z. Locker.

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Almira Emiri flet për “The Albanian”: Koncertet “IsrAlb Fest” janë dashuria ime e madhe

Pianistja e mirënjohur shqiptare, Almira Emiri, prej 24 vitesh jeton në Budapest të Hungarisë, me një karrierë të suksesshme ndërkombëtare.…