Dr. Nimrod Goren: Instituti izraelit “Mitvim”, promovuesi i paqes në rajon

Shkruar enkas për “Izraeli Sot” – “Mitvim” – Instituti Izraelit për Politikat e Jashtme Rajonale (The Israeli Institute for Regional Foreign Policies) është themeluar nga Dr. Nimrod Goren. Stafi i tij përbëhet nga një rrjet ekspertësh, që përfshin studiues akademikë, analistë të politikave dhe ish-diplomatë dhe politikanë.

Dr. Nimrod Goren, Drejtori i Institutit “Mitvim”, The Israeli Institute for Regional Foreign Policies – “Mitvim” – Instituti Izraelit për Politikat e Jashtme Rajonale

Nga Dr. Nimrod Goren,
Drejtori i Institutit “Mitvim”, The Israeli Institute for Regional Foreign Policies

“Mitvim” – Instituti Izraelit për Politikat e Jashtme Rajonale (The Israeli Institute for Regional Foreign Policies) është një institut i politikës së jashtme, i themeluar në vitin 2011, me misionin për të përmirësuar politikën e jashtme të Izraelit, për të përparuar paqen izraelito-palestineze dhe për të promovuar përkatësinë rajonale të Izraelit në Lindjen e Mesme, Europë dhe Mesdheun.

Mitvim zhvillon dhe promovon një qasje pro-paqësore, shumë-rajonale, ndërkombëtare, moderne dhe gjithëpërfshirëse ndaj politikës së jashtme të Izraelit.

Ai kryesohet nga Dr. Nimrod Goren, themeluesi i “Mitvimit”, stafi i tij dhe rrjeti i ekspertëve përfshin studiues akademikë, analistë të politikave dhe ish-diplomatë dhe politikanë.

“Mitvim” gjeneron njohuri të reja dhe progresive të politikave të jashtme dhe e vë atë në përdorim. “Mitvim” punon në nivelet politike, diplomatike dhe të shoqërisë civile për të arritur misionin e saj. Stafi kryesor, punonjësit e politikave dhe hulumtuesit prodhojnë analiza origjinale dhe rekomandime konkrete të politikave.

Mitvim kryen aktivitete të informimit për të avancuar këto rekomandime, përcamtimin e diskutimit politik dhe influencuar në politikë. Këto aktivitete përfshijnë informime për anëtarët e Knesset, zyrtarët qeveritarë dhe diplomatët e huaj; dialogu i politikave me think tanket rajonale dhe ndërkombëtare; seminaret e ekspertëve dhe ngjarjet publike; intervistat dhe komentet e medias; dhe sondazhet e opinionit publik.

Dr. Nimrod Goren, Drejtori i Institutit “Mitvim”, The Israeli Institute for Regional Foreign Policies, dhe ambasadori i Shqipërisë në Izrael, Dr. Bardhyl Canaj, gjatë një takimi në ambasadë. Foto: Ambasada Shqiptare në Izrael

Në vitin 2018, për shembull, Mitvim paraqiti udhëzime alternative për politikën e jashtme izraelite; angazhoi Knessetin (Parlamentin e Izraelit) për çështjet e politikës së jashtme; gjurmuar zhvillimet dhe tendencat në politikën e jashtme të Izraelit; avancuar pjesëmarrjen e qytetarëve palestinezë të Izraelit në marrëdhëniet e jashtme; analizoi lidhjet në ndryshim të Izraelit me vendet arabe; theksoi potencialin e ende të paplotë të marrëdhënieve të Izraelit me botën arabe; mbështeti përmirësimin e lidhjeve të Izraelit me vendet arabe të veçanta; zhvilloi dialogë të politikave me partnerët rajonalë; sugjeroi përmirësime në politikën e jashtme të Izraelit ndaj BE; sfidoi lidhjet më të ngushta të Izraelit me regjimet jo-liberale në Evropë; mbështeti aleanca të reja për Izraelin në Mesdheun Lindor; ka punuar për të përmirësuar marrëdhëniet Izraeli-Turqi në dritën e krizave të ripërtërira; këshilloi mbi hapat e mundshëm të politikave drejt paqes izraelito-palestineze; tërhoqi mësime nga procesi i zgjidhjes së konflikteve të tjera; analizoi ndryshimet në politikën palestineze; dhe identifikoi mundësi rajonale për të përmirësuar situatën në Gaza.

Mitvim u rendit nga Universiteti i Pensilvanisë në vitin 2018 në mesin e “think tankeve” më të mirë në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut dhe si një nga 25 qendrat më të mëdha në botë për studimet rajonale dhe “think tank” me idetë/propozimet më inovative të politikave.

***

Mund ta ndiqni aktivitetin e “Mitvim” në Facebook dhe Twitter, dhe të merrni informacione rreth tij, duke dërguar një mail në info@mitvim.org.il.

www.mitvim.org.il

NGA AKTIVITET E “MITVIM”

PER ME SHUME LEXONI

Ambasadori Bardhyl Canaj takon Nimrod Goren: Bashkëpunim në marrëdhëniet ndërkombëtare

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Almira Emiri flet për “The Albanian”: Koncertet “IsrAlb Fest” janë dashuria ime e madhe

Pianistja e mirënjohur shqiptare, Almira Emiri, prej 24 vitesh jeton në Budapest të Hungarisë, me një karrierë të suksesshme ndërkombëtare.…