Shpikja e radhës nga Izraeli: kufjet e padukshme, apo të dëgjosh muzikë vetëm ti

Është fryt i një startupi izraelit të quajtur Noveto. Por si funksionon kjo? Audio që vjen nga një kompjuter ose një televizor që bën mbështetjen fizike. Duke përdorur sensorë të kamerës, zëri individualizon kokën e përdoruesit dhe shkon drejtpërdrejt në vesh, pa askënd tjetër që dëgjon tingullin. Nëse përdoruesi lëviz, sensorët e kamerës mund të lëvizin kufjet virtuale.


Një startup Izraelit ka shpikur kufjet e padukshme. Kufjet për të dëgjuar audio dhe muzikë gjatë viteve kanë evoluar. Për shembull, kufjet legjendare të Apple u dhanë përdoruesve orë pafund muzikore, ndërsa kufjet e reja Bluetooth ju lejojnë të dëgjoni çdo përmbajtje pa u lidhur me një pajisje. Por në përgjithësi, koncepti i kufjeve ka mbetur i njëjtë për dekada të tëra.

Tani imagjinoni: kufje pa kufje!

Është fryt i një startupi izraelit të quajtur Noveto. Por si funksionon kjo? Audio që vjen nga një kompjuter ose një televizor që bën mbështetjen fizike. Duke përdorur sensorë të kamerës, zëri individualizon kokën e përdoruesit dhe shkon drejtpërdrejt në vesh, pa askënd tjetër që dëgjon tingullin. Nëse përdoruesi lëviz, sensorët e kamerës mund të lëvizin kufjet virtuale.

Shikoni videon për të parë se si funksionon


Kjo teknologji e re mund të jetë e dobishme në shumë situata të tilla si: kur një pasagjer mund të dëgjoi radiostacionin pa e shqetësuar shoferin; të dëgjojë radion ose muzikën në zyrë pa i shqetësuar kolegët; të shohë  TV në mbrëmje pa shqetësuar askënd tjetër në shtëpi. Me fjalë të tjera, të gjithë kanë “zonën e rehatisë audio” të tyre.

Ky produkt u prezantua kohët e fundit në CES 2018 në Las Vegas dhe tani fillimi po punon me kompanitë si Dell për të sjellë produktin në treg deri në fund të vitit, shkruan Siliconwadi.it.

Bashkëthemeluesi, Tamar Shani, i cili studioi inxhinieri në Universitetin e Tel Avivit, e quan këtë pajisje nën emrin “Kufie virtuale”.

Por Noveto nuk ndalet atje dhe tashmë po punon në gjeneratën e ardhshme të kufjeve virtuale. Kjo do të lejojë që audio të dërgohen tek njerëz të shumtë në të njëjtën kohë. Kështu, mund të imagjinojmë dy shokë të shikojnë një film në një divan, ndërsa një mik i tretë shijon heshtjen në një karrige aty pranë. Për më tepër, falë teknologjive të reja të rëndësishme në zhvillim, do të jetë e mundur të dërgohen mesazhe të ndryshme audio për secilin person. Për shembull, një përdorues do të jetë në gjendje të marrë audio në anglisht, ndërsa një tjetër do ta dëgjojë atë në italisht.

Lexo më shumë

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Almira Emiri flet për “The Albanian”: Koncertet “IsrAlb Fest” janë dashuria ime e madhe

Pianistja e mirënjohur shqiptare, Almira Emiri, prej 24 vitesh jeton në Budapest të Hungarisë, me një karrierë të suksesshme ndërkombëtare.…