“Rooster”, roboti izraelit që gjen të plagosurit në fatkeqësi natyrore

Një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballen forcat e shpëtimit në fatkeqësitë natyrore është gjetja dhe arritja e viktimave të plagosura. Një zhvillim inovativ nga kompania izraelite “RoboTiCan”, që po përpiqet ta zgjidhë këtë problem.


Një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballen forcat e shpëtimit në fatkeqësitë natyrore është gjetja dhe arritja e viktimave të plagosura. Një zhvillim inovativ nga kompania izraelite “RoboTiCan”, që po përpiqet ta zgjidhë këtë problem.

Kompania ka zhvilluar “Rooster” – robot i parë i këtij lloji. Roboti është projektuar për gjetjen dhe shpëtimin e misioneve. Ai ka aftësi unike që ja mundëson atij të manovrojë dhe të transmetojë informacione për shpëtuesit në zonat e shkatërruara dhe në kushte të fushës që e bëjnë të vështirë fluturimin dhe udhëtimin.

Roboti udhëton nga ajri dhe toka; lëviz duke u rrotulluar përgjatë tokës ose duke lundruar mbi pengesat, duke mbrojtur shpatat e saj rrotulluese kundër dëmtimeve nga objektet e huaja kur fluturojnë në hapësirat e mbyllura.

Me një diametër prej 30 centimetra dhe një gjatësi prej 40 centimetrash, robot është i aftë të hyjë në gërmadha dhe të ndihmojë për të kryer një kërkim të plotë.

Roboti është gjithashtu i aftë për të transmetuar një imazh fotografik te operatori dhe për të krijuar rrjetin e vet të pavarur të komunikimit, qoftë duke vepruar si një robot i vetëm ose si një grup robotësh që transmetojnë me sistem “Wireless” (WMN), në distanca prej qindra e metra nga njëri-tjetri, përsëri në operacion në stacionin e kontrollit.

Kjo u mundëson shpëtimtarëve të skanojnë zona të gjera nën mbeturinat dhe t’i gjejnë të mbijetuarit pa asnjë rrezik për veten e tyre.

Zhvillimi aktualisht po përdoret nga forcat e sigurisë dhe po shfaqet në konferencën “Nextech 2017” – një konferencë ndërkombëtare e teknologjisë së përparuar që aktualisht po zhvillohet në Parkun e Avancuar Technologies në Beer Sheva.

Lexo më shumë

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

INTERVISTA

Almira Emiri flet për “The Albanian”: Koncertet “IsrAlb Fest” janë dashuria ime e madhe

Pianistja e mirënjohur shqiptare, Almira Emiri, prej 24 vitesh jeton në Budapest të Hungarisë, me një karrierë të suksesshme ndërkombëtare.…