Bashkimi Europian bën thirrje për luftë të integruar kundër antisemitizmit në Evropë

Këshilli i Bashkimit Evropian u bën thirrje vendeve anëtare të miratojnë një seri politikash për të luftuar antisemitizmin në Evropë.


Nga JEREMY SHARON, The Jerusalem Post

Këshilli i Bashkimit Evropian, një organ kryesor legjislativ në BE, miratoi një deklaratë të Mërkurën duke shprehur shqetësim mbi përhapjen e antisemitizmit në Evropë dhe duke u bërë thirrje vendeve anëtare të miratojnë një seri politikash për të luftuar fenomenin.

Deklarata nga këshilli i përbërë nga ministra nga 27 vendet anëtare të BE-së, tha se ishte “përgjegjësia jonë e përhershme, e përbashkët për të mbrojtur dhe mbështetur në mënyrë aktive jetën hebraike”, ndërsa vuri në dukje se “antisemitizmi në të gjitha format e tij është gjithnjë e më i përhapur në Evropë”, dhe që: “Rritja e kërcënimeve ndaj personave hebrenj në Evropë duke përfshirë ringjalljen e miteve të konspiracionit, shprehjet publike të antisemitizmit, veçanërisht në kontekstin e pandemisë COVID-19, dhe një rritje e incidenteve antisemitike dhe krimit të urrejtjes është një shkak i shqetësimit të madh“.

Në dhjetor 2018, një studim i porositur nga BE zbuloi se 28% e të anketuarve kishin përjetuar një formë të ngacmimit antisemit të paktën një herë në 12 muajt para sondazhit dhe se më shumë se 70% e të anketuarve kishin dëgjuar ose parë komente antisemitike.

Dokumenti i Këshillit të Bashkimit Evropian, i titulluar “Deklarata e Këshillit për përfshirjen e luftës kundër antisemitizmit në të gjithë fushat e politikave” tërhoqi vëmendjen specifike të gjuhës në internet të urrejtjes dhe bëri thirrje për veprim për të ndëshkuar ata që merren me të dhe që një fjalim i tillë të hiqet nga interneti platforma nga ofruesit e shërbimeve të internetit.

Krimet e kryera në internet duhet të dënohen ashtu siç janë krimet jashtë linje dhe duhet të trajtohen në mënyrë adekuate me anë të ndjekjes penale efektive dhe masave të tjera,” thotë deklarata.

Deklarata bëri thirrje gjithashtu për përdorimin e përkufizimit punues të antisemitizmit nga Aleanca Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) për të ndihmuar qeveritë dhe OJQ-të të përgjigjen vazhdimisht ndaj antisemitizmit në të gjithë kontinentin, megjithëse vuri në dukje se përkufizimi i IHRA është jo-ligjërisht i detyrueshëm.

Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian bien dakord të përfshijnë parandalimin dhe kundërveprimin e antisemitizmit në të gjitha format e tij“, thuhet në deklaratë.

Burimi: The Jerusalem Post

IZRAEL

Shpresë nga Izraeli, vaksinimi jep efekt: Zvogëlohet me 50% transmetueshmëria e virusit

Një “rreze shprese” nga Izraeli! Vendi është bërë model sa i përket shpejtësisë së vaksinimeve në të gjithë botën. Duket…

SHQIPËRI

Akademia e Shkencave e Shqipërisë miraton Përkufizimin Universal të Antisemitizmit

Institucioni ka promovuar historikisht studimin e Holokaustit dhe mësimet e tij; si i tillë, miratimi i përkufizimit të punës së…

KOSOVA

Ka studiuar në Izrael, Qëndrim Shkodra, fitues i çmimit “Ekonomistë të Rinj” nga Banka Qendrore e Kosovës

Në konferencën e fundvitit të mbajtur nga Banka Qendrore e Kosovës (BQK), Guvernatori Fehmi Mehmeti ndau edhe çmimin për “Ekonomistë…

INTERVISTA

Ambasadori i Izraelit, Noah Gal Gendler: Ja përfitimet e Shqipërisë nga Forumi i Antisemitizmit!

Rezoluta per Anti-semitizmin, flet për televizionin informativ Fax News, Ambasadori Izraelit ne Shqiperi, Noah Gal Gendler

MILIARDERËT

Sheldon Adelson: Luftëtari

Në një jetë mahnitëse që zgjati gati nëntë dekada, Sheldon Adelson u ngrit nga varfëria e epokës së depresionit për…

Rezultati në pak sekonda, Izraeli zbulon testin e Covid përmes pështymës

Një test i pështymës i zhvilluar rishtazi nga qendra më e madhe mjekësore e Izraelit synon të përcaktojë në më…

SPYZONE

150 milionë euro kontratë, Izraeli furnizon Sllovakinë me sisteme moderne radarësh

Izraeli do të dorëzojë 17 sisteme radarësh të prodhuara nga Israel Aerospace Industries (IAI), tek Ministria Sllovake e Mbrojtjes në…