Këshilli Europian dënon antisemitizmin, Kongresi Botëror i Hebrenjve: Hap i rëndësishëm!

Dënimi është një “hap i rëndësishëm përpara për ta bërë Evropën një vend më të mirë për hebrenjtë”, tha presidenti i Kongresit Botëror të Hebrenjve, Ronald S. Lauder.


Nga JEREMY SHARON, The Jerusalem Post

Këshilli Europian dënoi antisemitizmin të Premten dhe mirëpriti miratimin e një deklarate nga Këshilli i Bashkimit Europian që e bën luftën kundër antisemitizmit nëpër fushat e politikave kryesore.

Këshilli Europian dënon të gjitha format e sulmeve ndaj lirive të shprehjes dhe fesë ose besimit, duke përfshirë antisemitizmin, racizmin dhe ksenofobinë, dhe nënvizon rëndësinë e luftimit të nxitjes së urrejtjes dhe dhunës, si dhe intolerancës“, lexohet në një përmbledhje të takimit në të cilën u bë dënimi.

Këshilli, një organ i rëndësishëm legjislativ në BE, miratoi një deklaratë në 2 dhjetor duke shprehur shqetësim mbi përhapjen e antisemitizmit në Europë, duke u bërë thirrje vendeve anëtare të miratojnë një seri politikash për të luftuar fenomenin.

Deklarata nga këshilli, e cila përfshin ministra nga 27 vendet anëtare të BE, tha se është “përgjegjësia jonë e përhershme, e përbashkët për të mbrojtur dhe mbështetur në mënyrë aktive jetën hebraike“, ndërsa vuri në dukje se “antisemitizmi në të gjitha format e tij është gjithnjë e më i përhapur në Europë”.

“Rritja e kërcënimeve ndaj personave hebrenj në Europë, duke përfshirë ringjalljen e miteve të konspiracionit, shprehjet publike të antisemitizmit – veçanërisht në kontekstin e pandemisë COVID-19 – dhe një rritje të incidenteve antisemitike dhe krimit të urrejtjes, është një shkak i shqetësimit të madh,” thekson deklarata.

Deklarata bëri thirrje gjithashtu për përdorimin e përkufizimit të punës së antisemitizmit nga Aleanca Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit për të ndihmuar qeveritë dhe OJQ-të që t’i përgjigjen vazhdimisht antisemitizmit në të gjithë kontinentin, megjithëse vuri në dukje se përkufizimi i IHRA nuk është ligjërisht i detyrueshëm.

Kongresi Botëror i Hebrenjve (World Jewish Congress)  e përshëndeti deklaratën, me presidentin e WJC, Ronald S. Lauder, i cili e quajti atë një “hap të rëndësishëm përpara për ta bërë Europën një vend më të mirë për hebrenjtë”.

Kongresi vuri në dukje se ky hap u mor nën presidencën gjermane të këshillit, duke shpjeguar se ai është kuptimplotë pjesërisht sepse ministrat që përbëjnë Këshillin Europian kanë autoritetin të “angazhojnë qeveritë e tyre për veprimet e rëna dakord nga këshilli“, të cilat WJC duke thënë se këshilli është “organi kryesor vendimmarrës i BE“.

Europa ka një problem serioz dhe të tmerrshëm antisemitizmi dhe është koha që Bashkimi Europian, shtetet e saj anëtare dhe autoritetet lokale t’i drejtojnë burime reale asaj,” tha Lauder. “Miratimi i kësaj deklarate nga Këshilli Europian demonstron se Gjermania në Këshillin e saj të presidencës së Bashkimit Europian, si dhe udhëheqja e BE si një e tërë, njohin rrezikun që krijojnë antisemitizmi dhe urrejtja – dhe kërcënimin për shoqërinë dhe sigurinë kur lihet e pa adresuar “.

 

Burimi: The Jerusalem Post

IZRAEL

Sakrifica e ushtarëve të Izraelit nuk do të harrohet

Secili nga burrat dhe gratë tona të guximshme kishte një familje, miq, shpresa dhe ëndrra që nuk do të realizohen…

SHQIPËRI

Canaj takon avokatin Bressel: Konsulencë ligjore izraelite për markat dhe pronësinë intelektuale në Shqipëri

Ambasadori i Shqipërisë në Izrael, Dr. Bardhyl Canaj u takua me avokatin e njohur izraelit, Dr. Eyal Bresel, themeluesin dhe…

KOSOVA

Ministrja e Jashtme e Kosovës, Donika Gërvalla: Ambasada në Jerusalem, punë e kryer!

Ministrja e Punëve të Jashtme e Kosovës, Donika Gërvalla: Nuk do t’i hymë aventurave diplomatike për të rikthyer në shqyrtim…

INTERVISTA

Ambasadori Gendler: Izraeli i gatshëm të ndihmojë Shqipërinë në procesin e vaksinimit

Në një intervistë për MCN, ambasadori Izraelit në Shqipëri Noah Gal Gendler u ndal edhe tek çështjet e politikës së…

MILIARDERËT

Themeluesit hebrenj të Google shtuan 14 miliardë dollarë në vetëm 24 orë

Larry Page dhe Sergey Brin, bashkëthemelues të Google, e bënë veten 14 miliard dollarë më të pasur në më pak…

Rezultati në pak sekonda, Izraeli zbulon testin e Covid përmes pështymës

Një test i pështymës i zhvilluar rishtazi nga qendra më e madhe mjekësore e Izraelit synon të përcaktojë në më…

SPYZONE

Shërbimet inteligjente perëndimore: Mossad pas sulmit në impiantin bërthamor të Iranit

Burimet e inteligjencës perëndimore i thanë medias hebraike se agjencia izraelite e spiunazhit përgjegjëse për ndërprerjen e energjisë në Natanz;…