Sfidat në parashikimin dhe zbulimin e sjelljes terroriste nga sistemet teknologjike

Terrorizmi ka qenë një sfidë e madhe ndërkombëtare në lidhje me botën që nga Revolucioni Francez e deri më tani. Gjatë viteve 1970, termi është bërë specifik për luftën terroriste kundër civilëve.


Nga Or Shalom

Terrorizmi ka qenë një sfidë e madhe ndërkombëtare në lidhje me botën që nga Revolucioni Francez e deri më tani. Gjatë viteve 1970, termi është bërë specifik për luftën terroriste kundër civilëve. Sulmet e 11 shtatorit kanë shënuar një ndryshim thelbësor si sulmin më të madh terrorist në histori.

Përdorimi i terrorizmit si një mjet për arritjen e qëllimeve politike mund të dëmtojë dhe kërcënojë qeveritë dhe demokracinë, por jo më pak se kaq, për të dëmtuar sigurinë e civilëve të pafajshëm. Për këtë arsye, qeveritë kanë investuar burime edhe në fushën e kërkimit dhe teknologjisë në mënyrë që të parashikojnë veprimet terroriste paraprakisht.

Terrorizmi bazohet në nocionin se akti terrorist do të operohet nga një person ose një grup, në një vend dhe kohë të supozuar të rastësishme. Sidoqoftë, është e rëndësishme të zhvillohen koncepte shkencore krahas aftësive teknologjike në mënyrë që të mundësohet parashikimi i veprimtarisë terroriste – përfshirë qarqet e saj të ndryshme.

Aftësitë e parashikimit bazohen, ndër të tjera, në modele matematikore, të tilla si HAWKES (Hawkes Alan) për parashikimin e tendencave kriminale dhe terroriste. Supozohet se, në mënyrë të ngjashme me tërmetet, ka shenja dhe lëvizje para, gjatë dhe pas incidentit. Incidenti qendror ka aktivitete dhe shenja të hershme dhe mund të ketë pasoja mbi incidentet që pasojnë. Kur ndodh një incident i caktuar, ekziston një probabilitet më i lartë i incidenteve të ngjashme për një kohë. Ndërsa gjithnjë e më shumë kohë kalon nga incidenti origjinal, probabiliteti për incidente shtesë bëhet më i ulët.

Ekzistojnë mjaft teknologji të dedikuara për mbledhjen e informacionit mbi qëllimet e terrorit dhe sulmet nga rrjeti i internetit. Këto procese bazohen në analizën e lidhjeve, artikujve të lajmeve dhe postimeve në mediat sociale, kontrollin e kryqëzuar të emrave në baza të të dhënave të ndryshme të terrorizmit dhe veprimtarisë shkatërruese armiqësore, etj. Këto aftësi varen nga niveli i bashkëpunimit midis shteteve, agjencive të inteligjencës dhe zbatimit organizatat, ndër faktorë të tjerë.

Analiza e meta të dhënave (informacion në lidhje me informacionin) është një aftësi tjetër që prodhon informacion shtesë nga informacioni përkatës. Kjo kompetencë ofron kryesisht një vështrim retrospektiv në rendin e incidenteve, lidhjet ndërmjet njësive, aktivitetet e mediave sociale, informacion në lidhje me transaksionet financiare (p.sh. blerja e pazakontë e biletave të fluturimit), modelet e udhëtimit, aktiviteti në internet, etj. Analiza e informacionit mund të sigurojë njohuri në lidhje me sekuenca e incidenteve, dhe – kur kërkohet – edhe për IP-të, numrat e telefonit, konkluzionin mbi palët kryesore të interesit dhe identifikuesit e tjerë. Sigurisht, integrimi dhe zbatimi i mjeteve të UA mund të ofrojë një analizë më efektive të informacionit të mbledhur nga rrjeti global.

Sidoqoftë, kjo është një detyrë komplekse, duke marrë parasysh që terroristët veprojnë në grupe të vogla, nëngrupe, dhe nganjëherë individualisht në rrugën e tyre drejt misionit dhe synimit të tyre. Kjo u siguron atyre ndarje të nivelit të lartë, duke përdorur mjete dhe maskim në mënyrë që të shmangin zbulimin edhe në internet. Udhëzimet e Sigurisë dhe Sigurisë për Muxhahedinët dhe Qelizat e Vogla të Vetmuar, të lëshuar nga ISIS në 2016, kishin për qëllim inkurajimin e individëve për të kryer sulme. Ai gjithashtu siguroi njohuri për masat e kujdesshme parandaluese në internet, si dhe në mjedisin fizik, ndërsa përmbahen nga sjelljet e dyshimta. Manuali siguroi udhëzime për përdorimin e një artikulli të mbuluar, përballimin e pikave të rastit të kontrollit të policisë gjatë rrugës, dhe mjetet dhe udhëzimet për shfletim anonim në internet dhe rrjetin e errët si pjesë e organizimit, mbledhjes dhe shkëmbimit të informacionit.

Për shkak të kompleksitetit të zbulimit të qëllimeve terroriste në internet, si dhe aspekteve të të drejtave ligjore, ka nevojë për të eksploruar aftësitë e zbulimit taktik, si një shtresë shtesë (dhe nganjëherë – kompensuese). Në disa raste, kërkohen zgjidhje të tilla në skenë.

Ekzistojnë mjaft zgjidhje të avancuara, të dedikuara, të tilla si sistemet biometrike, për zbulimin e të dyshuarve në bazë të nënshkrimeve zanore, duke kontrolluar tërthorazi imazhet e turmës së mbërritur të kryqëzuara me bazat e të dhënave të rrjetit. Ky aplikacion mund të jetë tërheqës në zona të tilla si një terminal aeroporti, salla hyrëse dhe zona të mbushura me njerëz në ambasada dhe konsullata, stacione treni, lokale teatri, qendra tregtare, etj. Këtu gjithashtu, përgjigja nuk është gjithmonë e përsosur për shkak të aspekteve ligjore, si dhe mundësia që sulmuesi aktual të mos ketë ndonjë nënshkrim në internet, ose ndonjë rekord të kaluar terrorist apo penal.

Prandaj, përdorimi dhe zbatimi i analizave inteligjente dhe aftësive të AI në kamera në arenën taktike kanë potencial të madh në shtresën përfundimtare para operacionit.

Vendosja e sistemeve paralajmëruese në këtë shtresë është jetike, duke marrë parasysh që terroristi ka vepruar në mënyrë anonime në një mënyrë të departamentuar deri në minutën e operacionit. Kjo është arsyeja pse mund të jetë mundësia e fundit për të ndaluar dhe parandaluar operacionin. Burimet, kostot e pajisjeve, dimensionet e magazinimit dhe aftësia për të nxjerrë Big Data nga sisteme të ndryshme mundësojnë, madje kërkojnë, zbatimin e aftësive në këtë arenë taktike.

Si rregull, përparësitë kryesore të AI burojnë nga fakti se ajo është më e zgjeruar sesa proceset dhe operacionet njerëzore, falë proceseve të të mësuarit dhe akomodimit, sensing dhe bashkëveprimit, planifikimit të procedurave dhe parametrave, autonomisë, krijimtarisë dhe nxjerrjes së njohuri dhe parashikim nga një gamë e gjerë e të dhënave dixhitale. Këto përparësi janë thelbësore në sferat e sigurisë pasi ato ofrojnë mundësi analize dhe optimizimi që nuk bazohen në subjektivitet dhe diskriminim (p.sh. etiketimi i njerëzve në bazë të racës, fesë).

Aftësia për të prodhuar, importuar dhe pasuruar bazën e të dhënave në modele të dyshuara sjelljeje mund të kontribuojë në përmirësimin e analizave dhe performancës. Kjo për faktin se personat tashmë në skenë natyrshëm prodhojnë modele fiziologjike dhe tregues të sjelljes që mund të analizohen dhe mësohen, dhe për këtë arsye mund të parashikojnë dhe zbulojnë sjellje dhe anomali të pazakontë.

Analizat e bazuara në kamera janë tashmë të disponueshme, duke paralajmëruar për tërheqjen e armëve për të qëlluar. Sistemi mund të mësohet për të renditur indekse shtesë. Sa më lartë të renditet sistemi – aq më konkret është kërcënimi. Sjelljet e dyshuara mund të përkufizohen si modele të ecjes së rëndë që maskojnë diçka ose mbajnë pajisje të rënda, enden përreth nga nervozizmi ose për të hartuar arenën, duke lënë një qese në arenë brenda një rreze prej 10 metrash, duke transferuar objekte, etj.

Në vitin 2016, ndodhi një shpërthim në një aeroplan që ngrihej nga një aeroport në Mogadishu, kryeqyteti i Somalisë. Imazhet e sigurisë treguan dy punonjës në pjesën e brendshme të aeroportit duke u transferuar te terroristi, Abdulahi Abdisalam Borle, laptopi i bllokuar nga plaçkat që përfundimisht shkaktoi shpërthimin. Ky është një shembull klasik i përkufizimit të analizave kamera kushtuar atribuimit ose transferimit të objektit midis dy personave në zona të paautorizuara që mund të kishin parandaluar këtë skenar të kërcënimit të brendshëm në aeroport.

Megjithëse ka shumë kërkime shkencore që po kryhen në një përpjekje për të përmirësuar aftësitë në këtë fushë, ekziston një potencial i mirëfilltë në vendosjen e analizave dhe AI ​​në sistemet teknologjike të sigurisë, si nga aspektet e pengimit të terrorit në arenën taktike ashtu edhe të kurs, potencial biznesi në fushat e HLS.


Or Shalomekspert i sigurisë kibernetik dhe konsulent i ministrive qeveritare dhe industrive të mbrojtjes. Ai ka një diplomë master, si dhe kualifikime civile dhe kombëtare në fushën e HLS dhe Sigurisë Kibernetike. Ai ka përvojë në sigurinë, inovacionin, planifikimin dhe karakterizimin e sistemeve teknologjike të sigurisë, HLS dhe gatishmërinë Kibernetike. Z. Shalom drejton qendrat e ekselencës dhe programeve të avancuara të trajnimit në Cyber ​​dhe HLS për organizata të ndryshme në sektorët civilë dhe të infrastrukturës.

Maccabi Tel Aviv ofron 1.5 mln euro Rey Manajn

Mediat katalanase bëjne me dije se në drejtim të Barcelonës ka mbërritur një ofertë nga klubi izraelit.

Izrael

Ndërsa kërkesa globale për mikroçipet rritet, gjigantët e teknologjisë i kanë sytë në Izrael

Google, Microsoft, Facebook, Intel dhe Nvidia po krijojnë ose zgjerojnë operacionet e tyre të dizajnit të çipit izraelit.

Shqipëri

Ambasadori Noah Gal Gendler: Universiteti “Luarasi”, model bashkëpunimi me kompani prestigjoze izraelite

Ambasadori Izraelit në Shqipëri, Noah Gal Gendler, vizitoi universitetin “Luarasi” në prag të 30-vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis…

Kosove

Ines Demiri uron Nora Gjakovën: Kosova, Republika e Medaljeve të Arta!

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, uroi kampionen olimpike, xhudisten Nora Gjakova, e cila fitoi “Medaljen e Artë” në…

OPED

Fuqia e jashtëzakonshme e ekonomisë izraelite!

Krijimi i tri zyrave të reja të investimeve në Izrael ilustron ndikimin që ka ekonomia izraelite - dhe veçanërisht sektori…

Bota

Këshilltarët e Sigurisë Kombëtare të SHBA-ve dhe Izraelit: Irani kërcënim për botën!

Këshilltari amerikan i Sigurisë Kombëtare, Jake Sullivan, u takua me këshilltarin e ardhshëm izraelit të Sigurisë Kombëtare, Eyal Hulata.

Spyzone

Ish-shefi i Mossad, Yossi Cohen: SoftBank beson shumë në teknologjinë e lartë izraelite!

Në fjalimin e tij të parë publik që kur u bë kreu i operacioneve të investimeve të SoftBank në Izrael,…