Ndërsa kërkesa globale për mikroçipet rritet, gjigantët e teknologjisë i kanë sytë në Izrael

Google, Microsoft, Facebook, Intel dhe Nvidia po krijojnë ose zgjerojnë operacionet e tyre të dizajnit të çipit izraelit.


Nga Shoshanna Solomon

Në mars, gjigandi amerikan i teknologjisë Google emëroi Uri Frank, një ish -ekzekutiv i Intel Corp., si zv.president i inxhinierisë për dizajnin e çipave të serverit dhe kreu i një ekipi në Izrael, duke dyfishuar kështu prodhimin e çipave me porosi për të rritur performancën e llogaritjes së tij sistemeve.

Google ka aktivitet R&D (Kërkim dhe Zhvillim) në Izrael që nga viti 2005, me ekipet në Haifa dhe Tel Aviv që merren me mësimin e makinerisë, inteligjencën artificiale, përpunimin e gjuhës natyrore dhe sfidat e perceptimit të makinerisë. Emërimi i Frank, megjithatë, shënoi përpjekjen e parë të Google Israel në hartimin dhe zhvillimin e çipave, për të cilat do të punësohen punonjës të rinj.

Larg IPO-ve të spërkatura, bashkimeve dhe daljeve të botës së teknologjisë izraelite, një revolucion i qetë po ndodh në terren në fushën jo shumë seksi të gjysmëpërçuesve.

Gjigantët shumëkombëshe si Google, Microsoft, Facebook, Intel dhe Nvidia po krijojnë ose zgjerojnë operacionet e tyre të dizajnit të çipave në Izrael – duke përforcuar pozicionin e vendit si kalic silikoni krahas statusit të tij si Startup Nation.

Lëvizja drejt Izraelit po nxitet nga një zhvendosje drejt dixhitalizimit e kombinuar me një mungesë globale të patate të skuqura që ndihen në industri, duke nxitur prodhuesit e çipave dhe firmat e teknologjisë të fillojnë të zhvillojnë gjysmëpërçuesit e tyre në mënyrë që ata të mund të zgjerojnë operacionet.

“Izraeli ka shumë përparësi me shumë përvojë dhe është në një vend shumë të mirë në këtë drejtim,” tha Eyal Waldman, themeluesi i Mellanox Technologies, i cili u ble nga prodhuesi amerikan i çipave Nvidia në vitin 2019 për 7 miliardë dollarë.

Ka miliarda patate të skuqura, të quajtura edhe gjysmëpërçues, të përdorura për gjithçka, nga telefonat dhe laptopët deri te makinat dhe llogaritjet cloud, duke i bërë ato motorin e industrisë së teknologjisë. Por prodhuesit nuk mund të bëjnë shumë pa një furnizim të qëndrueshëm të tyre.

“Patate të skuqura dhe gjysmëpërçuesit, janë për botën dixhitale ajo që është karburant për industrinë,” tha David Perlmutter, një ish-drejtues i lartë në Intel Corp. i cili gjatë karrierës së tij 34-vjeçare në gjigantin e teknologjisë amerikane ndihmoi në zhvillimin e disa prej produkteve kryesore të firmës, përfshirë arkitekturën e Intel Pentium Processor dhe Centrino Mobile Processor.

“Sot në makinën tuaj ka qindra patate të skuqura,” tha Perlmutter në një intervistë telefonike. “Prodhuesit e makinave po thonë se po e ulin prodhimin për shkak të mungesës së furnizimit me çipa. Dhjetë vjet më parë, mungesa e çipave nuk do të kishte ndikuar aq shumë në industri. Çdo gjë sot është rreth aftësisë së patate të skuqura. ”

Edhe para pandemisë, shumë firma teknologjike kishin filluar të hartonin dhe prodhonin patate të skuqura të tyre, në vend që të punonin nënkontraktorët si TSMC, Intel dhe Samsung. Çipet të bëra me porosi mund t’i shërbejnë më mirë produkteve të tyre të ndryshme ndërsa konkurrenca rritet. Çipet të bëra me porosi gjithashtu plotësojnë më mirë kërkesat komplekse të llogaritjeve të inteligjencës artificiale pasi ato trajtojnë algoritme të mësimit të makinerisë dhe përpunojnë imazhe.

“Kompleksiteti i secilit prej këtyre patate të skuqura u rrit në një mënyrë të paparë,” tha Perlmutter. “Kur u bashkova me Intel në 1980, numri i përbërësve, të quajtur transistorë, në çipin më të avancuar të procesorit ishte rreth 30,000-40,000. Sot ka 50 miliardë transistorë në një çip të përpunuar të avancuar. ”

Fuqia e Izraelit jo në prodhimin e çipet, por kryesisht në modelimin e tyre, tha ai. “Zhvillimi i kërkimit dhe zhvillimit të një çipi ka të ngjarë të jetë detyra më e komplikuar në botë. Niveli i kompleksitetit është i madh, dhe këto janë projekte të qindra njerëzve që përdorin mjete kompjuterike për t’i programuar ato dhe kompjuterë gjigantë për të bërë simulime. ”

Me çipet ju prekni pjesën e poshtme dhe nervat më të rëndësishme të botës dixhitale,” shtoi Perlmutter.

Kalimi në llogaritjen e bazuar në re dhe përdorimi i shtuar i inteligjencës artificiale po jep një shtytje të re në këtë fushë, pasi patate të skuqura të reja duhet të dizajnohen dhe zhvillohen për të përshpejtuar përpunimin e sasive të mëdha të të dhënave.

Trajnimi i inxhinierëve kërkon shumë vite, dhe edhe pasi të kenë marrë gradat e tyre, duhen vite derisa ata “të kuptojnë plotësisht kompleksitetin” e dizajnit të çipave, tha Perlmutter.

Gjigantët e teknologjisë e kuptojnë se të gjitha aktivitetet e tyre të Inteligjencës artificiale dhe cloud bazohen në patate të skuqura. Ata gjithashtu besojnë se “ata do të gjejnë talentin më të mirë në Izrael”, tha Perlmutter.

Përveç Google, disa firma të tjera të mëdha kanë bërë lëvizje drejt dhënies së një roli më të madh Izraelit në strategjinë e tyre të dizajnit të çipave.

Pat Gelsinger, CEO i sapo emëruar i Intel, tha gjatë një vizite në Izrael këtë vit se gjiganti i teknologjisë amerikane po zgjeron operacionet lokale, duke krijuar një kampus të ri prej 200 milion dollarësh në Izrael për të zhvilluar “patate të skuqura të së ardhmes” dhe do të jetë rekrutimin e 1.000 punonjësve të rinj në vend.

Nvidia, një prodhues kryesor i çipave në SHBA, tha në mars se planifikon të rekrutojë 600 inxhinierë në vend për të rritur aktivitetet e saj në Izrael, me fokus në inteligjencën artificiale.

Microsoft po rrit gjithashtu aktivitetet e tij të dizajnit të çipave në Izrael, dhe Facebook thuhet se po kërkon të krijojë një qendër R&D në Izrael duke u fokusuar në zhvillimin e patate të skuqura. Amazon në vitin 2015 bleu Annapurna Labs të Izraelit, e cila tani është njësia e çipave të firmës amerikane dhe është prapa shumë prej projekteve të saj më të përparuara të çipave me porosi.

“Ne kemi njohuri”

Deri në 1974, çipet ishin bërë vetëm në Silicon Valley të Kalifornisë, e cila mori emrin e saj nga materiali i përdorur për të bërë teknologjinë. Atë vit, Intel hapi një qendër kërkimi dhe zhvillimi në Izrael, pikërisht kur industria filloi të fillonte.

Disa nga përpunuesit më të shpejtë të Intel u zhvilluan nga ekipi i tij Haifa, i cili është qendra më e madhe e kërkimit dhe zhvillimit e firmës jashtë SHBA.

National Semiconductor, prodhuesi amerikan i çipave, AMD dhe Motorola të gjithë ndoqën udhëheqjen e Intel në krijimin e objekteve të dizajnit të çipave në Izrael, duke nxitur kalimin përfundimtar të Izraelit në Startup Nation.

Firmat teknologjike po zgjerojnë aktivitetet e tyre në Izrael sepse ata e dinë “i dinë aftësitë komplekse që ekzistojnë këtu në Izrael për të hartuar patate të skuqura komplekse”, tha Perlmutter.

Sipas të dhënave të përpiluara nga IVC Research Center, një firmë e të dhënave që ndjek industrinë vendore të teknologjisë së lartë, kishte gjithsej 37 firma shumëkombëshe që operonin në Izrael në segmentin e gjysmëpërçuesve në gjysmën e parë të 2021, me një numër të ngjashëm në 2020 dhe 33 në 2017.

Ndërsa kërkesa rritet për shpejtësi më të madhe, fuqi më të madhe të përpunimit dhe ruajtjes, ka sfida të mëdha teknologjike që duhet të zgjidhen, tha Waldman, themeluesi i Mellanox. “Ne kemi njohuri dhe aftësi dhe jemi ndër vendet më të përparuara në këtë fushë në botë.”

Qendrat e tjera të projektimit të gjysmëpërçuesve, përfshirë Evropën, e cila ka filluar të ngrihet, janë gjithashtu të mira në dizajnin e çipave, tha Perlmutter, por jo në nivelin e Izraelit. Kina dhe India “po afrohen,” tha ai. “Por Izraeli ka akoma përparësinë.”

“Vetëm maja e ajsbergut”

Microsoft punëson më shumë se 2,000 punëtorë në qendrën e saj të R&D në Herzliya dhe zhvillimi i brendshëm i patateve të skuqura shihet si një pjesë “e rëndësishme strategjike dhe domethënëse” e aktiviteteve të saj, tha Ohad Jassin, i cili menaxhon Azure Edge & Platform në Microsoft Israel R&D. Edhe kështu, tha ai, shumë prej patate të skuqura që firma amerikane përdor në produktet e saj ende vijnë nga partnerët e firmës, përfshirë Intel, ARM dhe AMD.

Çipet të dizajnuara nga ekipi izraelit i Microsoft -it përdoren për llogaritjen, pajisjet e përparuara dhe qendrat e të dhënave cloud, tha Jassin në një intervistë. “Ka përvojë këtu në Izrael, pasi është një veteran në këtë fushë, dhe ka talent që buron nga universitetet.”

Microsoft gjithashtu i sheh startupet izraelite që veprojnë në terren si objektiva të mundshëm investimi dhe blerjeje, tha ai.

Në nivel lokal, ka disa fillestarë gjysmëpërçues që zhvillojnë çipet, karta memorie dhe përpunues, dhe nuk është e pazakontë që kompanitë shumëkombëshe të blejnë kompani lokale ose të punojnë me to, pasi ato zgjerojnë aktivitetet e prodhimit të çipave këtu.

“Ekziston një ekosistem këtu që është shumë interesant, që mund të ndërveprojë me kompanitë më të mëdha,” tha Perlmutter. Ata investojnë në këto firma, ndonjëherë i blejnë ato, dhe inxhinierët “lëvizin nga një vend në tjetrin. Kjo është pjesë e ekosistemit teknologjik që është shumë e rëndësishme. ”

Firmat dhe korporatat e kapitalit sipërmarrës po shtyjnë më shumë fonde në sektorin e gjysmëpërçuesve, të cilëve për vite me radhë ata i mbyllën sytë, të joshur nga tërheqja më e lehtë e industrive të softuerit dhe aplikacioneve sociale. Ndërsa shuma e investuar në firmat izraelite është e zbehtë në krahasim me ato në SHBA, ekziston një trend i qartë.

Dalja më e madhe teknologjike e kombit ndonjëherë ishte shitja e 2017 e Mobileye, një prodhues i teknologjive dhe çipave të vetë-drejtuar, te gjiganti amerikan Intel për 15,3 miliardë dollarë.

Blerje të tjera të dukshme kanë qenë blerja e firmës amerikane KLA-Tencor të Orbotech për 3.4 miliardë dollarë në 2018. Në vitin 2019, prodhuesi i çipave Nvidia kapi Mellanox Technologies të Izraelit për rreth 7 miliardë dollarë. Intel gjithashtu bleu Habana Labs për 2 miliardë dollarë në vitin 2019.

“Gjashtë, shtatë vjet më parë ishte e vështirë të mblidheshin para për teknologjitë e çipave. Paratë e mëdha shkuan për zhvillimin e softuerit, sepse investimi në zhvillimin e çipave është një proces më i gjatë. Por e gjithë kjo ka ndryshuar me rritjen e AI dhe komunikimit të shpejtë të të dhënave, “tha Perlmutter. Edhe kështu, shtoi ai, numri i korporatave dhe firmave VC që investojnë në gjysmëpërçues është akoma shumë më i vogël se investimi i përgjithshëm në firmat e teknologjisë.

Në gjysmën e parë të vitit 2021, ndërmarrjet izraelite të gjysmëpërçuesve grumbulluan një total prej 588 milion dollarë, në 13 marrëveshje, 141 milion dollarë nga shuma e mbledhur në të gjithë vitin 2020 në 24 marrëveshje, sipas të dhënave të përpiluara nga IVC. Firmat izraelite të teknologjisë grumbulluan një dajak të madh 11.9 miliardë dollarë në gjysmën e parë të 2021.

“Ka një rilindje të sektorit dhe ka shumë para investitorësh që hyjnë në terren, përfshirë edhe në Izrael. Kjo po i jep një nxitje ekonomisë izraelite dhe gjithashtu ekosistemit fillestar, pasi do të çojë në dalje, “tha Perlmutter.

Numrat IVC tregojnë se në gjysmën e parë të vitit 2021 tre firma gjysmëpërçuese bënë marrëveshje për të mbledhur të paktën 100 milion dollarë. Kjo krahasohet me tre marrëveshje të tilla në të gjithë 2020 dhe zero në 2019.

Shumat e mbledhura për raund financimi janë gjithashtu shumë më të larta, me një mesatare prej 45 milionë dollarësh të mbledhura për raund në gjysmën e parë të vitit, krahasuar me një mesatare prej 30 milionë dollarësh në 2020, dhe një mesatare prej 15 milionë dollarësh për raund në 2019, kur kur 449 milion dollarë u mblodhën në 29 raunde financimi.

Ajo që kemi parë deri më tani, si në aspektin e financimit ashtu edhe në daljet, është “vetëm maja e ajsbergut”. tha Perlmutter.

“Në përgjithësi, në Izrael është një kohë shumë e mirë për inxhinierinë e silikonit harduerik,” tha Shlomit Weiss, i cili në fillim të këtij muaji u emërua bashkë-menaxher i grupit inxhinierik të dizajnit të Intel, ku ajo do të jetë përgjegjëse për të gjithë procesin e zhvillimit dhe projektimit të çipave. të gjigantit amerikan të teknologjisë, përfshirë për kompjuterët, laptopët dhe serverët.

Intel është investitori më aktiv në skenën kombëtare të gjysmëpërçuesve, sipas IVC, pasi ka kryer 15 investime në periudhën midis 2017 dhe gjysmës së parë të 2021.

Veprimi në Izrael “është i mirë për kompanitë, sepse ka inxhinierë shumë të mirë dhe novatorë” në vend, tha ajo në një intervistë të fundit. Isshtë gjithashtu e mirë për Izraelin pasi “ndihmon ekonominë dhe është gjithashtu e mirë për inxhinierët, pasi u jep atyre më shumë mundësi dhe më shumë konkurrencë”.

Kërkohen: Inxhinierë dhe fillestarë

Megjithatë, ka shumë sfida përpara, me ato kryesore që janë mungesa e inxhinierëve dhe programuesve dhe një rritje e madhe e pagave e shkaktuar nga konkurrenca midis shumëkombësheve dhe startup -eve vendorë për talente. Paga mesatare mujore për një inxhinier softuerësh në Tel Aviv është rreth 24,000 NIS (7,300 dollarë), kundrejt pagës mesatare prej 13,000 NIS (4,000 dollarë) për pjesën tjetër të ekonomisë.

Sipas të dhënave të përpiluara nga Autoriteti i Inovacionit i Izraelit dhe Start-Up Nation Central, industria teknologjike e Izraelit vuajti nga mungesa e rreth 13,000 punëtorëve të kualifikuar në fund të vitit 2020.

“Universitetet nuk po bëjnë mjaft inxhinierë dhe duhet të ketë një lëvizje strategjike të industrisë dhe qeverisë për të rritur numrin e inxhinierëve në një afat më të shkurtër dhe në një afat më të gjatë,” tha Perlmutter.

Një tendencë tjetër në zhvillim, e cila po ndihet edhe në pjesën tjetër të ekosistemit teknologjik të Izraelit, është një rënie e numrit të bizneseve të reja që krijohen, pasi sipërmarrësit e ardhshëm shmangin rrezikun e krijimit të firmave të tyre në favor të pagave të majme të ofruara nga shumëkombëshat vendas ose firmat e teknologjisë së njëbrirëshit të formuara kohët e fundit.

Sipas IVC, në gjysmën e parë të vitit nuk kishte startup të ri të krijuar në sektorin e gjysmëpërçuesve, në krahasim me tre të reja vitin e kaluar, dhe 12 në 2017.

“Ky është një rrezik i madh për rritjen e industrisë sonë,” tha Perlmutter. “Energjia e inovacionit duhet të vazhdojë. Një ekosistem pa startup të ri nuk është i shëndetshëm. ”

Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael, aktivitet unik te Muzeu Historik Kombëtar

Në ditën e pestë të tij, Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael solli një sërë aktivitetesh kulturologjike dhe veprash artistike të jashtëzakonshme te…

Izrael

Popullsia e Izraelit arrin në 9.4 milionë banorë

Popullsia e vendit u rrit me 1.6% gjatë vitit të kaluar, raporton Byroja Qendrore e Statistikave.

Shqipëri

Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael, aktivitet unik te Muzeu Historik Kombëtar

Në ditën e pestë të tij, Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael solli një sërë aktivitetesh kulturologjike dhe veprash artistike të jashtëzakonshme te…

Kosove

E dërguara e Kosovës në Izrael, Ines Demiri hedh sytë pas në “hapin e rëndësishëm dhe emocionues historik”

Një vit pas krijimit të marrëdhënieve zyrtare, Ines Demiri thotë se ambasada e saj synon "të thellojë bashkëpunimin dypalësh midis…

OPED

Kodi i Besës në shpëtimin e Hebrenjve dhe Kodi i Diplomacisë i “Festivalit Kulturor Shqipëri-Izrael”

Fjala e zv.ministres për Evropën dhe Punët e Jashtme e mbajtur në "Festivaliin Kulturor Shqipëri-Izrael”

Bota

Blinken: Sa më shumë vende arabe ta njohin Izraelin!

Sekretari i Shtetit në SHBA, Antony Blinken bëri thirrje që më shumë vende arabe ta njohin Izraelin.

Spyzone

Këto 5 Armë garantojnë sigurinë e Izraelit

Nga ushtarët te nëndetëset masive, Izraeli ka një forcë luftarake moderne.