Shndërrimi i nxehtësisë së “mbeturinave” industriale në energji elektrike të pastër

Një startup izraelit po zhvillon një mënyrë për ta kthyer atë nxehtësi në energji elektrike me emetim zero


Nga Ariel Grossman, NoCamels

Shumica e nxehtësisë në botë shkon dëm. Makineritë e rënda gjenerojnë nxehtësi, motorët e makinave gjenerojnë nxehtësi, kompjuterët gjenerojnë nxehtësi…

Një startup izraelit po zhvillon një mënyrë për ta kthyer atë nxehtësi në energji elektrike me emetim zero – duke përfituar si bizneset, ashtu edhe planetin.

Disa nga termocentralet më të mëdhenj kanë teknologjinë për të ripërdorur nxehtësinë e mbeturinave, por ato janë përjashtim dhe e bëjnë këtë në një shkallë të madhe. Për shumicën dërrmuese të fabrikave në botë nuk ka pasur asnjë mënyrë praktike dhe të përballueshme për ta bërë këtë, deri më tani.

Luminescent thotë se motori i tij i ngrohjes izotermale është i pari i këtij lloji. Ajo pretendon se mund të gjenerojë energji elektrike me emetim zero nga çdo burim nxehtësie – duke përfshirë nxehtësinë e mbeturinave – me efikasitet të dyfishtë dhe gjysmën e kostos së motorëve standardë të nxehtësisë.


Motorë të tjerë me nxehtësi përdorin një proces adiabatik, në të cilin nxehtësia e mbetur ftohet, duke shkaktuar zgjerimin e gazit – prandaj nevoja për motorë të mëdhenj me nxehtësi. Ata pastaj e ripërdorin atë si ujë për të fuqizuar procesin e tyre të prodhimit të energjisë.

Në të kundërt, Luminescent përdor një proces të lëngshëm, i cili përdor nxehtësinë e mbeturinave direkt për të rrotulluar turbinat dhe gjeneratorët e energjisë për të krijuar energji elektrike.

Procesi është i ngjashëm me ujin e gazuar dhe ka nevojë për një hapësirë jo më të madhe se dy kontejnerë transporti 40 ft.

Brenda motorit, një shkëmbyes nxehtësie ngroh lëngun brenda grykave dhe më pas injektohet me flluska ajri.

Flluskat nxehen dhe zgjerohen nën temperaturën dhe presionin e lartë, derisa përzierja të dalë nga grykat me një ritëm të shpejtë.

“Shtatëdhjetë për qind e energjisë në botë harxhohet si nxehtësi,” thotë Doron Tamir, bashkëthemelues dhe CEO.

“Është e pamundur t’i përdorësh të gjitha, por ke potencialin për të gjeneruar qindra gigavat si energji elektrike me emetim zero. Por pa një motor ngrohjeje të vogël, efikas dhe me kosto të ulët, është në të vërtetë e pamundur. Dhe ky është problemi që ne shpresojmë të zgjidhim.

“Me motorin tonë, ju mund të merrni çdo burim nxehtësie – dhe ta ktheni atë në energji.”

Ai thotë se nëse industritë në shkallë të vogël në të gjithë SHBA-në do të instalonin motorin e tij të ngrohjes, ato mund të gjeneronin 12 deri në 20 gigavat energji elektrike – më shumë se sa për të furnizuar të gjithë Izraelin.

Një gigavat i vetëm është energji e mjaftueshme për 750,000 shtëpi, kështu që 20 gigavat mund të fuqizojnë 150 milionë, pa pasur nevojë të përdorin më shumë burime qymyri, nafte ose gazi natyror. Rezervat e karburanteve fosile pritet të mbarojnë deri në fund të shekullit.

“Është një domosdoshmëri për të gjithë që të reduktojnë emetimet e karbonit,” thotë Tamir. “Imagjinoni që një kompani apo fabrikë e vetme ka nevojë për 10 megavat energji elektrike dhe ne mund të prodhojmë një megavat ose dy megavat energji elektrike me emetim zero për ta.

“Nëse ne gjenerojmë pak energji prej tyre, në fund të ditës atyre do t’u duhen vetëm tetë megavat, kështu që ne në fakt kemi reduktuar emetimet e tyre me 20 për qind.”

Çmimet e energjisë janë rritur që kur Rusia, furnizuesi kryesor i Evropës me gaz natyror, pushtoi Ukrainën. Në korrik, Rusia shkurtoi eksportet e gazit natyror, në atë që qeveria gjermane tha se ishte përpjekja e saj për të kundërpërgjigjur sanksionet perëndimore. Rritja e kërkesës për shkak të valëve të të nxehtit dhe ngrirjeve të dimrit në të gjithë kontinentin i ka bërë gjërat edhe më keq.

Zgjidhja e Luminescent mund të ndihmojë gjithashtu bizneset, veçanërisht në Evropë, që marrin “kredi karboni” vjetore që përfaqësojnë të drejtat e emetimit të barazvlefshëm me një ton dioksid karboni.

Ata që luftojnë për të ulur emetimet mund të blejnë kredi nga kompani me emetim të ulët, duke krijuar një nxitje për të reduktuar gjurmët e karbonit.

“Nëse kemi sukses, do të ishte vërtet një revolucion – sepse ka aplikime të pafundme për këtë lloj projekti”, thotë Tamir.

Një ilustrim i brendësisë së motorit të nxehtësisë së Luminescent. Me mirësjellje
Ai thotë se motori i ngrohjes izotermale mund të vendoset kudo – nga fabrikat dhe termocentralet, te qendrat e të dhënave dhe stacionet e kompresorëve. E tëra që klientët e tij duhet të bëjnë është të lidhin motorin e nxehtësisë së Luminescent me burimin e tyre të nxehtësisë.

“Nëse keni vetëm një sasi të vogël nxehtësie, nuk është ekonomike të prodhoni energji elektrike me emetim zero,” thotë ai.

“Pra, ajo që ndodh tani është se ju keni potencialin e qindra gigavateve të energjisë elektrike me emetim zero që tani thjesht shkon në atmosferë.”

Ambasadorja Peleg: Kryeministri David Ben-Gurion, një vizionar i madh!

Kryeministri i parë i shtetit hebre: "Në Izrael, për të qenë realist, duhet të besosh në mrekulli!"

Izrael

Presidenti Herzog: Izraeli i është mirënjohës popullit shqiptar!

Presidenti izraelit, Isaac Herzog, videomesazh Kuvendit ku shpreh mbështetjen ndaj Shqipërisë

Shqipëri

Kryerabini Yoel Kaplan: Lutem çdo ditë për Shqipërinë!

Gazeta “Izraeli Sot” zhvilloi një intervistë me kryerabinin Yoel Kaplan, në lidhje projektet e "Chabad Albania" në Shqipëri.

Kosove

Mevi Rafuna: “Love in time of Holocaust”, një histori dashurie mes shqiptarëve dhe hebrenjve

Një rrëfim dashurie mes një djali shqiptar me emrin Astrit dhe vajzës hebreje Ana, gjatë Luftës II Botërore.

OPED

“Israeli House Albania” i bëri një shërbim të jashtëzakonshëm Shqipërisë!

Për herë të parë një delegacion nga Shteti i Izraelit, i një niveli shumë të lartë erdhi në Shqipëri

Bota

Blinken dënon aktin terrorist palestinez pranë një sinagoge

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken mbërriti sot në Tel Aviv në një kohë kur dhuna mes Izraelit dhe palestinezëve…

Spyzone

Izraeli, fuqia e tetë më e madhe bërthamore në botë

Sipas raportit, kryesojnë Rusia dhe SHBA, të ndjekura nga Kina, Franca dhe Britania e Madhe.