Ing.Fjorald Saliko: BRENMILLER ENERGY, platforma izraelite për prodhimin dhe ruajtjen e energjisë elektrike nëpërmjet ujit

BRENMILLER ENERGY, eshte nje kompani izraelite e cila ka krijuar nje start-up ne funksion te energjise elektrike. Ky model i krijuar ben te kete efiçence ne shfrytezimin maksimal te energjise termike ne konvertimin ne energji elektrike ose me gjere.


Nga Ing.Fjorald Saliko

Energjetika ne Shqiperi po njeh nje tjeter rol ne fushen e paneleve diellore, e cila se fundmi po shtrihet gjeresisht ne sektorin e energjise elektrike.

Para disa kohesh eshte realizuar edhe nje normative per energjine e rinovueshme siç eshte edhe miratimi I ligjit per kete sektor, ligji  Nr.7/2017, per nxitjen e perdorimit te energjise nga burimet e rinovueshme. Ky ligj është përafruar pjesërisht me Direktivën 2009/28/KE të Parlamentit Europian dhe Këshillit, datë 23 prill 2009, “Për promovimin e përdorimit të energjisë nga burimet e rinovueshme, si dhe ndryshimin dhe shfuqizimin e direktivave 2001/77/KE dhe 2003/30/KE”, të ndryshuar”, Numri CELEX: 32009L0028, Fletorja Zyrtare e Bashkimit Europian, Seria L, nr. 140, datë 5.6.2009, faqe 16-62.

Ne saj te energjise diellore te pashtershme aplikimi ne Shqiperi I ketyre burimeve inovative dhe te perparuara do e bente mungesen e energjise elektrike diçka inekzistente dhe do I perkiste te shkuares.

Shpresoj te kete edhe ndermarrje te cilat te ndermarrin hapa cilesor ne shtimin e kesaj energjie ne tregun Energjetik Shqiptar. Ku do te veçoja parkun eolik qe eshte ndertuar kohet e fundit ne Ulqin me 46MW dhe 23 turbina ere, shume prane brigjeve te Shkodres. Çka ben nje vlere te shtuar edhe per ne anen tone e cila nese realizohet do te kemi edhe me teper energji ne Sistemin Energjetik Shqiptar.

Dielli, era dhe uji jane te pambarimta e duhet te trajtohen si resurse respektive ne dobi te energjise elektrike duke reduktuar ose ulur ne menyre te ndjeshme ndotjen nese ka, qe ne shumicen e rasteve kjo cilesohet si Clean Energy (Energji e Paster).

Do te veçoja nje sektor energjetik ate te prodhimit te energjise elektrike nga panelet fotovoltaike.

Disa firma te sektorit te energjise elektrike ne Izrael kane krijuar start-up per menaxhimin sa me efikas te energjise elektrike dhe shfrytezim maksimal dhe zero impakt ne mjedis per ndotje.

Nder to eshte edhe Kompania Izraelite BRENMILLER ENERGY, e cila ka shpikur nje start-up per prodhimin dhe ruajtjen e energjise elektrike nepermjet ujit. Konvertimi ne kete njesi e ujit nepermjet elementeve perberes te kesaj platforme, shkemben nxehtesi, magazimin te nxehtesise (termik) si dhe gjenerator i avullit.

Me poshte eshte ilustruar edhe skema e funksionimit te kesaj platforme start-up e krijuar ne Izrael dhe e perzgjedhur Top 12 start-up me te mira Izraelite. Eshte renditur e 10-ta por ajo çka me beri pershtypje eshte renduktimi per humbje te energjise dhe shfrytezim maksimal I ujit te ngrohte. Bashkangjitja e kesaj platforme ne panelet fotovoltaike sjell nje rritje efektive te perftimit se energjise elektrike nga keto platform ate ndertuara te cilat shfrytezojne ujin e ngrohte dhe japin akses ne shume fusha te tjera.

BRENMILLER ENERGY

https://www.bren-energy.com/technology/

BRENMILLER ENERGY, eshte nje kompani izraelite e cila ka krijuar nje start-up ne funksion te energjise elektrike. Ky model i krijuar ben te kete efiçence ne shfrytezimin maksimal te energjise termike ne konvertimin ne energji elektrike ose me gjere.

 

Pastër, me kosto të ulët dhe magazimin i padëmtueshëm

 

bGen është një njësi e magazinimit të energjisë termike të patentuar bazuar në shkëmbinj të grimcuar që kombinon tre elementë:

  • Shkëmbyesi i nxehtësisë, (2) magazinimi termik dhe (3) gjeneratori i avullit.

bGen është një zgjidhje shumë me kosto efektive për 3+ orë magazinimi. Kostoja e ulët e njësisë, pak mirëmbajtje, pa shtim për 30 vjet, drejton koston e niveluar të energjisë (LCOE) me një çmim rekord të ulët.

bGen mund të marrë ngrohje nga burime të ndryshme, të tilla si nxehtësia e mbetur nga gjeneratorët e energjisë, nxehtësia diellore nga tubat e kolektorëve, djegia e projektuar, burimet e biogazit ose gjeneratorë të tjerë të nxehtësisë. Në varësi të aplikimit, prodhimi ndryshon midis avullit të qëndrueshëm të mbinxehur për prodhimin e energjisë elektrike, avullit të ngopur për industri, ujë të nxehtë ose të ftohtë për kontrollin e klimës C & I.

 

Teknologjia e Brenmiller Energy u njoh si novatore nga BE dhe ka marrë vulën e shkëlqyeshme të BE-së nën programin H2020.

***

Faqet ku jane marre te dhenat respektive :

 https://www.energystartups.org/country/Israel/

https://www.bren-energy.com/technology/

Shpëtimi i hebrenjve, Shqipëria shpallet “Shtëpi e Jetës”

Fondacioni Ndërkombëtar “Raoul Wallenberg” përuron në Tiranë pllakatin në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës

IZRAEL

Me 90% të votave, “Blu dhe Bardhë” kryeson ndaj Likud 32-31

Blloku i majtë kryeson ndaj atij të djathtë 56-55. Partia e Liberman vendos për fatin e qeverisë së re

SHQIPËRI

Meta pret ambasadorin Gendler: Izraeli, një shembull i shkëlqyer për Shqipërinë

Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Ilir Meta, priti sot në një takim Ambasadorin e ri të Shtetit të Izraelit në…

KOSOVA

Dr. Mojmir Kallus: Hapja e ambasadës së ICEJ në Prishtinë e lidh më shumë Kosovën me Izraelin

Vizitë e suksesshme në Kosovë e Zëvendëspresidentit të Ambasadës Ndërkombëtare së Krishterë të Jeruzalemit (ICEJ). Plane për një sinagoge të…

INTERVISTA

Boaz Rodkin: Ja çfarë i kam thënë për Shqipërinë ambasadorit të ri, Noah Gal Gendler

Me rastin e përfundimit të detyrës, ambasadori i Izraelit në Shqipëri, Z. Boaz Rodkin, dha një intervistë për gazetën online…

MILIARDERËT

Roman Abramovich blen shtëpi 63 milionë dollarë në Izrael

Miliarderi ruso-izraelit, Roman Abramovich, është i vendosur të blejë një shtëpi në Herzliya për 63 milionë dollarë nga menaxherja e…

SPYZONE

Israel Aerospace nënshkruan kontratë 50 milionë dollarë me Marinën Indiane

Marrëveshja përfshin një gamë të mirëmbajtjes dhe shërbime të tjera për nën-sistemet e raketave ajrore të mesme tokë-ajër të Israel…