Njësitë e forcave speciale, si i përgatit Izraeli ushtarët elitarë

Forca e Mbrojtjes e Izraelit përfshin katër njësi speciale të forcave speciale: Sayeret Matkal, njësia e zbulimit të thellë dhe kundër-terrorizmit; njësia komando detare Shayetet 13; njësia e komandës së forcave ajrore Shaldag; dhe Njësia 669, njësia e kërkimit, shpëtimit dhe ekstraktimit. – Nga Ran Puni, gazeta “Israel Hayom”.


Nga Ran Puni, Israel Hayom

“Ju e gjeni veten duke qëndruar vetëm disa metra larg nga objektivi juaj dhe befas, gjithçka që mund të shihni është ajo që është përpara jush. Të gjitha shqisat tuaja bëhen të përqendruara në një gjë. Është një lloj vizioni tunel, përqendrimi total dhe të gjitha ju duhet të bëni është të tërhiqni armën tuaj dhe të tërhiqni këmbëzën, kështu “M., një luftëtar i forcave speciale me IDF përshkruan fokusin absolut të kërkuar kur shikoni armikun drejt në sy.

Edhe gabimi më i vogël në llojin e misionit që kryejnë M. dhe shokët e tij mund të përcaktojë çmimin përfundimtar, kjo është arsyeja pse anëtarët e njësive të forcave speciale të IDF i nënshtrohen një serie rraskapitëse të vlerësimeve fizike dhe psikologjike para se të zgjidhen për rolet e tyre.

Forca e Mbrojtjes e Izraelit përfshin katër njësi speciale të forcave speciale: Sayeret Matkal, njësia e zbulimit të thellë dhe kundër-terrorizmit; njësia komando detare Shayetet 13; njësia e komandës së forcave ajrore Shaldag; dhe Njësia 669, njësia e kërkimit, shpëtimit dhe ekstraktimit.

Disa njësi speciale të forcave tokësore veprojnë përkrah këtyre katër, përkatësisht, Duvdevan, e cila është e specializuar në operacionet e fshehta të luftës urbane; Maglan, e cila është e specializuar në operacione thellë pas linjave të armikut; Egoz, misionet e të cilit përfshijnë luftë kundër guerile; Rimon, misioni i të cilit është lufta në shkretëtirë; dhe Shayetet 7, flota e nëndetëseve të marinës.

Në pjesën më të madhe, forcat speciale të IDF veprojnë si pjesë e “fushatës midis luftërave”, një koncept strategjik që përfshin një mori përpjekjesh të fshehta dhe të inteligjencës ushtarake dhe inteligjencës që kërkojnë të parandalojnë shtetet armike dhe organizatat terroriste të bëhen më të forta dhe duke prishur aktivitetin e tyre fyes.

Shumica e operacioneve të njësive janë të fshehta dhe publiku mbetet i pavëmendshëm për specifikat e tyre. Për më tepër, duke pasur parasysh karakterin unik të personelit të tyre dhe natyrën e pazakontë të misioneve të tyre, ndonjëherë duket sikur këto njësi hiqen nga forcat e rregullta të IDF.

Duke pasur parasysh natyrën e ndjeshme të operacioneve të tyre, identiteti i anëtarëve të njësive të forcave speciale të IDF është gjithashtu një sekret i mbrojtur nga afër. Por çfarë është ajo që i bën ata vullnetarë për një shërbim kaq të rrezikshëm, i cili herë pas here i vendos ato në situata ekstreme që kërkojnë të arrijnë të pamundurën?

Përgatitja e një luftëtari elitar

“Njësitë e forcave speciale të IDF janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra,” shpjegon koloneli Dr Ariel Ben-Yehuda, kreu i Divizionit të Shëndetit Mendor të Korpusit Mjekësor të IDF.

“Një komandant i ndërmarrjes në njërën prej njësive elitare ka nevojë për një grup aftësish të ndryshme sesa, për shembull, një anëtar i njësisë së depozitimit të bombës ushtarake. Njerëz të ndryshëm kërkojnë role të ndryshme, dhe forcat speciale kanë një larmi të madhe të misioneve, kështu që ndërsa ato janë një prerje mbi pjesën tjetër, me përjashtim të motivimit të lartë, këmbënguljes dhe ndjenjës së fortë të afrimitetit me misionin në fjalë, nuk mund të thuash që të gjithë janë prerë nga e njëjta pëlhurë.”

Ben-Yehuda, një psikiatër ekspert dhe një ish-mjek me Duvdevan, thotë se anëtarët e njësisë së luftës urbane posedojnë aftësi shumë personale dhe profesionale, “por mbi të gjitha, ata shfaqin aftësinë për t’u përshtatur lehtësisht në situata të ndryshme, gjë që është thelbësore në linjat e tyre e punës”.

Një mënyrë e mirë për të hedhur një vështrim në atë që i bën këta luftëtarë elitë të shikojnë është të shikoni forcat kryesore operacionale speciale të Marinës amerikane, për Detin, Ajrin dhe Tokën (Sea, Air, and Land – SEAL), e cila vlerësohet si njësia më e mirë komanduese në botë.

Me një listë të gjatë të misioneve të suksesshme nën rripin e saj, nuk është çudi që njësia SEAL Team Six u zgjodh për të udhëhequr Operacionin Neptun Spear – kjo çoi në eliminimin e vitit 2011 të Osama bin Laden, themeluesit të grupit islamik terrorist al-Kaida, të cilët kryen sulmet e 11 shtatorit në Shtetet e Bashkuara.

Studiuesit në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore, Maryland, të cilët u bashkuan me një psikolog klinik të Marinës SEALs, kanë identifikuar disa tipare të zakonshme në mesin e anëtarëve të saj, kryesori ndër ta është aftësia mendore, që do të thotë aftësia për të përballuar dhe përshtatur stresit dhe situatave të krizës.

Studimi, i kryer midis 139 SEALs Navy të moshave 20 deri në 45, zbuloi se sa më me përvojë të komandove, aq më të ndërgjegjshëm, punëtorë, të përgjegjshëm dhe të orientuar ishin nga misioni. Ata gjithashtu u zbuluan se ishin më pak nervozë dhe më pak ekstrovertë në sjelljen e tyre, por më shumë shëmtuar, cinikë dhe gërryes shoqërorë në rrethana të caktuara.

Publiku rrallë herë dëgjon për operacionet që përfshijnë forcat speciale Duke pasur parasysh kërkesat që këto njësi paraqesin, “një luftëtar i forcave speciale që nuk ka një pamje pozitive për jetën në përgjithësi dhe për misionin në veçanti, dhe që nuk mund të mendojë jashtë kutisë në kushte stresuese, nuk ka shumë të ngjarë ta bëjë atë”, – i tha një oficer i lartë i forcave speciale gazetës “Israel Hayom”.

Ben-Yehuda pajtohet, duke shtuar: “Fryma e ekipit dhe rezistenca është gjëja më e fortë që ata kanë. Në njësitë e forcave speciale, ekipi është pjesa më e vogël dhe më kohezive, një familje që nxitet gjatë gjithë shërbimit, gjatë stërvitjes dhe më pas.”

Pjesa më e madhe e kësaj rezistence qëndron në teorinë e “privatit si një trateg”.

 

“Ky lloj luftëtari mund të marrë një vendim që ka implikime strategjike, ndonjëherë në kohë reale dhe në rrethana stresuese, për shkak të kompleksitetit të situatës dhe cilësisë së objektivave,” shpjegon Ben-Yehuda. “Njësitë e forcave speciale trainojnë luftëtarët e tyre për të marrë vendime të tilla, të cilat nga ana e tyre zhvillojnë aftësitë e individit.”

Kapiteni A., një ish-luftëtar i njësisë Duvdevan, i cili aktualisht shërben si oficer i shëndetit mendor me Brigadën Komando, kontigjenti nën të cilin veprojnë Maglan, Duvdevan, Egoz, dhe Rimon, vuri në dukje se “ky është një aftësi e rëndësishme që luftëtarët të kenë. Ne e shqyrtojmë atë në trajnime për specialitete të ndryshme të luftës, pasi ajo ndihmon luftëtarët të merren me situata komplekse”.

Aftësia për të “fluturuar vetëm”, ​​për të thënë kështu, është dyfish e rëndësishme kur bëhet fjalë për misione të ajrit, siç është rasti për Njësinë 669, e cila udhëheq të gjitha misionet e kërkimit, shpëtimit dhe nxjerrjes nga ajri.

“Trajtimi i ngjarjeve dhe situatave të papritura është në zemër të operacioneve tona dhe luftëtarët tanë duhet të gjejnë diçka për t’i bazuar ato në mes të gjithë pasigurisë,” shpjegon Kapiteni D. i Njësisë 669.

“Ekziston një ndryshim i jashtëzakonshëm midis një operacioni që luftëtarët e dinë se pritet të përfundojë në një pikë të caktuar dhe atë në të cilën nuk keni asnjë informacion – a do të zhvillohet, kur dhe për sa kohë. Njësia 669 merret me një grup të gjerë skenarësh, si ujë, punë me litar, duke punuar me helikopterë dhe luftë ”, vazhdoi ai. “Ne mund të kryejmë një ekstraktim civil, siç është incidenti në lumin Tzafit, pa asnjë aspekt ushtarak në të, dhe pastaj të kthehemi dhe të nxjerrim trupa nën zjarrin e armikut. Për këtë arsye, luftëtarët tanë duhet të kenë një grup të gjerë aftësish dhe aftësia për t’u përshtatur me kushte të pasigurta, të cilat janë tipare të cilat ne i thithim gjatë stërvitjes së tyre”.

Psikika njerëzore nuk është një tifoz i pasigurisë, “kjo është arsyeja pse procesi i përzgjedhjes dhe trajnimit është i gjatë, siç është edhe procesi i përgatitjes për misione specifike,” tha Ben-Yehuda. “Vlera e përgatitjeve të gjera qëndron në faktin se ato promovojnë mirëqenien mendore dhe qëndrueshmërinë mendore të luftëtarëve elitarë, gjë që gjithashtu ndihmon në parandalimin e një numri të çështjeve të tjera.”

Faktor X

Rezistenca mendore e luftëtarëve është po aq kritike, nëse jo më shumë, kur bëhet fjalë për instrumentin më të shtrenjtë të luftës të ushtrisë – flotën e nëndetëseve.

Anëtarët e flotës sënëndetëseve izraelite përballen me një sfidë unike: jo vetëm që kërkohet të shërbejnë në një mjedis të mbyllur, ata e bëjnë këtë larg kufijve të Izraelit, ku duhet të mbledhin inteligjencë jetësore, të ndihmojnë forcat e tjera dhe nëse ka nevojë, të kryejnë manovra sulmuese.

“Aspekti shoqëror është shumë i rëndësishëm për ne. Ne dëshirojmë që anëtarët e ekipit të kenë aftësi të qëndrueshme mendore, besueshmëri dhe precizitet,” shpjegon Major D., një mjek në Shayetet 7.

Ne po përgatitemi vazhdimisht për skenarë të pasigurisë, madje edhe në trajnimet tona mjekësore. Ju nuk mësoni vetëm se si të kryeni një detyrë në një mënyrë rutinore; vazhdimisht kërkoni kënde të tjera.”

Aspektet unike të shërbimit nëndetëse e bëjnë punën më ekipore edhe më të rëndësishme, tha D., duke theksuar se skuadrat nëndetëse “formojnë miqësi dramatike. Fakti që një luftëtar jeton në një hapësirë ​​të vogël me të njëjtin grup njerëzish për një periudhë të gjatë kohore dhe nën stresues kushtet janë një gjë shumë e veçantë “.

Një studim i fundit nga Profesori Shaul Kimhi, nga Kolegji Akademik dhe Teknologjik i Tel-Hai, u përpoq të tregojë se si luftëtarët përballen me kushtet ekstreme të paraqitura nga shërbimi nëndetëse. Ajo zbuloi se, për shembull, ekuipazhet e nëndetëseve karakterizohen nga të menduarit pozitiv, optimizmi dhe një sens humori, si dhe me një shkallë të caktuar cinizmi, i cili duket se është i nevojshëm për të ruajtur mendjemprehtësinë e tyre në kushte ekstreme.

Studimi zbuloi gjithashtu se ekuipazhet e nëndetëseve nxiten nga një ndjenjë e përkushtimit ndaj misionit të tyre, standardeve të larta dhe disiplinës, dhe se dinamika sociale në nëndetëse karakterizohet nga dëshira për të shmangur konfliktet dhe për të mbajtur një atmosferë pozitive, si dhe kohezionin shoqëror në një përpjekje për t’u marrë me të qenit larg familjes dhe miqve të tyre për periudha të gjata kohe.

Studimi zbuloi gjithashtu se ekuipazhet e perceptojnë nëndetësen si një vend të rrezikshëm, por arrijnë të zvogëlojnë ndjenjën e rrezikut duke zhvilluar besim në aftësitë teknologjike të anijes, si dhe në aftësinë e tyre për të kontrolluar rreziqet e mundshme.

“Forca mendore zhvillohet në mënyrë proaktive dhe buron nga një ndjenjë e thellë e kompetencës,” shpjegon një psikolog i sjelljes ushtarake, “dhe kjo forcë mendore është ndoshta faktori X – aftësia për të funksionuar në mënyrë optimale dhe për të përfunduar misionin, pavarësisht se çfarë po ndodh përreth jush – që përcakton më të mirën nga më të mirët, nga të gjithë të tjerët”.

Përmirsimi i rezistencës mendore të luftëtarëve është punë e një dege relativisht të re në IDF, e krijuar në fund të vitit 2017. Dega Fitnessit Mendor synon, si tregues dhe nga emri i saj, synon t’i bëjë ushtarët më emocionalisht të imunizuar ndaj sindromave ekstreme të lidhura me stresin, si post-traumatik çrregullimi i stresit, duke përdorur një bateri të veçantë të ushtrimeve të rezistencës mendore që janë përshtatur në mënyrë unike për çdo njësi.

“Ekzistojnë shumë lloje të presioneve dhe ekziston një metodë shkencore për të vlerësuar rrjedhën e saktë të veprimit për t’u marrë me secilën. Ata faktor kyç këtu është ekspozimi gradual: forca mendore duhet të nxitet gradualisht, përndryshe, ju mund të shkaktoni dëme. Nuk është për asgjë që pjesa më e rraskapitur e stërvitjes, siç është stërvitja e ushtarëve çfarë të bëjnë në rast se kapen nga armiku, mbahet në fund të procesit të stërvitjes ”, tha Majori A.

Sipas Ben-Yehuda, ky lloj trajnimi special është vërtetuar se nxit norma më të ulëta të PTSD në mesin e anëtarëve të forcave speciale, “por megjithë stërvitjen e tyre dhe njësitë shumë kohezive në të cilat ata shërbejnë, duhet të kujtojmë se askush nuk është imun ndaj betejës lodhje, madje as luftëtarët më të mirë në botë ”

Marrë nga gazeta izraelite Israel Hayom

 

 

Ines Demiri uron Distria Krasniqin: Shteti më i ri europian, me kampione olimpike!

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, uroi kampionen olimpike, xhudisten Distria Krasniqi, e cila fitoi “Medaljen e Artë” në…

Izrael

Lapid takon Stoltenberg: Izraeli është një partner i rëndësishëm i NATO-s!

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, takim me Yair Lapid, Ministër i Punëve të Jashtme të Izraelit

Shqipëri

Ambasadori Dashnor Dervishi: Si u vendosën marrëdhëniet me Izraelin në 1991

Një nga diplomatët më të njohur të shërbimit tonë të Shqipërisë, Dashnor Dervishi, në librin e tij me kujtime sjell…

Kosove

Ines Demiri uron Distria Krasniqin: Shteti më i ri europian, me kampione olimpike!

Ambasadorja e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, uroi kampionen olimpike, xhudisten Distria Krasniqi, e cila fitoi “Medaljen e Artë” në…

OPED

Isaac Herzog, shqiptarët kanë një mik të madh në “Shtëpinë e Bardhë” të Izraelit

Presidenti i 11-të i Izraelit ka shprehur dëshirën që të bëhet i pari që do të vizitojë Shqipërinë.

Bota

Biden uron Bennett: SHBA dhe Izraeli miq të përjetshëm!

Presidenti i SHBA-ve, Joe Biden, përgëzon Kryeministrin Naftali Bennett dhe thotë se ai mezi pret që të punojë me të.

Spyzone

Bennett zgjedh ish-zyrtarin e lartë të Mossad, si këshilltarin e tij të ri të Sigurisë Kombëtare

Eyal Hulata, 45 vjeç, kaloi 23 vjet në agjencinë e spiunimit; Kryeministri vlerëson ‘përvojën, performancën dhe kuptimin e tij të…