Lidhja e Izraelit me Kosovën zhvillim pozitiv në Ballkan

1 shkurt 2021, shënon nënshkrimin e marrëdhënieve zyrtare diplomatike midis Izraelit dhe Kosovës


Nga Carrie Hart, The Times of Israel

1 shkurt 2021 shënon nënshkrimin e marrëdhënieve zyrtare diplomatike midis Izraelit dhe Kosovës, duke u zhvilluar në Zoom, për shkak të anulimit të takimit në Izrael për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Ministri i Jashtëm izraelit,Gabi Ashkenazi dhe ministrja e Jashtme e Kosovës, Meliza Haradinaj, nënshkruan dokumentet nga ministritë e tyre përkatëse të jashtme. Të katër dokumentet u përgatitën në anglisht, hebraisht, shqip dhe serbisht. Ata u skanuan dhe shkëmbyen, u nënshkruan dhe ratifikuan, në një procedurë ligjore të paparë në platformën e zmadhimit. Një pllakë, që simbolizon ambasadën e ardhshme të Kosovës në Jeruzalem, u zbulua.

Në ceremoni, Ashkenazi foli për vendosjen e marrëdhënieve midis Izraelit dhe Kosovës si një hap i rëndësishëm dhe emocionues historik; një aleancë midis popujve dhe kulturave; duke pasqyruar shumë ndryshime që rajoni ka përjetuar muajt e fundit. “Sot, Kosova zyrtarisht është bashkuar në rrethin e vendeve që përpiqen për paqe dhe stabilitet dhe ka njohur Izraelin dhe kryeqytetin e tij, Jeruzalemin.”

Sipas Ministrit të Jashtëm të Kosovës Haradinaj, Izraeli dhe Kosova, “mbajnë të njëjtat vlera të demokracisë dhe lirisë që do të jenë themeli për partneritetin tonë dinamik, të përkushtuar për të promovuar paqen dhe marrëdhëniet e mira me të gjitha vendet e botës”.

Ngarkesa për Punët e Kosovës në Izrael, Ines Demiri, i foli këtij shkrimtari për fushat ku të dy vendet do të kërkojnë të shprehin partneritetin e tyre unik. “Një nga përparësitë kryesore të Kosovës është ekonomia. Ne po shohim përpara për një bashkëpunim të ngushtë në projekte të ndryshme ekonomike në fusha të tilla si shëndetësia, mjekësia, bujqësia, arsimi, kultura dhe turizmi. Ekziston një potencial i madh për lidhje dhe ndërveprime njerëz me njerëz. Ekonomia është e para dhe kryesore që Kosova dhe Izraeli synojnë të thellojnë në bashkëpunimin e tyre.”

Demiri përmendi Izraelin si një Komb Start-Up që ka tërhequr vende nga e gjithë bota. “Ne e shohim Kosovën si një Komb i ri Start-Up. Ka potencial të madh. Ne kemi një brez të ri shumë të talentuar këtu nën moshën 35 vjeç; një popullsi e re. Të gjithë janë të arsimuar mirë. Ata janë të etur të ndajnë idetë dhe ekspertizën e tyre; tregojnë risitë e tyre; dhe mësoni nga Izraeli gjithashtu. Inovacioni dhe teknologjia (IT) do të jenë një nga temat kryesore të bashkëpunimit. ”

Një zonë me rëndësi të madhe për shtetin e Izraelit u përmend nga Demiri dhe Ambasadori Dan Oryan, Drejtor i Departamentit të Ballkanit në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Izraelit. Kosova ka rënë dakord të ndihmojë familjet e viktimave hebreje nga Kosova gjatë Luftës së Dytë Botërore. Do të ketë rikthim të pronave hebreje që u konfiskuan nga nazistët; gjithashtu pastrimin dhe restaurimin e varrezave hebraike.

Përfshirë në planet e qeverisë së Kosovës do të jetë ndërtimi i një qendre kulturore hebraike dhe sinagoga në qytetin historik të Prizrenit. Demiri përmendi mundësinë e zhvillimit edhe të verës së parë hebre hebre të Kosovës!

Kosova gjithashtu ka miratuar përkufizimin punues të IHRA-së mbi antisemitizmin. Disa vjet më parë, Kosova dërgoi një delegacion të profesorëve të tyre kryesorë në Yad Vashem për të mësuar se si t’u mësojnë fëmijëve arsimimin e Holokaustit. Profesorët kanë një interes të madh për të punuar në këtë çështje, duke përfshirë zbatimin e historisë së Holokaustit në librat shkollorë të Kosovës.

Nënshkrimi zyrtar i marrëveshjeve midis Izraelit dhe Kosovës në zoom në 1 shkurt, përfshin njohjen e Izraelit nga Kosova dhe marrëveshjen e saj për krijimin e një ambasade në Jeruzalem. Ky është i paprecedent, meqë është vendi i parë evropian me shumicë myslimane që e bën këtë. Në fund të tremujorit të katërt të këtij viti, planifikohet të zhvillohet ceremonia fizike e hapjes së ambasadës së Kosovës në Jeruzalem.

Këto marrëdhënie diplomatike në zhvillim ndjekin një ceremoni të Shtëpisë së Bardhë në 24 Shtator, 2020, kur Presidenti i atëhershëm i SHBA Donald Trump prezantoi Marrëveshjen e Uashingtonit. Ishte një marrëveshje që inkurajoi bashkëpunimin më të ngushtë financiar midis Kosovës dhe Serbisë – dy vende që kanë pasur dallimet e tyre. Për të ëmbëlsuar marrëveshjen, Trump ofroi ndihmën ekonomike të Amerikës, duke përfshirë hapjen e një zyre në Beograd. Në atë kohë, Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe Kryeministri i Kosovës Avdullah Hoti u sfiduan të angazhoheshin në lidhje normale ekonomike midis vendeve të tyre.

Pjesë e asaj marrëveshje Trump ishin edhe ndërveprimet më të ngushta diplomatike dhe ekonomike me Izraelin. Ministria e Jashtme e Izraelit shpreson që Prishtina dhe Beogradi do të vazhdojnë të veprojnë në paqe, ndërsa punojnë kundër grupeve ekstremiste të angazhuara në veprimtari radikale terroriste islamike – si Hezbollah. Të dy organizatat politike dhe ushtarake të Hezbollahut tani janë ndaluar nga Kosova dhe Serbia.

Qeveria izraelite e konsideron Marrëveshjen e Uashingtonit si një arritje të madhe për administratën amerikane. Ashkenazi e komentoi këtë në ceremoninë e 1 shkurtit ku Zëvendës Ndihmës Sekretari i Sh.B.A., Matthew Palmer; Ambasadori amerikan në Kosovë, Phillip S. Kosnett; dhe i Ngarkuari me Punë Amerikan në Ambasadën e SHBA në Jeruzalem, Jonathan Shrier, ishin të pranishëm në zoom. Presidenti i SHBA Joseph Biden, tashmë miqësor me Kosovën, pritet të vazhdojë marrëdhëniet diplomatike të Amerikës me vendin.

Ashkenazi mirëpret kontributin e Amerikës në lidhjet e reja të Izraelit me Kosovën, si dhe procesin e normalizimit me fqinjët e Izraelit në Lindjen e Mesme përmes Marrëveshjeve të Abrahamit. Ai i sheh këto si paradigmë që ndryshojnë ngjarjet. “Kjo pasqyron ndryshimin në rajon në botën arabe dhe marrëdhëniet e botës myslimane me Izraelin.”

Ai theksoi se Izraeli dëshiron që Ballkani të jetë i qëndrueshëm dhe se marrëveshja e nënshkruar në Uashington ishte midis dy miqve të Izraelit, Serbisë dhe Kosovës. Në ceremoninë e Uashingtonit, Serbia pranoi të zhvendosë ambasadën e saj nga Tel Aviv në Jeruzalem. Sipas marrëveshjes Trump, lëvizja e ambasadës duhet të bëhet deri më 1 korrik 2021.

Vonesa serbe ka qenë kryesisht për shkak të Coved-19, por kjo është gjithashtu për shkak se marrëdhëniet zyrtare diplomatike midis Izraelit dhe Kosovës nuk kanë qenë pa polemikë.

Ky shkrimtar foli me Aleksander Nikoliç, Konsull Nderi i Republikës së Serbisë në Izrael. Ai është edhe serb, edhe izraelit. Ceremonia e zmadhimit e 1 shkurtit ishte zhgënjyese për të. Sipas Nikoliç, “Nga një këndvështrim politik ligjor, Serbia e konsideron Kosovën, në kushtetutën e saj, si provincën e saj jugore. Kuptimi i Serbisë sot është se vendimi i njëanshëm i Kosovës për trashëgiminë nuk është rezultat i kushteve të rëna dakord reciprokisht.”

Nikoliç thotë se Serbia beson se bashkësia ndërkombëtare duhet të respektojë sovranitetin dhe integritetin e saj tokësor në lidhje me Kosovën. “Serbët ishin gjithmonë të hapur për negociata; bisedime të hapura pa parakushte; duke theksuar shumë gatishmërinë e tyre për kompromis. ” Nikoliç ka ardhur në përfundim se Kosova nuk është e interesuar të bëjë kompromise për kufijtë ose ndonjë integritet gjeografik për Serbinë.

Sipas ambasadorit Oryan, Izraeli pranon dhimbjen dhe zhgënjimin e Serbisë. “Kjo është arsyeja pse për gati 13 vjet, Izraeli nuk e njohu Kosovën, dhe lidhjet e mira me Serbinë janë një nga interesat tona kryesore. Nuk ka dyshim që ishte e diskutueshme që Izraeli të hynte në lidhje me Kosovën. ”

Izraeli njeh ndjeshmërinë me Serbinë dhe shpreson që të dy vendet të qëndrojnë afër. Niveli i bashkëpunimit me Serbinë është shumë i lartë. Nga ana e saj, Serbia ka miratuar përkufizimin e IHRA mbi antisemitizmin dhe i është kushtuar edukimit të Holokaustit duke përfshirë caktimin e ngjarjeve për të nderuar të mbijetuarit e Holokaustit në Ditën Ndërkombëtare të Holokaustit. Serbia gjithashtu ka dërguar mësuesit e saj te Yad Vashem për t’i edukuar ata për atë që ndodhi në Luftën e Dytë Botërore, dhe për të promovuar arsimin e Holokaustit në shkollat ​​serbe. Serbia është një nga vendet kryesore në Evropë që miraton legjislacionin dhe rimburson Komunitetin e saj Hebre me pagesa për kthimin e pronave hebraike.

Sipas Oryan, “Izraeli ka shumë respekt për Serbinë dhe ne kemi marrëdhënie të ngrohta dhe të forta. Shpresojmë që marrëdhëniet tona të krijuara së fundmi me Kosovën do të shtojnë stabilitetin e rajonit dhe do të kontribuojnë në Ballkan, në përgjithësi. Dhe, ne e vlerësojmë ndërmjetësimin amerikan që çon në këto marrëveshje të rëndësishme që sapo u ratifikuan. Vendet që nuk kanë folur me Izraelin më parë kanë lidhje të ngushta me Izraelin tani. Kosova është vazhdimësi e këtij realiteti të ri. ”

Në të kaluarën, Serbia ndikoi në 18 vende për të tërhequr mbështetjen e tyre për pavarësinë e Kosovës. Si pjesë e Marrëveshjes së Uashingtonit, për një vit, Serbia nuk do të përpiqet të ndikojë në asnjë vend tjetër që të tërhiqet. Po kështu, Kosova nuk do të hyjë në forume ndërkombëtare për një vit (si UNESCO), as të përpiqet të inkurajojë marrëveshje me organizata të tilla që do të njohin më tej pavarësinë e Kosovës.

Ministria e Jashtme e Izraelit pret që të dy vendet të punojnë së bashku dhe të thellojnë lidhjet ekonomike. Marrëveshja e Uashingtonit promovoi këtë lloj bashkëpunimi. Nikoliç, gjithashtu, sugjeron që njerëzit nga të dy palët janë të interesuar në lidhjet tregtare, ekonomike dhe financiare që do të përfshijnë fluturime të drejtpërdrejta midis Beogradit dhe Prishtinës pasi të hiqet pandemia e koronavirusit. Vendet presin të përfundojnë autostradën që lidh Kosovën me Evropën Qendrore, përmes Serbisë. Në terma praktikë, Nikoliç beson, “Të ardhurat mund të përfitojnë të gjithë. Njerëzit janë lodhur të kenë një situatë problematike ekonomike ekonomike. ”

Për më tepër, Beogradi dhe Prishtina pritet të bashkohen me Bashkimin Evropian. Prandaj, Brukseli mund të ndihmojë në promovimin e lidhjeve më të mira midis dy vendeve.

Oryan foli për partneritete të reja biznesi që përfshijnë Kosovën dhe Serbinë. Ka pasur një interes në rritje në muajt e fundit nga biznesmenët izraelitë për të investuar. Një nga kompanitë izraelite që po bën mirë quhet Enlight, e cila ka potencial të madh në të dy vendet. Ajo qëndron në krye të revolucionit të energjisë së gjelbër. Projektet e tij përfshijnë gjenerimin e energjisë elektrike nga burimet e ripërtëritshme të energjisë. Ajo ka ndërtuar disa ferma me erë dhe është një nga përpjekjet më të mëdha bashkëpunuese në vitin e kaluar që po përfiton si Kosova ashtu edhe Serbia. Oryan shpreson se do të ketë vetëdije të mëtejshme për inovacionin e ri izraelit që tërheq kureshtje më të madhe nga biznesmeni në rajonin e Ballkanit.

IZRAEL

E mbijetuara e Holokaustit me rreth 400 pasardhës ndërron jetë në moshën 105 vjeç

Shoshana Ovitz mbijetoi Auschwitz pasi pa se nëna e saj ra në duart e mjekut famëkeq nazist, Josef Mengele.

SHQIPËRI

Kryegjyshi Botëror pret ambasadorin Gendler: Izraeli mund ta ndihmojë Shqipërinë me vaksina kundër Covid!

Kryegjyshi Botëror Dede Edmond Brahimaj, Kryetar i Këshillit Ndërfetar të Shqipërisë, priti në selinë e shenjtë të Kryegjyshatës Botërore Bektashiane,…

KOSOVA

Fahri Xharra: Albin, kur të thërret Izraeli, merre guximin!

Një thirrje jo e zakonshme për udhëheqësin e ardhshëm të Kosovës - Nga Fahri Xharra, publicist

INTERVISTA

Një histori për të gjithë botën

Ambasadori izraelit Noah Gal Gendler ekskluzivisht për Albanian Daily News

MILIARDERËT

Themeluesit hebrenj të Google shtuan 14 miliardë dollarë në vetëm 24 orë

Larry Page dhe Sergey Brin, bashkëthemelues të Google, e bënë veten 14 miliard dollarë më të pasur në më pak…

Rezultati në pak sekonda, Izraeli zbulon testin e Covid përmes pështymës

Një test i pështymës i zhvilluar rishtazi nga qendra më e madhe mjekësore e Izraelit synon të përcaktojë në më…

SPYZONE

Shefi i Mossadit takim me zyrtarët e lartë të SHBA

Cohen do të takojë Këshilltarin e Sigurisë Kombëtare të SHBA, shefin e CIA, ndërsa takimi me Biden nuk është ende…