Poezia Moderne Hebraike, në vargjet brilante të pesë poeteve

Pesë Zëra Emancipues nga Poezia Moderne Hebraike – Përktheu dhe përgatiti studiuesi Melsen Kafilaj

Melsen Kafilaj: David Ben Judah Messer Leon, Rabini filozof i Vlorës

Aktualisht, në Shqipëri ne njohim vetëm dy emra rabinësh; Yishai, Rabini i Komunitetit Hebraik të Sarandës (Onhesmos) dhe atë të një personaliteti mjaft të shquar për të cilin është folur fare pak ose thuajse aspak; David Ben Judah Messer Leon (לאון מסר יהודה בן דוד), Rabini i Komunitetit Hebraik të Vlorës. Por cili është dhe çfarë përfaqëson kjo figurë emblematike e familjes“Leon”?!

Fjalimi i Henri Kissinger mbi “Planin Marshall” ndryshoi gjeopolitikën

Viti 2021 shënon 74-Vjetorin e mbajtjes së fjalimit të famshëm mbi “Planin Marshall” të George C. Marshall në Universitetin e Harvardit (5 Qershor 1947) dhe artikulli në fjalë i Henry Kissinger përkthehet ekskluzivisht për George C. Marshall Albania, në shenjë përkujtimi të këtij burri të madh dhe kësaj ngjarjeje me karakter të veçantë historik.

Moses ibn Ezra, poeti i shquar i gjeneratës së artë të Hebrenjve të Spanjës

Moses ibn Ezra, poeti, gjuhëtar dhe kritik hebre nga Andaluzia, i vlerësuar si një nga poetët më të mirë të gjeneratës së artë të hebrenjve të Spanjës – Nga Melsen Kafilaj

Forumi në UET/ Hebrenjtë në republikën e vlerave shqiptare

Departameneti i Shkencave Sociale të Aplikuara në UET në bashkëpunim me Institutin Shqiptar të Sociologjisë zhvilluan forumin me temë, “Hebrenjtë në Republikën e Vlerave”, i cili përkon edhe me ditën e përkujtimit të viktimave të Holokaustit gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Edmond Jabès – poeti dhe shkrimtari i misticizmit hebraik – Shqipëroi Melsen Kafilaj

Edmond Jabès, poet francez me origjinë egjiptiano-hebraike. Një zë kryesor në poezinë franceze të Pas-Luftës. Vepra e tij poetike është një amalgamë midis dialogut, aforizmave, fragmenteve, poezisë dhe këngës. Megjithëse ateist në kredon e vet, shkrimet e tij i referohen shpesh Kabala-së dhe Misticizmit Hebraik.

Tal Nitzan, poetja izraelite e dashurisë – Poezi – Shqipëroi Melsen Kafilaj

Poete izraelite, përkthyese, prozatore, botuese, shkrimtare për fëmijë. E afirmuar ndërkombëtarisht ka publikuar gjashtë vëllime poetike. Poezia e saj është e përkthyer në shumë gjuhë të botës ndërsa vet ka përkthyer në hebraisht mbi 70 vepra letraro-artistike. Nitzán është fituese e një sërë çmimesh poetike prestigjoze.

Dialogu Ndërfetar dhe Shqipëria

Harmonia, toleranca dhe bashkëjetesa fetare në Shqipëri është një vlerë e çmuar dhe një shembull për tu ndjekur. Shembull i cili u transmetua përpara syve të mbarë botës duke u duartrokitur me “Marshimin e Paqes” në Paris (2015) të Kryeministrit Rama dhe krerëve të komuniteteve fetare shqiptare.