Shqipëria do të hapë dy muze të rinj hebrenj në Vlorë dhe Tiranë

Gazeta e madhe izraelite “The Jerusalem Post” shkruan për muzetë hebraikë në Shqipëri.

Muzeu Hebraik i Vlorës, historia e bukur e hebrenjve shqiptarë

Popullsia hebreje e Vlorës arrinte në rreth 2600 në vitet 1500, kur qyteti ishte një qendër tregtare. Sot, kjo shifër është zvogëluar në 50-100 hebrenj me origjinë shqiptare.

Muzeu Hebraik në Vlorë, Rama: Shpëtimi i hebrenjve, një prej faqeve më të arta të historisë së shqiptarëve

Projekti fitues për muzeun u prezantua nga studio e njohur izraelite “Kimmel Eshkolot Architects”.

Margariti: Krijimi i fondacionit “Muzeu Hebraik Shqiptar”, hap historik

Ministria e Kulturës dhe Fondacioni Shqiptaro-Amerikan për Zhvillim nënshkruan marrëveshjen për krijimin e fondacionit të menaxhimit të “Muzeut Hebraik Shqiptar” në Vlorë.

Muzeu Hebraik i Vlorës, nis ngritja e fondacionit, Granoff: Hebrenjtë, histori që bën shqiptarët krenarë

Muzeu Hebraik do të ndërtohet në Vlorë, pranë lagjes Muradie.

Muzeu hebraik në Vlorë, simbol i bashkëjetesës së hebrenjve dhe shqiptarëve

Miqësia mes shqiptarëve e hebrenjve që prej Luftës së Dytë Botërore, e dokumentuar prej kohësh edhe në Yad Vashem, do të ketë simbolin e vet edhe në Shqipëri. Një muze hebraik do të ndërtohet në Vlorë si dëshmi e bashkëjetesës së besës shqiptare që shpëtoi izraelitët nga përndjekja naziste.

Historia e shpëtimit të hebrenjve, një muze në Vlorë

Një histori që nuk duhet harruar e që duhet rrëfyer. E tillë është ajo e shpëtimit të hebrenjve nga shqiptarët gjatë Luftës së Dytë Botërore.