Kontrata 150 mln usd, ushtria amerikane blen armë të telekomanduara nga izraelitja Rafael

Kompania izraelite e mbrojtjes, së bashku me partnerët e saj amerikanë, do të furnizojë ushtrinë amerikane me pozicione armësh “vdekjeprurëse” të APC.


Nga Udi Etsion, CTECH

Ushtria amerikane zgjodhi kompaninë amerikane Oshkosh Defense dhe Israel’s Rafael Advanced Defense Systems për t’i siguruar asaj armë që operojnë në distancë, në një marrëveshje me vlerë 942 milionë dollarë. Pjesa e Rafael e marrëveshjes vlerësohet në 150 milion dollarë.

Armët janë një zhvillim i Rafael dhe referohen në IDF si pozicione “vdekjeprurëse”. Ato përdoren nga forcat tokësore të IDF në Transportuesit e Personelit të Armatosur (APC), si dhe në anijet e marinës. Ushtria amerikane pritet të pajisë tre brigada me rreth 900 APC në total, me pozicionet e reja që mbartin një top 30 mm.

Pozicionet do të sigurojnë APC-të me forcë zjarri më të fortë dhe do të mbrojnë më mirë ushtarët falë operacionit të tyre të telekomandës që do të lejojë ekuipazhin të qëllojë ndërsa mbetet brenda APC.

Ndërkohë, duket se Rafael është gjithashtu në rrugën e tij për të nënshkruar një marrëveshje tjetër për sistemin e mbrojtjes së Kupolës së Hekurt. Trupat Detare të SHBA-ve kanë njoftuar se po shikojnë në kombinimin e përgjuesve Tamir të “Irin Dome” (Kupolës së Hekurt) me një radar të prodhuar nga Amerika dhe një sistem operacioni për të mbrojtur forcat dhe interesat amerikane kundër raketave të lundrimit, të cilat Irani dhe përfaqësuesit e tij kanë provuar se i përdorin me saktësi. Kupola e Hekurt ka shfaqur aftësitë e saj kundër një kërcënimi të tillë në testet e kaluara.

Sipas një raporti mbi Janes, një kompani globale e inteligjencës me burim të hapur, plani për të integruar raketën izraelite në sistemet amerikane ka marrë kohët e fundit aprovimin inxhinierik dhe do të merret një vendim nëse do të vazhdohet me një marrëveshje dhe të merren përgjuesit deri në vitin 2022 së shpejti Uncleshtë e paqartë nëse Rafael dhe partneri i tij amerikan Raytheon, do të marrin një urdhër të drejtpërdrejtë për përgjuesit, ose nëse ata do të duhet të bëjnë oferta në një tender. Të dy kanë njoftuar tashmë një vit më parë se po përgatiten për një prodhim të përbashkët, me bazë në Amerikë, të përgjuesve Tamir. Ushtria Amerikane tashmë ka blerë dy bateri të plota “Iron Dome” për 373 milion dollarë, në një marrëveshje që përfshin radarë IAI, një sistem kontrolli mPrest dhe 480 përgjues.

Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael, aktivitet unik te Muzeu Historik Kombëtar

Në ditën e pestë të tij, Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael solli një sërë aktivitetesh kulturologjike dhe veprash artistike të jashtëzakonshme te…

Izrael

Popullsia e Izraelit arrin në 9.4 milionë banorë

Popullsia e vendit u rrit me 1.6% gjatë vitit të kaluar, raporton Byroja Qendrore e Statistikave.

Shqipëri

Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael, aktivitet unik te Muzeu Historik Kombëtar

Në ditën e pestë të tij, Festivali Kulturor Shqipëri-Izrael solli një sërë aktivitetesh kulturologjike dhe veprash artistike të jashtëzakonshme te…

Kosove

E dërguara e Kosovës në Izrael, Ines Demiri hedh sytë pas në “hapin e rëndësishëm dhe emocionues historik”

Një vit pas krijimit të marrëdhënieve zyrtare, Ines Demiri thotë se ambasada e saj synon "të thellojë bashkëpunimin dypalësh midis…

OPED

Kodi i Besës në shpëtimin e Hebrenjve dhe Kodi i Diplomacisë i “Festivalit Kulturor Shqipëri-Izrael”

Fjala e zv.ministres për Evropën dhe Punët e Jashtme e mbajtur në "Festivaliin Kulturor Shqipëri-Izrael”

Bota

Blinken: Sa më shumë vende arabe ta njohin Izraelin!

Sekretari i Shtetit në SHBA, Antony Blinken bëri thirrje që më shumë vende arabe ta njohin Izraelin.

Spyzone

Këto 5 Armë garantojnë sigurinë e Izraelit

Nga ushtarët te nëndetëset masive, Izraeli ka një forcë luftarake moderne.