Kalaja e nëndheshme: Bunkeri sekret anti-Hezbollah i Ushtrisë Izraelite

Kompleksi nëntokësor i Komandës Veriore afër kufirit libanez nuk është asgjë më pak se një qytet i mbushur me beton që ndihmon për të siguruar epërsinë ushtarake të Izraelit edhe nën bombardime të rënda ose sulme nga armët jokonvencionale.

George E. Johnson: Pse asnjë hebre në Shqipëri nuk u dorëzua te nazistët?

Shumë pak amerikanë kanë dëgjuar për Besën, por Besa është arsyeja që gjatë ditëve të errëta të kontrollit nazist në Shqipëri, asnjë qytetar hebre i Shqipërisë, as ndonjë hebre tjetër refugjat  që kërkonte strehim në Shqipëri, nuk është dorëzuar tek nazistët ose është dërguar kampet e vdekjes. Besa, e cila në gjuhën shqipe do të thotë “të mbajmë premtimin”, është një kod nderi unik për Shqipërinë,

Familjet shqiptare që shpëtuan hebrenjtë gjatë Holokaustit

Gjatë viteve 1933-1945 shqiptarët strehuan dhe shpëtuan nga ekzekutimi i forcave naziste 3280 hebrenj. Ky veprim fisnik i shqiptarëve është vlerësuar shumë nga të huajt edhe sot e kësaj dite. Në një artikull të shkruar nga media e njohur zvicerane Watson, janë paraqitur gjashtë familje shqiptare që strehojnë dhjetëra hebrenj.

Si i shpëtoi komandanti i Ballit, Kadri Cakrani, familjet hebreje të strehuara në Berat, më 1943

Roli i Qarkkomandanti itë Beratit për Ballin Kombëtar, Kadri Cakrani, në shpëtimin e hebrenjve

Kujtimi i së kaluarës / Ndërtimi i urave të reja – Izrael & Shqipëri

Analistja e njohur izraelite, Carrie Hart, shkruan në “The Times of Israel”, në lidhje me inagurimin e Memorialit të Holokaustit në Tiranë dhe ngritjen e urave të reja të bashkëpunimit midis Izraelit dhe Shqipërisë.

“The Jerusalem Post”: Shqipëria nderon vendasit që shpëtuan hebrenjtë gjatë Holokaustit me një Memorial

Gazeta e madhe izraelite “The Jerusalem Post” shkruan për Memorialian e Holokaustit të inauguruar pak ditë më parë në Tiranë: “Shqiptarët mbrojtën hebrenjtë pavarësisht forcave naziste gjermane që pushtuan vendin.”

Vrasja e Soleimanit, kush ja siguroi informacionin SHBA-ve mbi vendndodhjen e gjeneralit

Burimi një shërbimi inteligjent perëndimor tha se, zyrtari, i cili ka qenë në kontakt me amerikanët për një kohë të gjatë, kishte vendosur një kusht që amerikanët të mos e eliminonin Soleimanin në Siri. Amerikanët kishin hakuar gjithashtu telefonin e Abu Mahdi al-Muhandis, zëvendës komandant i milicisë pro-iraniane shiite, i cili u vra së bashku me gjeneralin iranian.

Grupi hebre do t’i ndërtojë shtëpinë e dëmtuar nga tërmeti shqiptarit që shpëtoi Hebrenjtë

“The Times of Israel”: Shtëpia e Muhamet Biçakut, 83 vjeç, u shkatërrua gjatë fatkeqësisë së 26 nëntorit që mori jetën e të paktën 51 personave në kombin ballkanik. Gjatë Holokaustit, babai i Biçakut, Mefaili dhe vëllai i madh, Njaziu, strehuan rreth 20 familje hebreje

Gazeta “Maariv”: Ekipi izraelit u nderua me medalje nga Shqipëria për kontributin e tij

Gazeta e madhe izraelite, “Maariv”, i ka kushtuar një artikull, për misionin e ekspertëve të Forcave Mbrojtëse të Izraelit në vend, ku veçon faktin se ekspertët izraelitë vlerësuan 150 ndërtesa, spitale, shkolla në Durrës, Tiranë dhe Krujë, ku mundësuan kthimin e rreth 1.600 familjeve në shtëpitë e tyre, si dhe morën vlerësime nga autoritetet më të larta shqiptare, përshirë Presidentin e Republikës dhe Kryeministrin e vendit.

Ambasadori Gendler: Shqipëria duhet të ndjekë shembullin e Izraelit

Ambasadori i Izraelit në Shqipëri, Noah Gal Gendler, dha një intervistë për emisionin Diplomaticus të gazetarit Erion Kaçorri në News24