Akademia e Shkencave dhe Israeli House of Albania, konferencë shkencore për Shqiptarët dhe Hebrenjtë

25 janar 2023 – Konferencë shkencore ndërkombëtare me temë “Shqiptarët dhe hebrenjtë në Luftën e Dytë Botërore”

Mbrojtja e hebrenjve në Shqipëri, në Vienë shfaqet dokumentari “The Albanian Code”

Në kuadër të Ditës së Kujtesës, që mbahet çdo vit, më 27 janar, për t’u bërë homazh viktimave të Shoah dhe për të nderuar të mbijetuarit, departamenti i informacionit i Organizatës së Kombeve të Bashkuara dhe “Ciné ONU” që funksionon pranë saj në Vjenë, Bruksel dhe Gjenevë, organizuan shfaqjen online në mbarë Europën të filmit “The Albanian Code” të regjisores Yael Katzir.

Dëshmi e dokumente, pse u mbrojtën hebrenjtë në Shqipëri

Deri në fund të Luftës II botërore numri i hebrenjve në Shqipëri u dhjetëfishua. Asnjë hebre s’u bë viktimë e luftës. 

Dita e Holokaustit, Forumi “Hebrenjtë në Republikën e Vlerave” në Korçë

Në kuadër të ditës ndërkombëtare të kujtimit të viktimave të Holokaustit, u zhvillua sot në “Universitetin Fan S. Noli” të Korçës forumi “Hebrenjtë në Republikën e Vlerave”. Eventi, i cili ishte bashkëpunim i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, Universitetit “Fan S. Noli” dhe Institutit Shqiptar të Sociologjisë, u drejtua nga prof. as. dr. Irena Nikaj, Presidente e Shoqatës Sociologjike Shqiptare (ALBSA).

Aktivitet në OKB: “Një Çështje e Humanitetit: Shpëtimi i Hebrenjve në Shqipëri gjatë Holokaustit”

Misioni i Shqipërisë dhe World Jewish Congress organizuan në selinë e OKB, aktivitetin kushtuar shpëtimit të hebrenjve në Shqipëri

Prof.Dr. Shaban Sinani: Shqiptarët dhe hebrenjte

Tirane, 17 Qershor 2014- ATSH-K Musabelliu/- Libri, “Shqiptarët dhe hebrenjtë: mbrojtja dhe shpëtimi” (Albanians and.

Shaban Sinani boton Shqiptaret dhe hebrenjte

Monografia e re e Prof. dr. Shaban Sinanit, “Shqiptarët dhe hebrenjtë: mbrojtja dhe shpëtimi” (Albanians.

Si shpëtuan Hebrenjtë në Shqipëri në kohën e Mbretit Zog

Nga Sulejman Gjana /Kryetar i PLL Trajtimi i pranisë dhe strehimit të hebrenjve në vendin.